Imatge d'arxiu d'na pista d'esquí de l'estació de Port Ainé (ACN)

El govern no avançarà la desescalada pel pont de la Puríssima

El conseller Sàmper assegura que de moment no està previst allargar el confinament de cap de setmana, de manera que dilluns 7 no hi haurà restriccions de mobilitat
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Per ara el govern no té previst fer excepcions pel que fa a les restriccions de mobilitat previstes en el pla de desescalada; tampoc durant el pont de la Puríssima.

Amb les mesures sanitàries actuals, el dilluns 7 de desembre no hi ha prevista cap prohibició per moure's pel territori català. Tot i això, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, no ha descartat que es revisin les limitacions dels dies 7 i 8 de desembre, dilluns i dimarts, per evitar un increment de la mobilitat en la segona meitat del pont.

Sàmper ha comparegut amb la responsable de Salut, Alba Vergés, per analitzar la situació epidemiològica i assistencial a causa de la Covid-19. Amb els dos càrrecs governamentals hi havia el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, i el subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado.

Delgado ha recomanat que no s'anticipi què es farà durant el pont perquè fer-ho "aniria contra totes les indicacions sanitàries que s'han donat fins ara".

En la seva compareixença, Vergés ha assenyalat la dificultat que veuen a sostenir la lluita contra la pandèmia sense el suport de les institucions de l'Estat. "Cal la implicació de tots, de la mateixa manera que demanem la implicació de la ciutadania", ha insistit la consellera, que ha afegit:

"Hi ha d'haver ajudes d'Estat. L'estat espanyol és l'únic que no les està oferint."


Miquel Sàmper s'ha pronunciat en el mateix sentit que ho ha fet avui al programa "Els Matins" de TV3 el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon.

El conseller d'Interior ha apuntat el fet que les administracions no disposen de recursos per donar suport a les empreses que han hagut de cessar la seva activitat, com passa a Alemanya, on el govern es fa càrrec del 75% de la facturació dels perjudicats per les restriccions, i ha explicat que a Catalunya s'ha optat per la reobertura de la restauració i altres negocis per no poder adoptar mesures similars.

Sàmper també ha denunciat, com ha fet abans Vergés, que no hi hagi cap proposta d'ajudes a les persones afectades per l'impacte econòmic de la pandèmia per part de l'Estat.

 

Prudència

Adrià Comella ha anunciat que estan detectant una recuperació de l'atenció primària, però ha recordat que en no existir cura per al coronavirus els sanitaris han vist tots els ordres de treball alterats. Una única malaltia absorbeix bona part dels recursos sanitaris en un moment en què cada dia ingressen vint persones mínim en llits reservats per a malalts crítics.

"Vint és el doble dels que comptàvem la primera desescalada", ha explicat el director del Servei Català de Salut.

Comella ha recordat que durant les festes nadalenques és d'esperar que hi hagi més contagis en les trobades familiars, però també s'ha mostrat optimista amb la solució que s'albira un cop es puguin distribuir les vacunes que ara mateix s'estan desenvolupant.

Sergio Delgado ha recordat que el proper cap de setmana, per primer cop després que es relaxessin les restriccions, serà el primer en què els negocis afectats pel tancament estaran oberts. Motiu pel qual, segons Delgado, cal que la ciutadania no es relaxi.

"No podem córrer en la desescalada, hem d'anar pas a pas", ha demanat el subdirector de Protecció Civil.

 

Previsions per Nadal

Aquesta compareixença arriba després que el Ministeri de Sanitat i les autonomies es donessin una setmana més de marge per establir les condicions amb què celebrar el Nadal sense incrementar significativament el risc de contagi. La decisió la van prendre després de trobar-se en el Consell Interterritorial de Salut celebrat aquest dimecres.

La Moncloa i la Generalitat discrepen pel que fa a les restriccions que cal imposar mentre durin les festes nadalenques, unes diferències que s'expliquen en el següent gràfic:

 
ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19 Toc de queda Procicat Alba Vergés Miquel Sàmper
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut