Tanquen les escoles d'Igualada i quatre municipis més de l'Anoia per un brot de coronavirus
CEIP Antoni Gaudí de Santa Margarida de Montbui, tancat

Tanquen les escoles d'Igualada i quatre municipis més de l'Anoia per un brot de coronavirus

El brot ha provocat un mort, que estava en cures pal·liatives a l'Hospital d'Igualada, i l'aïllament de 200 professionals sanitaris, una cinquena part del personal

Irene Vaqué ReigActualitzat

El Departament de Salut ha anunciat el tancament d'escoles, instituts, campus universitaris i casals cívics de l'Anoia a causa d'un brot de coronavirus a Igualada. Els municipis afectats són Igualada, Jorba, Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí i Òdena.

"És una situació específica, de concentració de molts casos agrupats en un lloc específic", ha afirmat el secretari de Salut Pública, Joan Guix, que ha dit que aquesta mena d'episodi el bategen com "clúster".  

Guix ha indicat que el brot afecta 20 persones, entre les quals hi ha 8 professionals sanitaris, donat que els contagis han arribat a l'Hospital d'Igualada.

El responsable de Salut Pública ha explicat que el "cas índex" del brot està identificat. "Hem d'acabar de completar la investigació", ha comentat.

En total tancaran 39 centres educatius: llars d'infants, escoles, instituts, escoles de música, centres d'ensenyaments artístics, l'Escola Oficial d'Idiomes d'Igualada i el Centre de Formació d'Adults de l'Anoia-. El tancament, que s'allargarà 14 dies, afecta 15.412 alumnes i 1.401 docents.

Tant les escoles bressol com les de primària i els instituts oferiran un servei de guarda per a les famílies que necessitin unes hores per organitzar-se.

Una mort confirmada i dues més en estudi

Una persona que era la unitat de cures pal·liatives a l'Hospital d'Igualada ha mort a causa de la Covid-19 i hi ha dues víctimes mortals més que estan en estudi i, per ara, no es poden vincular a aquest brot:

"A aquestes dues persones, se'ls ha fet l'analítica i estem pendents del resultat. En el primer cas sí que podem afirmar que està relacionat. Destaquem que era una persona a cures pal·liatives, amb una patologia de base molt, molt important."


Aquestes dues víctimes són gent gran o amb malalties prèvies.
 

200 sanitaris aïllats, una cinquena part dels treballadors

En el cas d'aquest brot, les autoritats sanitàries han identificat 250 contactes dels contagiats, dels quals uns 200 són treballadors sanitaris. Totes aquestes persones estan aïllades.

A més, de forma excepcional, Salut fa la prova de la Covid-19 a tots aquests contactes, i no només als que tenen símptomes (febre, tos i malestar general), com passa habitualment.

 

Ropda de premsa conjunta de Salut i l'Ajuntament d'Igualada pel brot de coronavirus a l'Anoia
Roda de premsa conjunta de Salut i l'Ajuntament d'Igualada pel brot de coronavirus a l'Anoia (ACN / Blanca Blay)


Marta Chandre, subdirectora del Servei Català de la Salut, ha explicat que l'Hospital d'Igualada té aproximadament un miler de treballadors i es prendran mesures per pal·liar aquests confinaments:

"En la mesura que sigui possible, tenim a disposició la xarxa assistencial i diferents dispositius per poder cobrir aquestes absències de llocs de treball. També és moment per posar en relleu instruments com l'atenció virtual per fer seguiment de casos o teleconsulta."


Davant aquesta situació, es vol reduir la "pressió assistencial" a l'hospital i s'avaluaran mesures alternatives que també poden suposar derivar malalts.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha admès que ja s'ha parlat amb centres privats:

"Si ho creiem necessari, se'ls demanarà una col·laboració més alta. Aquesta crisi no distingeix entre públic i privat; els protocols són per a tothom."


Vergés ha remarcat que aquest brot de l'Anoia és "diferent i no té res a veure amb la situació de la resta del país".

Guix, per la seva banda, s'ha mostrat convençut que serà possible contenir el coronavirus si es fa cas de les recomanacions i se segueixen les mesures d'autoprotecció:

"Si ens avancem i apliquem les mesures d'acord amb els experts, ens en sortirem. La situació a Igualada obliga a actuar i hem intensificat mesures."

 

Guix ha admès que el
Guix ha admès que el "clúster" de coronavirus a Igualada té un "impacte important" (ACN / Blanca Blay)

 

L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, ha assenyalat que les mesures preses per l'Ajuntament, sumat al tancament de les escoles, disminuiran els desplaçaments i ajudarà en el combat contra el coronavirus:

"Ens permetrà, en els propers dies, poder determinar una baixa interacció i mobilitat de la ciutadania d'Igualada. Per tant, això permetrà que hi hagi menys desplaçaments per la ciutat."


Dilluns es va saber que hi havia cinc positius de Covid-19 a la ciutat, que té prop de 40.000 habitants, i que una de les persones que s'havien encomanat era professional sanitari.

El consistori ja havia anunciat aquest dimecres la suspensió de totes les activitats públiques que organitza l'Ajuntament i totes les que es fan a les instal·lacions municipals o al carrer, tant públiques com privades, durant els pròxims quinze dies.

La decisió afectarà, entre altres activitats, el festival FineArt, que acabava aquest diumenge; la cantata escolar, que havia d'aplegar 1.500 persones al pavelló municipal de Les Comes, i la fira d'Ensenyament, prevista també per aquest cap de setmana.

En un comunicat, el consistori han demanat calma a la ciutadania:

"L'Ajuntament vol transmetre un missatge de tranquil·litat i de confiança en les autoritats sanitàries del nostre país."


Altres escoles tancades

Aquest dijous ha tancat l'escola Mas Boadella de Sabadell, d'infantil o primària, pel confinament de tota la plantilla docent del centre. Salut ha demanat confinar els 35 professors que té l'escola, pel que s'ha suspès l'activitat 14 dies.

Fins ara, s'havien tancat quatre centres educatius a causa del coronavirus: una escola bressol de Barcelona, l'EOI del Prat, una escola de Badalona i el campus d'ESADE de Sant Cugat. Educació ha mantingut les extraescolars però ha suspès altres activitats amb nens de molts centres.

Fora de Catalunya, s'ha ordenat el tancament de centres educatius de Madrid, La Rioja i Vitòria, entre altres.


Més mesures per contenir el coronavirus

A banda, el govern ha prohibit les activitats amb més d'un miler de persones, tant en recintes oberts com tancats.

Per la seva part, el govern espanyol ha anunciat ajudes per a les famílies amb fills a casa, pel coronavirus, que no puguin fer teletreball.

Balanç pendent d'actualitzar

Pendent de com evolucioni aquest brot a l'Anoia, l'últim balanç que Salut havia donat aquest dimecres és de 55 casos més, amb 180 afectats, i una quarta víctima mortal que, de fet, és aquesta d'Igualada. Entre els contagiats, 20 professionals sanitaris.

A més, ha explicat que hi ha 20 malalts en estat greu i que tres persones ja han rebut l'alta després d'haver-se contagiat.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutEducació
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut