Sánchez lliura un document a Torra
Els dos presidents durant la reunió
Barcelona

Torra i Sánchez lideraran la primera reunió de la taula de diàleg aquest febrer

El president del govern espanyol diu que serà un diàleg "llarg" i "complex" i el de la Generalitat, que ha trobat a faltar una proposta alternativa de Sánchez

RedaccióActualitzat

Després de la reunió d'aquest dijous, que ha durat més d'una hora i mitja, els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra han comparegut davant de la premsa per explicar el contingut del que han parlat.

El primer ha estat Sánchez, que ha dit que aquest dijous és "un dia important per a Catalunya i per a Espanya":

"He vingut a parlar d'esperança i retrobament. És moment d'avançar. Això no canviarà de cop. Necessitarem paciència, determinació i generositat."

"Agraeixo el to i la predisposició de Torra a dialogar, honest i respectuós, i el significat d'aquesta trobada és mostrar la nostra voluntat sincera de dialogar i arribar a acords."

Sánchez s'ha preguntat quan "es van torçar les coses", i ha afirmat que els últims 10 anys han estat "lamentables":

"Resulta difícil posar-se d'acord en el moment en què es van torçar les coses, hi haurà qui busqui aquest instant molt enrere, i haurà qui ho busqui en una data molt més pròxima, però, en tot cas, hi ha alguna cosa segura: l'última dècada ha estat presidida pel conflicte institucional, pel contenciós polític i també per la tensió social."

"En definitiva, el balanç de l'última dècada és lamentable, ningú ha guanyat i tots hem perdut, ningú se'n pot sentir orgullós."

"La forma de fer política ha de canviar radicalment, cal buscar l'acord i no la divisió. Hi ha ferides molt profundes com les que s'han obert, i que no es tanquen així com així. Estem tan confusos pel soroll que oblidem que la finalitat de la política és resoldre els conflictes."


Reunions bilaterals al febrer

Sánchez ha anunciat que ha acordat amb Torra que la taula de diàleg entre governs es reuneixi per primera vegada aquest febrer.

Ha fet un segon anunci d'una segona reunió, la de la comissió bilateral Estat-Generalitat, que també se celebrarà aquest febrer.

També ha dit que té la intenció d'"encapçalar" la primera reunió d'aquesta comissió, de la qual s'encarregarà Carolina Darias, ministra de Política Territorial.

Ha afegit que sap que hi haurà "resistències" al procés de diàleg, però s'ha mostrat confiat que no el podran impedir:

"Hi ha sectors que es resistiran al diàleg. Hi ha qui pensa que la imposició és l'únic desenllaç. Però som més els que volem dialogar, i s'hi sumaran."

"Tindrem present la realitat plural de Catalunya. S'ha de plasmar en el diàleg. Vull expressar que actuarem amb constància i honestedat."


47 milions de mediadors

Els periodistes li han preguntat pel mediador que havien reclamat els partits independentistes en la taula de diàleg, i ha dit que la mediació la faran tots els ciutadans:

"Serà un diàleg franc i absolutament transparent, el mediador seran els 47 milions d'espanyols, que coneixeran totes les propostes del govern d'Espanya i del de la Generalitat."

Sánchez, referint-se a la magnitud de les demandes del govern de la Generalitat, ha insistit diverses vegades que el diàleg serà "llarg i complex":

"És evident que l'autodeterminació, per posar-ne un exemple, però també les qüestions que està plantejant el president de la Generalitat, si demostren alguna cosa és que estem davant d'un diàleg que serà llarg, que no serà fàcil, que serà molt complex, però en definitiva és un camí, un recorregut que hem de fer pas a pas."

Torra lamenta "la no-proposta" de Sánchez

Després de la compareixença de Sánchez ha estat el torn de Quim Torra, que ha dit que li ha demanat l'autodeterminació i la fi de la repressió.

El president de la Generalitat "ha lamentat" que en la reunió Sánchez no hagi explicat què respon el seu govern a aquestes demandes:

"Nosaltres sabem què defensarem en aquesta taula de negociació, el que lamento és que encara avui no sapiguem quina és la proposta del govern espanyol."

"Penso que ha estat un diàleg serè, un diàleg cordial, i ara ens cal passar de la cordialitat a les propostes."

"Les obligacions de l'Estat amb Catalunya"

Torra ha dit que durant la reunió no han discutit, ni tan sols "llegit", el document de 44 punts que li ha lliurat Sánchez, titulat "Agenda per al retrobament".

En aquest sentit, ha dit que el que es planteja en aquests punts són "les obligacions de l'Estat amb Catalunya", i que això no és el que ha de tractar la taula de diàleg entre governs:

"Són greuges i incompliments de l'Estat, com el finançament i les infraestructures, que no poden condicionar la resolució del conflicte polític".

"La taula de diàleg ha d'abordar el conflicte polític i la sobirania dels catalans."

"Jo també li he dit al president Sánchez que cal reconèixer la presó i l'exili com a part de la solució. Sense resoldre presó i exili, no resoldrem el conflicte polític. Però sense unitat, sense responsabilitat i sense sentit de país, és a dir, avantposant sempre els interessos de la nació per damunt de qualsevol interès partidista, tampoc."

 

Missatge al PSC: "Superarem el debat de l'autodeterminació"

A la tarda, Sánchez s'ha reunit a porta tancada amb dirigents, diputats, senadors i alcaldes del PSC a la seu del partit. El president del govern espanyol i líder del PSOE els ha emplaçat a treballar per crear un projecte que pugui aglutinar tota la societat catalana, basat en el pluralisme i el progressisme:

"Superarem el debat de l'autodeterminació."

Sánchez s'ha mostrat convençut que els socialistes catalans tenen espai per créixer en les properes eleccions al Parlament de Catalunya, encara sense data.

A l'inici de la trobada, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha definit la jornada d'avui com un "dia històric".

Diversos dirigents del partit han coincidit a apuntar que, tot i que la resolució de la crisi política serà una mica "complicada", la reunió entre Sánchez i Torra ha estat rellevant per establir les bases d'una millor entesa.

 

Sánchez, reunit aquest dijous a la tarda amb la direcció i alcaldes del PSC
Sánchez, reunit aquest dijous a la tarda amb la direcció i alcaldes del PSC (ACN / Sílvia Jardí)

 

Agents socials destaquen la disposició al diàleg de Sánchez

Després de la trobada amb Torra al Palau de la Generalitat, el president del govern espanyol s'ha reunit amb els sindicats CCOO i UGT i la patronal Pimec. Tots han celebrat la disposició al diàleg per trobar una solució al conflicte polític a Catalunya que han vist en Sánchez.

Després de l'entrevista, el president de Pimec, Josep González, ha expressat la seva satisfacció pel fet que Sánchez i Torra hagin acordat la primera reunió de la taula de diàleg per aquest mateix mes de febrer.

"L'he vist convençut que la taula de diàleg és l'únic camí i l'he vist disposat, mostrant fermesa."

La patronal de la petita i mitjana empresa ha instat el cap de l'executiu espanyol a accelerar l'aprovació d'un nou pressupost, que creu que podria comptar amb el suport de partits catalans, i a elaborar un pla de suport a la indústria.

 

Pedro Sánchez, reunit amb el president de la Pimec, Josep González
Pedro Sánchez, reunit amb el president de la Pimec, Josep González (ACN / Lluís Sibils)

 

Pel que fa als dos sindicats majoritaris, han expressat confiança que els dos governs seran capaços de trobar una sortida a la crisi política si negocien amb tranquil·litat i sense pressió.

Camil Ros (UGT) i Javier Pacheco (CCOO) han destacat que els sindicats són dels actors socials que porten "més temps demanant diàleg i solucions polítiques":

Camil Ros: "Hem vist el govern central amb ganes de dialogar."

Javier Pachecho: "Hem vist que aposta de manera clara i ferma per obrir un espai de diàleg que doni respostes."

 

Sánchez i la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, amb els líders dels sindicats UGT i CCOO
Sánchez i la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, amb els líders dels sindicats UGT i CCOO (ACN / Laura Fíguls)

 

 

En el pla econòmic, CCOO i UGT han traslladat al president del govern espanyol la necessitat de derogar el màxim d'aspectes de la reforma laboral i de garantir la viabilitat de les pensions.

Els sindicats també han demanar a Sánchez ajuda per trobar una sortida a la crisi de Nissan a Barcelona i han expressat la seva preocupació pels últims accidents a la petroquímica de Tarragona.

ARXIVAT A:
Quim TorraPedro Sánchez
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut