L'empresa AEInnova de Terrassa té Alemanya com a client principal
L'empresa AEInnova de Terrassa té Alemanya com a client principal

Empreses catalanes podrien beneficiar-se dels estímuls d'Alemanya a l'economia verda

El govern d'Angela Merkel ha aprovat un pla de mesures ambientals amb una inversió de 50.000 milions d'euros

Gil TollActualitzat

L'aprovació del paquet de mesures ambientals del govern alemany ha d'estimular el creixement econòmic en un moment de feblesa per la contracció de les exportacions.

Aquest estímul hauria d'arribar també a empreses d'altres països europeus que tenen Alemanya com el gran mercat per a les seves exportacions.

A Terrassa hi ha una empresa que espera beneficiar-se d'aquesta situació per la tecnologia que ha desenvolupat en la recuperació de calor industrial.

Raúl Aragonés, el president d'AEInnova, explica amb entusiasme el principi termoelèctric, la generació d'electricitat a partir de la calor. És una tecnologia que es va desenvolupar per a les naus espacials i que ara l'empresa AEInnova porta a la Terra per aprofitar la calor residual de les instal·lacions industrials.

Les xemeneies de la indústria són grans emissores de calor que es pot reaprofitar per generar electricitat. Els recuperadors de calor que ha dissenyat AEInnova aplicant tecnologia de l'espai es posaran a la venda aquest mes després de cinc anys de preparatius.


Necessiten suport públic

El cost d'aquests aparells encara és superior a l'estalvi d'energia que aconsegueixen, i per això és necessari el suport dels governs, com el d'Alemanya, que acaba d'aprovar un ple per a la transformació ambiental de la seva economia.

David Comellas és el director general de l'empresa, en què treballen disset persones, i té molt clar que Alemanya serà el client més important. Ja tenen contacte amb representants del govern alemany, i, de fet, els han suggerit que traslladessin allà la seva empresa, però ho han rebutjat.

De moment, només volen obrir-hi una oficina, i fabricar allà els dispositius que es venguin en aquell mercat per acostar la producció i la venda i evitar així noves emissions de CO2.

AEInnova també treballa en la fabricació de sensors per a grans instal·lacions industrials que no fan servir cable ni bateria i poden ser molt útils en l'aplicació de l'internet de les coses. Aquesta és una de les empreses que es poden beneficiar dels 54.000 milions d'euros que el govern alemany invertirà els pròxims anys, però n'hi ha més.

 

Cristina Sarradell és la directora d'internacionalització d'Acció, l'agència del govern català per donar suport a l'exportació de les empreses catalanes. Sarradell diu que el pla del govern alemany obre oportunitats per a empreses d'energia renovable perquè hi haurà ajudes directes a empreses d'energia fotovoltaica o eòlica.

El paquet de mesures ambientals del govern que presideix Angela Merkel respon a les crides que ha fet el president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, perquè Alemanya augmenti la despesa pública i estimuli el creixement econòmic.

El Banc d'Espanya s'ha apuntat a aquesta petició des del raonament que Alemanya ha mantingut un dèficit zero els últims anys i països com Espanya no tenen marge per augmentar la despesa per la situació de dèficit que arrosseguen.

Pablo Hernández de Cos és el governador del Banc d'Espanya i fa poc deia a TV3 que qualsevol mesura del govern alemany que vagi en el sentit d'augmentar la despesa per estimular l'economia és molt benvinguda.

El paquet de mesures ambientals s'ha d'aprovar al Parlament alemany en les pròximes setmanes, alhora que s'acumulen els indicis d'una nova crisi econòmica.

Anar al contingut