Demanen l'alliberament de Cuixart i Sànchez

Amnistia Internacional: "La sentència del procés criminalitza protestes legítimes"

L'organització de defensa dels drets humans demana la llibertat immediata de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez i l'anul·lació de la seva condemna

Juli Rodés AlmerActualitzat

Revisar "substancialment" el tipus penal de la sedició, posar en llibertat "de forma immediata" Jordi Cuixart i Jordi Sànchez i "anul·lar" la seva condemna, i instar el ministeri fiscal que "defensi el respecte del principi de legalitat, d'acord amb els estàndards internacionals de drets humans".

Aquestes són les conclusions i "recomanacions fonamentals" de l'informe d'Amnistia Internacional sobre el judici del procés, presentat aquest dimarts a Barcelona.

L'ONG ha expressat la seva preocupació sobre els drets humans, tant per aspectes de la sentència com per "les seves implicacions per al futur".


Judici just, sentència injusta

Esteban Beltrán, director d'Amnistia Espanya, ha volgut remarcar que consideren que el judici celebrat al Tribunal Suprem ha estat just, però, en canvi, la sentència no ha estat justa.

"Segons els estàndards internacionals, no hi ha elements per considerar que el judici ha estat injust, però sí que tenim una preocupació molt extrema sobre alguns aspectes de la sentència."


Aquesta "preocupació molt extrema" passa pel fet que la definició del delicte de sedició en el Codi Penal i, especialment, la interpretació que en fa el Tribunal Suprem, és massa vaga i ha de ser revisada.

"Amnistia Internacional considera que el delicte de sedició i la interpretació que n'ha fet el Tribunal Suprem contravenen el principi de legalitat, cosa que permet, a més, la criminalització d'actes relacionats amb l'exercici de la llibertat d'expressió i reunió pacífica."

"Qualsevol persona ha de saber quins actes l'afecten penalment i quina pena rebrà per aquests actes. Això no passa en el cas del delicte de sedició."

"La interpretació d'aquest delicte feta pel Tribunal Suprem pot suposar una amenaça a la llibertat de reunió i expressió a Espanya, perquè s'obre la porta que es puguin castigar i criminalitzar una gamma d'actes de protesta, accions directes no violentes o desobediència civil pacífica protegits pel dret internacional."

 

Adriana Ribas, Esteban Beltrán i Daniel Joloy han presentat l'informe d'Amnistia Internacional sobre el judici del procés (Reuters/Albert Gea)

 

Per Amnistia, un "exemple concret" del "perill" d'aquesta vaguetat del delicte de sedició i de la interpretació que en fa el Tribunal Suprem és el cas de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.

"Jordi Sànchez i Jordi Cuixart mai haurien d'haver estat empresonats per uns fets que, com la mateixa sentència reconeix, van ser eminentment pacífics i s'emparen en els drets a la llibertat d'expressió i reunió. La seva condemna suposa una restricció desproporcionada dels seus drets a la llibertat d'expressió i reunió pacífica."


Llibertat per a Sànchez i Cuixart

Per això, Amnistia Internacional ha demanat el seu alliberament immediat:

"Amnistia Internacional urgeix les autoritats que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart siguin posats en llibertat de forma immediata i també que s'iniciï un procediment que permeti anul·lar la condemna per sedició en contra seva."


La declaració d'Amnistia Internacional sobre Cuixart i Sànchez l'ha fet la coordinadora d'Amnistia Internacional a Catalunya, Adriana Ribas, que ha defensat el dret dels dos activistes a promoure protestes pacífiques:

"Com a ciutadans particulars en el moment dels fets, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart tenien dret a expressar les seves opinions contràries a la decisió del Tribunal Constitucional que prohibia la celebració del referèndum i també tenien dret a organitzar reunions pacífiques de suport a la independència o a la celebració de l'1 d'octubre."

"Tot i que la finalitat d'alguna d'aquestes reunions fos intentar impedir una operació policial lícita, tal com sosté la sentència, en res del que van fer Jordi Sànchez i Jordi Cuixart hi va haver incitació directa a la violència. Per tant, presentar càrrecs excessivament severs per actes propis de desobediència civil suposa una restricció il·legítima dels seus drets."

"Amnistia Internacional considera que el Tribunal Suprem no ha demostrat que imposar una pena tan severa contra Jordi Sànchez i Jordi Cuixart sigui proporcional en relació amb els fets pacífics que se'ls imputen."


De la mateixa manera, Amnistia "veu amb preocupació" la condemna pel delicte de sedició a l'aleshores presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i a diversos consellers del govern de Carles Puigdemont, "en estar basada en una interpretació extensiva del delicte".


Defensa dels altres set condemnats a presó

L'organització de defensa dels drets humans no demana la posada en llibertat dels altres set condemnats a presó, però insta les "autoritats espanyoles" a tenir en compte, d'ara endavant, que se'ls va vulnerar el principi de legalitat.

"Encara que els exalts càrrecs del govern i del Parlament haguessin pogut cometre un delicte sancionable, considerem que és necessari que les autoritats espanyoles s'assegurin que en els eventuals recursos que es puguin plantejar es tingui en compte que també se'ls va vulnerar el principi de legalitat, que suposa la condemna per un delicte la definició i la interpretació del qual resulten contràries al dret internacional dels drets humans."


Per aquest mateix motiu, Amnistia també ha fet una petició concreta al ministeri fiscal:

"Amnistia Internacional insta la representació del ministeri fiscal davant del Tribunal Constitucional que, en l'exercici de les funcions que la llei li atribueix en els processos d'empara, adopti una postura que defensi el respecte del principi de legalitat, d'acord amb els estàndards internacionals de drets humans."


En la roda de premsa de presentació de l'informe d'Amnistia sobre la sentència del procés també hi ha intervingut Daniel Joloy, assessor principal de polítiques i legal.


De la "força" a "fora de les vies legals"

Ha posat l'accent en la preocupació per l'equiparació que es fa, en el delicte de sedició, entre "ús de la força" i actuar "fora de les vies legals". També per la inclusió del terme "tumultuari" en la sentència.

Joloy ha destacat que "a diferència d'altres delictes d'ordre públic", en el cas de la sedició el Codi Penal només requereix que l'acció s'executi "mitjançant la força o fora de les vies legals".

Per això, considera que el redactat de la llei -i la posterior interpretació que se'n pot fer- "obre la porta a la criminalització d'una àmplia gamma d'accions pacífiques no violentes o de la desobediència civil que s'expressen per expressar dissidència".

 

Els dotze líders independentistes condemnats pel Tribunal Suprem durant el judici

 

Joloy ha reconegut que "la llibertat d'expressió i de reunió pacífica no són absolutes" i el "dret internacional reconeix que s'hi poden posar certes restriccions". Però també que les restriccions han de ser "establertes per llei de manera clara", ser "necessàries" i també "proporcionals" a la finalitat que es busca.

"El tribunal no ha pogut demostrar que l'aplicació del delicte de sedició i la imposició de sancions penals tan severes són mesures previsibles, necessàries i proporcionals."


Anàlisi "objectiva i parcial"

El director d'Amnistia Internacional a Espanya, Esteban Beltrán, ha obert la roda de premsa de presentació de l'informe reconeixent que han trigat una mica a tenir-lo enllestit.

"Ens hem pres una mica de temps en presentar l'opinió sobre la sentència; creiem que s'ho mereixia, és una sentència complexa, difícil."


El resultat, ha afegit Beltrán, és l'"anàlisi més objectiva i imparcial" possible. I ha remarcat que "Amnistia ha analitzat el text de la sentència després d'assistir a les 52 sessions del judici".


Filtració de les conclusions

Amnistia Internacional presenta aquest matí el seu informe sobre el judici del procés. Les conclusions d'Amnistia Internacional, una de les principals organitzacions internacionals de defensa dels drets humans, han aixecat molta expectació.

Aquest cap de setmana es van filtrar accidentalment una part de les conclusions que es presenten aquest dimarts, segons les quals Amnistia demanaria l'alliberament immediat de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, i qüestionaria de dalt a baix el judici del procés posant en dubte el delicte de sedició pel qual el Tribunal Suprem ha condemnat nou dels líders independentistes jutjats.

 

Conclusions finals d'Amnistia Internacional Del Judici Del Procés by Moderador Noticies Web on Scribd

ARXIVAT A:
Jordi CuixartJordi SànchezJudici procésSedició
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut