Primera nit amb els carrers pràcticament buits (EFE/Enric Fontcuberta)

Multes de 300 a 6.000 euros per saltar-se el toc de queda a partir d'ara

Els Mossos d'Esquadra identifiquen un centenar de persones en una primera nit de toc de queda sense incidències destacables

RedaccióActualitzat

Primera nit amb els carrers pràcticament buits a Catalunya. Mossos i Protecció Civil han fet balanç del toc de queda aplicat aquest diumenge des de les deu del vespre fins a les sis del matí, en una primera nit emmarcada en la "normalitat" i encara sense sancions per a qui s'hagi saltat la mesura.

El comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent, i la subdirectora operativa de Protecció Civil, Imma Soler, han agraït el compromís cívic de la ciutadania.

"El balanç és de normalitat. Volem agrair a la ciutadania que hagi assumit amb civisme i col·laboració la restricció de moviments a partir de les 10 de la nit", ha dit Sallent

Sallent ha detallat que entre les deu i onze de la nit hi ha hagut més moviment per les comandes de menjar dels restaurants per emportar-se, però que en general hi ha hagut menys afluència a les vies públiques que altres nits.

Un miler de Mossos d'Esquadra s'han desplegat durant la nit per informar la ciutadania, però no s'han posat multes. A partir d'ara, però, sí que es preveuen sancions dels 300 euros als 6.000 euros. I Sallent ha avisat que s'actuarà "amb contundència".

"Advertir que aquells que no vulguin donar compliment a la normativa de forma voluntària i la desafiïn rebran contundència per part de la policia."

En la primera nit s'han desplegat 31 punts de control i s'han identificat 101 persones i 10 vehicles, amb alguna detenció que no té a veure amb el toc de queda sinó amb ordres de detenció prèvies d'aquests ciutadans.

Les identificacions han consistit a aturar la persona i preguntar on anava, i en alguns casos formaven part del grup d'excepcions que té la norma i han continuat circulant.

En d'altres no podien justificar el motiu pel qual s'estaven movent i "se'ls ha fet un recordatori que hi ha un toc de queda i quines són les obligacions". "Hem advertit que aquesta conducta és sancionable a partir d'ara", ha dit Sallent.

toc de queda Lleida
El carrer Alcalde Rovira Roure de Lleida sense gent, minuts després de l'entrada en vigor del toc de queda (ACN/Anna Berga)

En el cas de les persones sense sostre, Sallent ha dit que primer activaran els serveis socials a través de les policies locals perquè es desplacin als centres habilitats.

"Malauradament, aquest aïllament i la seva situació porta que estigui associat a fenòmens de drogoaddiccions diverses o malalties psicològiques. He indicat als agents que siguin molt curosos i que en cas de dubte ho derivin als centres de coordinació", ha dit el responsable del cos de Mossos.

Pel que fa al telèfon d'emergències 112, la subdirectora de Protecció Civil ha dit que han rebut 19 trucades per una quinzena d'incidents sense rellevància.
 

4 detinguts en una protesta il·legal

A les sis del matí s'ha acabat la primera nit de toc de queda a Catalunya sense incidents destacables, tret d'una protesta d'unes seixanta persones a la plaça Espanya de Barcelona contra les mesures anticoronavirus que ha acabat amb quatre detinguts, acusats d'un delicte d'atemptat contra els agents de l'autoritat.

Segons ha explicat Sallent, els manifestants negacionistes han agredit els agents després de voler dissoldre la manifestació, i hi ha hagut un intent d'atropellament. Finalment els policies han patit lesions lleus. Els quatre detinguts passaran a disposició judicial.

Guàrdia Urbana informa del toc de queda a repartidors a domicili després de les deu de la nit
La Guàrdia Urbana informa del toc de queda a repartidors a domicili després de les deu (EFE/Enric Fontcuberta)

Aquest dilluns a la tarda hi ha convocada una concentració a les vuit del vespre en contra el toc de queda i l'estat d'alarma, per a la qual hi haurà un dispositiu policial que actuarà perquè es dissolgui abans de les 10 del vespre.


Confinament el cap de setmana?

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha posat sobre la taula un possible confinament durant el cap de setmana si les dades de contagis no milloren.

Sobre això, el cap dels Mossos ha dit que en cas que hi hagi un tancament "reforçaran el cap de setmana", tal com fan durant les franges de deu a una de la matinada i abans de les sis del matí.

"Ens ajustarem a aquelles situacions que es vagin produint. Durant aquests dies anirem fent una valoració constant per poder preveure i ser proactius, i les mesures es publiciten al més aviat possible", ha explicat Sallent

Excepcions del toc de queda

El toc de queda preveu excepcions, com ara els desplaçaments per anar i tornar de la feina, tenir cura de persones dependents o les urgències mèdiques.

Tots els establiments oberts al públic hauran de tancar a les nou del vespre, i les activitats culturals són una excepció. Els teatres poden acabar a les deu, però els cinemes perden l'última sessió.

ARXIVAT A:
Coronavirus Toc de queda
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut