Pedro Sánchez ha estat el primer en intervenir en aquesta sessió d'investidura (EFE)
Pedro Sánchez ha estat el primer d'intervenir en aquesta sessió d'investidura (EFE)
Madrid

Sánchez: "Necessitem recomençar amb Catalunya i deixar enrere la judicialització"

Pedro Sánchez atribueix a "la bancada de la dreta" les "travetes" que han marcat les hores prèvies al debat d'investidura

Actualitzat

Pedro Sánchez se sotmet aquest matí a un tercer debat d'investidura per ocupar La Moncloa en la 14a legislatura. Una sessió d'investidura de les més convulses que s'han viscut al Congrés dels Diputats, marcada per les últimes resolucions de la JEC.

La sessió ha començat puntual a les 9 del matí al Congrés dels Diputats amb la incertesa sobre què acabarà fent Esquerra Republicana. La seva abstenció és la que pot permetre que el líder socialista surti elegit president. Però un vot en contra ho impediria.

Sessió maratoniana

La d'avui podria ser una sessió maratoniana, que ha començat a les nou del matí i es tancarà previsiblement prop de la mitjanit.

Pedro Sánchez ha estat el primer d'intervenir. Les seves primeres paraules han estat aplaudides pels diputats del PSOE i d'Unides Podem:

"Bon dia. No es trencarà Espanya, no es trencarà la Constitució espanyola. Aquí el que es trencarà és el bloqueig al govern progressista democràticament elegit pels espanyols."

El líder del PSOE ha situat aquest dissabte la resolució del conflicte a Catalunya com una de les línies bàsiques de l'actuació del seu executiu, que apostarà, ha assegurat, per "recomençar" des del punt en què es va iniciar el greuge i "reprendre la senda de la política per deixar enrere la judicialització del conflicte":

"Sabem que els sentiments no s'imposen ni es prohibeixen. I que la solució no vindrà de la imposició d'una percepció o una altra, sinó d'un canvi de les percepcions."

"Necessitem recomençar. Reprendre el diàleg polític en el moment en què els camins es van separar. Reprendre el diàleg en el punt que els greuges van començar a acumular-se. Reprendre la senda política, i deixar enrere la judicialització del conflicte."

 

Al seu discurs, Pedro Sánchez ha fet referències a les "travetes" que han rebut a les últimes hores els seus intents de ser investit, i n'ha responsabilitzat els partits de la dreta:

"Senyories, la voluntat sobirana dels espanyols ha dibuixat un mapa polític summament fragmentat que converteix en un repte la configuració de les majories. I per tant també la constitució del govern, fins i tot amb les travetes que estem veient a les últimes hores per part de la bancada de la dreta. Hi ha dues maneres d'encarar aquesta situació. La nostra opció passa per assumir la realitat parlamentària i sortida de les urnes i construir una solució."

 

El candidat a la presidència del govern espanyol també ha parlat de la necessitat de retornar a la via política i acabar "amb la deriva judicial que tant de dolor i tanta fractura ha causat en la bona part de la ciutadania catalana i espanyola":

"Són el resultat de la incapacitat política i el resultat de l'abandonament de la via política per resoldre un conflicte que és de naturalesa política. No només en l'encaix institucional de la diversitat de les identitats que té el nostre país, sinó també pel que fa a les debilitats i el desgast acumulat que té el nostre sistema autonòmic que hem de corregir. Aquesta és una crisi heretada que assumim amb tota lleialtat i responsabilitat institucional per tornar a la política i un conflicte polític. Permetre deixar enrere la deriva judicial que tant dolor i tanta fractura ha causat en bona part de la ciutadania catalana i espanyola."

Sánchez ha anunciat la creació d'una taula de diàleg bilateral amb el govern de Catalunya "dins del marc constitucional". Un anunci que ha provocat aplaudiments entre els diputats d'Esquerra:

"Millorarem els mecanismes de col·laboració institucional amb totes les comunitats autònomes. Com a conseqüència que tenim un conflicte polític que cal resoldre, els anuncio la creació d'una taula de diàleg bilateral entre el govern d'Espanya i el govern de Catalunya. El crearem i farem debat dins del marc constitucional."

A diferència del que va fer Sánchez en el primer debat d'investidura del mes de juliol, en què no va fer cap referència a Catalunya, aquest matí la "crisi política" i la situació de Catalunya han centrat bona part del seu discurs.

La decisió de la Junta Electoral Central d'inhabilitar el president de la Generalitat, Quim Torra, i de vetar Oriol Junqueras perquè accedeixi a la seva condició d'eurodiputat deixa l'escenari més obert que mai.

Dijous, els republicans van aprovar un pacte amb el PSOE que possibilitava la investidura de Sánchez en segona volta amb la seva abstenció. Però la decisió de la JEC divendres a la tarda pot fer-ho saltar tot. Aquest matí ERC reuneix d'urgència la seva executiva a partir de les 10 del matí per analitzar els últims esdeveniments. Fonts d'Esquerra no descarten cap escenari.

Divendres, després de saber-se la resolució de la JEC, la portaveu socialista, Adriana Lastra, intentava tranquil·litzar Esquerra recordant que la JEC no és un tribunal i confiant en la decisió final que prengui el Suprem:

"Tenim seriosos dubtes que la Junta Electoral Central sigui competent per adoptar aquests acords. No és un òrgan jurisdiccional, és merament administratiu. És a dir, no és un tribunal. I el que esperem és que en aquest cas el màxim òrgan jurisdiccional del país, el Tribunal Suprem, respongui com més aviat millor a aquesta qüestió."


Sánchez obre la sessió

A les 9 del matí, Pedro Sánchez ha pujat al faristol del Congrés per exposar el seu programa de govern, el que fa tot just cinc dies presentaven amb el seu soci de govern, Pablo Iglesias.

Ha estat el primer de parlar, i ha fet un discurs d'una hora i tres quarts. Després de la seva intervenció, s'ha fet un recés perquè la resta de grups preparin la seva intervenció.

Després de Sánchez parlaran cadascun dels grups parlamentaris, que esperaran rèplica del candidat socialista. El debat d'avui pot ser també un termòmetre de la legislatura, i veurem el primer cara a cara entre Pedro Sánchez, Pablo Casado, Santiago Abascal, Inés Arrimadas, Laura Borràs i Gabriel Rufián després de l'acord entre els socialistes i Esquerra i la decisió de la JEC sobre Torra.


L'objectiu final és evitar que els diputats, diumenge, es perdin la cavalcada de Reis. Perquè això no passi, la primera votació s'hauria d'acabar demà al migdia. I això només passarà si aquest dissabte poden intervenir la majoria de grups de la cambra. I en aquesta legislatura en són fins a 10, més que mai.

Aquesta setmana, el PSOE ha aconseguit tancar acords primer amb Podem i després amb el PNB, ERC, Compromís, Més País, Terol Existeix, Nova Canàries, BNG i Coalició Canària que li assegurarien els vots positius i les abstencions necessàries perquè, l'endemà del dia de Reis, Sánchez fos investit per la mínima. Amb 166 vots afirmatius (PSOE, Unides Podem, PNB, Més País, Compromís, Terol Existeix i Nova Canàries), 164 vots negatius (PP, Vox, Cs, JxCat, CUP, UPN, Fòrum Astúries, PRC) i les abstencions d'ERC, Bildu, BNG i Coalició Canària.

 

 

Noves veus al faristol

El d'avui serà, també, un dia d'estrenes en debats d'investidura: la d'Inés Arrimadas liderant Ciutadans en substitució d'Albert Rivera; la presència al Congrés dels Diputats de la CUP, que hi entra per primer cop amb dos diputats.

Qui torna al Congrés és Íñigo Errejón, que hi serà per Més País i no per Podem. I també s'estrena Tomás Guitarte, el diputat de Terol Existeix.

ARXIVAT A:
Pedro SánchezPSOEERCJxCatInvestidura
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut