Torra demana un "esforç col·lectiu": "Són els 10 dies més importants d'aquest estiu"

El president de la Generalitat demana rebaixar la vida social i diu que no li tremolarà el pols per adoptar "les decisions que calgui"

Juli Rodés AlmerActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat aquest matí un "nou esforç col·lectiu" per superar la "crítica situació" de la Covid-19.

Torra ha començat la seva compareixença al costat del nou secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, assegurant que "l'increment de rebrots i de persones contagiades és molt preocupant".

"Som, en massa parts del país, en l'avantsala de la situació prèvia de març, quan va caldre prendre la decisió de confinar la població."


I ha afegit que els pròxims deu dies són decisius per evitar haver de confinar la població.

"Ens trobem davant, probablement, dels deu dies més importants d'aquest estiu, deu dies per saber si amb la solidaritat i un nou esforç col·lectiu de tots som capaços d'aconseguir començar a redreçar aquesta crítica situació; perquè si no ho assolim haurem de retrocedir."

 

Més endavant, encara ha insistit: "Us demano un gran esforç col·lectiu de solidaritat ciutadana." I també ha dit: "No ho faria si l'evolució de les dades no fos molt preocupant."

Amb tot, Torra no ha anunciat cap nova restricció a la mobilitat ni de cap altre tipus.

Argimon, per la seva banda, ha explicat que, ara per ara, no hi ha sobre la taula "cap mesura restrictiva quant a territoris".

 

El secretari de Salut Pública, Josep M. Argimon (Reuters/Albert Gea)


Ha alertat, però, que "la pandèmia evoluciona i les mesures són dinàmiques". I que, "per tant, el que avui és no demà pot canviar a sí".

El nou secretari de Salut Pública ha explicat que aquesta setmana ja estaran operatius els nous gestors Covid de l'atenció primària.

També que en una setmana s'ha passat de fer 42.000 proves PCR a fer-ne 62.000, i que seguiran creixent.


"Interacció social responsable"

Amb tot, com ja va remarcar dimarts passat en la seva primera compareixença, "aquests diagnòstics no ens trauran de la situació", sinó que ho farà "la responsabilitat", que passa per "seguir les mesures" i per "no fer grans reunions".

Amb tot, ha aclarit:

"No vol dir no fer vida social; vol dir fer-ho amb responsabilitat."


El president de la Generalitat s'ha pronunciat en el mateix sentit i ha demanat a la ciutadania que tingui una "interacció social responsable" perquè "cal abaixar el ritme, cal abaixar les concentracions de persones".

"Si continuem amb el ritme de vida social actual només aconseguirem empitjorar la situació."


A més, ha volgut adreçar-se especialment als joves per dir-los que "avui un 'botellon' no és una festa, és un acte d'insolidaritat", en referència al fet que molts brots detectats últimament estan relacionats amb l'oci nocturn.


"No em tremolarà el pols"

Torra s'ha mostrat conscient que és estiu, temps de vacances i que, després dels mesos de confinament hi ha moltes ganes de retrobar-se, però ha insistit que "la situació és de gran complexitat i molt canviant" i que "tot dependrà del que fem aquests deu dies vinents".

I ha volgut deixar clar que "no em resigno que aquest país torni al febrer, no vull 7.000 morts sobre la taula". I que farà el que calgui per evitar-ho.

"Prendré les decisions que calgui sense que em tremoli el pols, estic deslligat de cal altre compromís que el de vetllar per la salut dels nostres ciutadans."


Més de 90.000 positius acumulats

La compareixença de Torra arriba l'endemà que s'hagin superat per primera vegada els 90.000 positius acumulats i després de dies de creixement dels contagis diaris, sobretot a Barcelona ciutat i a la regió metropolitana sud.

Dimarts passat, Argimon ja va alertar que "durant mesos estarem convivint amb aquest virus" i que, ara per ara, "l'única vacuna que tenim són les mesures de prevenció".

Com ha fet aquest dilluns al costat del president de la Generalitat, va descartar tornar al confinament domiciliari, amb les condicions actuals, però no mesures més restrictives de l'activitat social.

 

Torra i Argimon han comparegut conjuntament per alertar que la situació és "crítica"(Reuters/Albert Gea)


Tot plegat quan, des del sector de la cultura, es demana la reobertura dels cinemes de Barcelona i de l'Àrea Metropolitana, de Figueres i de Lleida amb l'argument que no s'hi han registrat contagis. També exigeixen poder tornar a obrir instal·lacions esportives com els gimnasos, amb el mateix argument.

Sense donar detalls, Argimon ha explicat que s'ha acordat que hi haurà una revisió de mesures com el tancament de cinemes i gimnasos, i que els tècnics hi estan treballant.


Catalunya, "destinació segura"

Aquest cap de setmana, d'altra banda, el sector del turisme ha vist amb molta preocupació la decisió del Regne Unit d'imposar la quarantena als viatgers procedents d'Espanya, que podria empitjorar una temporada que ja comptava que seria molt per sota del que és habitual.

Una mesura que ha arribat després que el primer ministre francès, Jean Castex, desaconellès viatjar a Catalunya.

Precisament, Torra ha fet una part de la seva intervenció en anglès per assegurar als turistes potencials que Catalunya és una "destinació segura i amable per als visitants nacionals i internacionals".

Ha explicat que s'han pres mesures allà on hi ha brots, i que a llocs "com la Costa Brava, la Costa Daurada, la Catalunya interior i els Pirineus" no hi ha transmissió comunitària.

ARXIVAT A:
Coronavirus Desescalada
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut