Alejandro Blanco ha comunicat la retirada de la candidatura conjunta per als Jocs d'hivern de 2030 (EFE/Rodrigo Jiménez)
Alejandro Blanco ha comunicat la retirada de la candidatura conjunta per als Jocs d'hivern del 2030 (EFE/Rodrigo Jiménez)

Jocs d'hivern: el COE enterra definitivament la candidatura conjunta Catalunya-Aragó

El president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, anuncia la retirada de la candidatura olímpica davant les discrepàncies i obre la porta a "futurs projectes"

Actualitzat

"No estem en condicions de presentar un projecte olímpic". El president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, ha anunciat aquest dimarts a la tarda que no hi haurà candidatura conjunta entre Catalunya i l'Aragó per organitzar els Jocs Olímpics d'hivern del 2030.

Després de setmanes en què cada vegada era més evident el fracàs de la candidatura conjunta, finalment Blanco ha comunicat que el COE no portarà la candidatura davant del Comitè Olímpic Internacional (COI) perquè la valori com a possible seu dels Jocs:

"Cadascú ha d'assumir les seves responsabilitats. Nosaltres hem lluitat perquè hi hagi entesa, respecte i diàleg, però si no hi ha aquestes bases, no podem seguir, i aquesta és la decisió que ha aprovat l'assemblea."

La decisió del COE posa el punt final a un projecte que va néixer fa més de dos anys, que va agafar impuls a finals de 2021 i que ha anat perdent força les últimes setmanes a mesura que s'han fet evidents les discrepàncies sobre el repartiment de seus entre Catalunya i l'Aragó.

El president del COE, Alejandro Blanco, durant la roda de premsa a la seu de l'organisme
El president del COE, Alejandro Blanco, durant la roda de premsa a la seu de l'organisme (EFE/Rodrigo Jiménez)

Com ja va fer fa quatre setmanes, Blanco ha insistit que, després de sis reunions de la comissió tècnica es va arribar a un acord sobre la distribució de seus i proves, "però en el moment en què hi entren els representants polítics, no hi ha acord i no hi ha avenços".

El president del COE ha apuntat directament a "la negativa del govern de l'Aragó de respectar l'acord tècnic".

Blanco ha afirmat que no es pot "transmetre aquesta desunió davant del COI" i ha assegurat que les discrepàncies han perjudicat el projecte fins a "l'esgotament":

"Aquest projecte esportiu que havia d'unir voluntats ha derivat en enfrontaments polítics interns importants, basats en alguns casos en mentides i suposicions."

El president del COE, Alejandro Blanco (Europa Press)
El president del COE, Alejandro Blanco (Europa Press)

L'Aragó treballarà per a una "candidatura d'estat" per al 2034

Després del fracàs de la candidatura conjunta, l'Aragó tampoc renuncia als Jocs. Poques hores després, el govern aragonès ha respost al COE. El conseller d'Educació, Cultura i Esport, Felipe Faci, ha anunciat que impulsaran una candidatura "potent, d'estat i que sigui imbatible", de cara al 2034.

"Plantejarem una candidatura d'estat, no una candidatura simplement de l'Aragó."

El referent d'aquesta candidatura "ha de ser" la ciutat de Jaca, que "representa l'olimpisme d'hivern de l'Aragó i gairebé diria d'Espanya", segons Faci.

El conseller aragonès ha estat molt crític amb el final del projecte d'una candidatura per al 2030. Ha dit que l'executiu ha intentat negociar "fins a l'últim moment", però que no se'ls ha escoltat:

"Hem de lamentar que no s'ha acceptat cap de les propostes que havíem plantejat."

Faci ha acusat d'"intransigència" el govern català i ha lamentat el que ha qualificat de "desqualificacions" fetes contra Lambán per part del COE i la Generalitat.

Anteriorment, el president aragonès, Javier Lambán, ha proclamat que fa 30 anys que l'Aragó somnia amb uns Jocs Olímpics d'hivern i que "en cap de les circumstàncies renunciarà a aquest somni".

El president aragonès, Javier Lambán, durant una sessió a les Corts
El president aragonès, Javier Lambán, durant una sessió a les Corts (Europa Press)

Malestar al govern aranès

La decisió de retirar la candidatura conjunta no ha agradat gens a l'Aran. Poc després de l'anunci de Blanco, la síndica Maria Vergés ha manifestat la decepció i el malestar pel que consideren una utilització política del projecte.

A més, Vergés ha lamentat el que ha qualificat d'actituds "poc col·laboratives i irresponsables", que considera que han costat al Pirineu una oportunitat única.

La síndica ha afirmat que des del Conselh Generau continuaran treballant perquè, en un futur, sigui possible aconseguir una candidatura olímpica pirinenca que posicioni el territori com un "referent".

També ha agraït al COE la feina feta durant aquest temps i ha desitjat continuar treballant plegats.

Imatge dels Campionats Europeus celebrats al febrer a Boí Taüll
Imatge dels Campionats Europeus celebrats al febrer a Boí Taüll (ACN)

Catalunya insisteix en una candidatura en solitari

La roda de premsa del COE s'ha fet l'endemà que l'organisme olímpic tanqués la porta als Jocs del 2030 i descartés definitivament una candidatura conjunta de Catalunya i l'Aragó.

La Generalitat, però, insisteix que està preparada per assumir els Jocs en solitari. "El govern de Catalunya no vol perdre aquesta oportunitat", va assegurar aquest dilluns la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà.

Aprofitant la visita del president del COE a Barcelona per participar en la Gala de la Dona en l'Esport, Vilagrà va reunir-se amb Blanco aquest dilluns.

 

ARXIVAT A:
Jocs Olímpics Hivern
Anar al contingut