En un vídeo, Marina Ovsiànnikova mostra el dispositiu que li hauria d'haver impedit fugir (Reuters)

La periodista en cerca i captura desafia Rússia: "És Putin qui hauria d'estar arrestat"

Marina Ovsiànnikova havia marxat a Alemanya i Rússia la va acusar de "difondre informació falsa" quan va tornar al país per conservar la custòdia dels fills

Redacció/AgènciesActualitzat

Hores abans de la vista en què s'havia de decidir sobre la seva llibertat, la periodista russa Marina Ovsiànnikova ha compartit un missatge a Facebook en què confirma que ha fugit de l'arrest domiciliari. En un clar desafiament a Rússia, assegura que s'ha "allberat" de l'arrest:

"Em considero completament innocent, i com que el nostre Estat es nega a complir les seves pròpies lleis, a partir del 30 de setembre del 2022, em nego a complir la mesura de contenció que m'ha establert en forma d'arrest domiciliari i me n'allibero."

Des de dilluns, Rússia ha inclòs la periodista en la llista de persones en cerca i captura. La periodista opositora també ha publicat un vídeo en què mostra el dispositiu electrònic de localització que, en principi, hauria d'haver servit per evitar que s'escapés. En el vídeo, Ovsiànnikova diu que és Putin qui l'hauria de portar i no pas ella.


Segons el diari estatal Russia Today, la periodista hauria fugit juntament amb la seva filla d'11 anys, i se'n desconeix el parador.

La imatge d'Ovsiànnikova mostrant un cartell contra la guerra, al mes de març, va fer la volta el món pocs dies després de l'inici de la invasió russa a Ucraïna.

La treballadora de la principal televisió russa, Canal 1, va irrompre al plató i, darrere de la presentadora, va cridar "Atureu la guerra, no a la guerra", mentre ensenyava un cartell amb un missatge contrari a la invasió d'Ucraïna. Escrit en rus i en anglès, s'hi podia llegir:

"No a la guerra. Atureu la guerra. No us cregueu la propaganda. Us estan mentint."

Al cap d'uns segons, la imatge va saltar ràpidament a un altre vídeo i la treballadora va desaparèixer de la pantalla.

El lloc web del Ministeri de l'Interior rus indica que la periodista, de 44 anys, és buscada en relació amb un cas penal, sense donar-ne més detalls.

En el seu moment, el canal, que és públic i reprodueix contínuament el discurs oficial del Kremlin, va obrir una investigació del que va qualificar d'"accident amb una intrusa", malgrat que feia 20 anys que hi treballava.


La dona va quedar detinguda i l'endemà dels fets se li va fer un judici a Moscou i la van multar amb 30.000 rubles -uns 250 euros-, en considerar-la culpable d'un delicte administratiu.


Quatre mesos fora de Rússia

Un cop en llibertat, va deixar el país per treballar per al mitjà alemany Die Welt. Al juliol, va tornar a Rússia per intentar conservar la custòdia dels seus dos fills menors, que l'exmarit, que encara vivia a Rússia, intentava prendre-li.

A l'agost, però, van acusar-la de "difondre informació falsa" sobre l'exèrcit rus, un delicte castigat amb 10 anys de presó. Va quedar en arrest domiciliari i se li havia prohibit utilitzar qualsevol mitjà de comunicació.

L'arrest havia de durar fins al 9 d'octubre, amb una probable pròrroga, a l'espera del judici. Contactat per l'agència France Presse, el seu advocat, Dmitri Zakhvatov, ha confirmat que la buscaven perquè "no és on havia de ser" fins a aquesta data. Però no ha aclarit si és a Rússia o a l'estranger.

El 21 de setembre, coincidint amb l'anunci d'una mobilització militar a Rússia, els partidaris de Marina Ovsiànnikova van publicar un missatge a les seves xarxes socials en què afirmaven que la periodista va oposar-se públicament a la mobilització.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut