Alumnes d'una escola d'Oliana
Els centres educatius estan al límit i confien que la sisena onada toqui sostre (ACN/Albert Lijarcio)

S'ajornen les proves de competències bàsiques de 4t d'ESO per l'impacte dels contagis

Aquesta és una de les setmanes en què la pandèmia té un major impacte a les escoles

Arola Cumeras i BantulàActualitzat

Les proves de competències bàsiques de 4t d'ESO han quedat ajornades per l'impacte de la sisena onada a les escoles. Segons ha explicat la secretària general d'Educació, Patrícia Gomà, pot haver-hi molts alumnes que estiguin aïllats i la prova no es podria fer.

A sisè de primària s'està pendent de validar en quina data es faria la prova de competències, encara que segons Gomà seria per problemes més logístics, com ara garantir "la presència de correctors".

Aquesta és una de les setmanes de la pandèmia amb més impacte a les escoles, dilluns amb rècord de confinats: més de 130.000, la gran majoria dels quals són alumnes. Els centres educatius estan al límit i confien que la sisena onada toqui sostre aviat.

La incidència s'està frenant en edats més avançades, però es manté alta entre els grups d'edat més joves i també entre els pares i mares dels infants i joves que són positius.

La responsable dels programes intersectorials de Salut Pública en la infància i l'adolescència, Laia Asso, ha explicat que veuen "una escletxa d'optimisme" perquè les dades fa tres dies que s'han estancat. Amb tota la "precaució", consideren que aquest pot ser "un punt d'inflexió".
 

Quarantenes dels no vacunats

La doctora Asso també ha confirmat que les quarantenes han suscitat molts dubtes i queixes entre les famílies, sobretot a la secundària. La indicació d'aïllament en persones no immunitzades no ha canviat respecte al protocol anterior.

El confinament, ha explicat Asso, "està indicat especialment per protegir aquella persona no immunitzada, no per vulnerar els drets dels infants ni per discriminar cap alumne". En tot cas, ha precisat que les escoles estan subjectes al protocol de Catalunya i al de l'estat espanyol.

Per tant "no es pot plantejar un canvi només als centres educatius perquè no tindria cap sentit, s'ha de fer a l'empara dels protocols generals".

Per flexibilitzar aquestes mesures, "s'ha d'esperar la consolidació de la tendència, però sembla que pot haver-hi canvis aviat, en un termini de setmanes, no pas de mesos".  
 

Rècord de nomenaments

La directora general de Professorat de Centres Públics, Dolors Collell, ha parlat d'un rècord de nomenaments de professors i mestres substituts.

Segons Patrícia Gomà, és "històric per al departament" poder fer tants nomenaments diaris, ja que "mai" no hi havia hagut un volum tan gran de baixes. Com a societat, l'escola "és essencial" i tots els esforços seran per "mantenir-la oberta".

Des que es van començar les substitucions, divendres 7 de gener, i fins al 26 de gener, hi ha hagut 13.156 substitucions de mestres i professors. L'any passat, en el mateix període, n'hi va haver uns 3.271, cosa que, segons Collell, permet apreciar-ne "la magnitud".

Més de 1.800 persones s'han inscrit a la borsa de substitucions, i unes 350 ja s'han incorporat. La borsa seguirà oberta fins al 15 de febrer.
 

El mapa dels contagis

Les darreres dades del Departament d'Educació recullen 98.185 alumnes confinats i també 8.570 professors. Es tracta de xifres "molt altes" que superen les de la cinquena onada.

El mapa de la incidència del coronavirus a les escoles d'aquest dijous té aquest aspecte:

El govern confia que en les pròximes setmanes els contagis experimentaran una davallada i es consolidarà la tendència a l'estancament que observen en els últims tres dies.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Educació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut