Barcelona

A Catalunya, En Comú Podem guanya i els partidaris del referèndum obtenen una àmplia majoria

El PSC i DL són tercera i quarta força empatant a 8 escons i Ciutadans i el PP empaten a 5 escons i es col·loquen com a cinquena i sisena força respectivament

Actualitzat

Els resultats de les eleccions generals a Catalunya dibuixen un panorama radicalment diferent a l'actual. En Comú Podem fa història i es col·loca com a primera força amb 12 escons dels 47 que envia Catalunya al Congrés; és a dir, que la coalició de confluència auspiciada per Ada Colau i que integra que integra ICV, Podem i Barcelona en Comú, aconsegueix un de cada quatre escons, amb un 99% dels vots escrutats.

ERC augmenta considerablement la seva representació en l'arc parlamentari espanyol i passa a ser de l'última a la segona força, amb 9 escons, respecte els 3 que tenia.

Amb 8 escons, empaten el PSCDemocràcia i Llibertat, l'antiga convergència. El PSC, salva així els mobles i s'esdevé en la tercera força, una mica per davant de DL. Totes dues formacions, però, perden força representació al Congrés: els socialistes, 6 escons i DL, 8.

Ciutadans irromp per primera vegada al Congrés com a cinquena formació amb 5 escons, lluny de les expetatives generades i els resultats que els hi atorgaven els sondejos. Empata a escons, però, amb el PP, que cau a sisena força; actualment era la tercera força amb 11. Unió, finalment, queda fora de l'arc parlamentari 

Segons aquests resultats, el Congrés tindrà 17 diputats catalans independentistes, 29 a favor del dret a decidir i 18 constitucionalistes.

Els resultats per demarcacions

Per demarcacions, a Barcelona En Comú Podem aconsegueix 9 escons, el PSC 5, ERC-CATSÍ també 5, Ciutadans 4, els mateixos que Democràcia i Llibertat i el PP, que queda en última posició. A Tarragona, En Comú obté 1 diputat, igual que Esquerra, els socialistes, DL, C's i el PP. A Girona, DL és la força més votada amb 2 diputats; Esquerra també n'obté dos. Per darrere, hi ha En Comú Podem i el PSC, amb un cada un. A Lleida, el partit més votat és Democràcia i Llibertat, el segueixen Esquerra, En Comú Podem i el PSC, tot i que cada un obté un escó.

A tot l'Estat, el Partit Popular revalida la victòria però queda lluny de la majoria absoluta en obtenir 122 diputats. En segona posició hi ha el PSOE, amb 93 diputats, per davant de Podem, que irromp al Congrés amb 69 escons, sumant els de Compromís, i de Ciutadans, que ho fa amb 38 diputats.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut