Presentació de l'enquesta de seguretat pública de Catalunya del 2010 (Foto: ACN)
Presentació de l'enquesta de seguretat pública de Catalunya del 2010 (Foto: ACN)
Barcelona

Empitjora la percepció de seguretat ciutadana a Barcelona, Lleida i Girona

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha presentat les dades de seguretat ciutadana del 2010, que determinen una disminució de la percepció de seguretat a Barcelona, Lleida i Girona. Malgrat que Puig declara que Catalunya "és un país relativament i satisfactòriament segur", els ciutadans demanen més seguretat.

Actualitzat
El conseller d'Interior, Felip Puig, ha presentat els resultats de l'enquesta de seguretat pública de Catalunya del 2010, que mostra les dades sobre la victimització delictiva (el record d'haver patit un delicte), la percepció de seguretat ciutadana i la valoració dels serveis policials.

La principal conclusió de l'enquesta és l'estabilització dels indicadors respecte a l'any anterior, el 2009. Entre els indicadors, la percepció subjectiva de la seguretat ha obtingut una nota mitjana d'un 6,2%. Pel que fa a la victimització delictiva per al conjunt de Catalunya, ha disminuït en la majoria dels àmbits territorials. Una de cada cinc persones declaren haver estat víctimes d'un fet considerat delictiu, un 19,3% de la població.

Malgrat això les xifres negatives es donen en ciutats com Lleida, Girona i Barcelona. A la capital, la percepció de seguretat descendeix fins al 5,5% i el 32,7% dels enquestats consideren que la seguretat ha empitjorat. Aquestes dades també coincideixen amb les de victimització delictiva.

Pel que fa a Girona, s'estableix una contradicció entre la percepció de seguretat ciutadana, que ha empitjorat en 7,1 punts respecte a l'any anterior, i les dades de victimització, que indiquen que ha baixat el record dels ciutadans d'haver patit un acte delictiu.

A Lleida les dades, com a Barcelona, mostren una correspondència entre la percepció de seguretat, que ha disminuït en 6,8 punts, i la victimització, que s'ha incrementat un punt.

Pel que fa a la seguretat viària, aquest indicador s'ha puntuat favorablement, amb un 48,9% dels enquestats que opinava que havia millorat.

Després de l'anunci de l'enquesta, Puig ha apuntat que s'incrementarien el nombre d'agents a Barcelona, d'entre 170 i 190, i que sumarien en total uns 6.000 agents entre mossos i guàrdies urbans.

Puig s'ha reunit amb l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i ho farà aviat amb els de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Vidal, i de Badalona, Xavier García Albiol, per millorar la seguretat ciutadana.

L'enquesta es va fer per telèfon i va ser assistida a través d'un ordinador on una mostra de 14.178 persones, majors de 16 anys, van valorar les preguntes entre els dies 17 de gener i 29 de març.
Anar al contingut