Emmerson vol que l'ONU investigui Espanya per menystenir l'informe sobre els presos

El Suprem va qualificar l'informe del grup de treball de L'ONU que demanava la llibertat immediata de Sànchez, Cuixart i Junqueras d'"extravagant, il·lògic i insidiós"

RedaccióActualitzat

L'advocat internacional que porta la causa de la presó preventiva de Junqueras, Sànchez i Cuixart demana a les Nacions Unides una actuació urgent després de la negativa del Suprem d'alliberar els presos. Emmerson acusa el tribunal espanyol de menysprear l'ONU i d'utilitzar informacions falses.

Ben Emmerson ha enviat una carta al Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l'ONU, després que aquest divendres el Tribunal Suprem tornés a negar la llibertat dels presos polítics i desautoritzés l'informe fet públic per Nacions Unides el passat 29 de maig.

 

Segons ha pogut saber TV3, en la carta, Ben Emmerson demana una actuació urgent a les Nacions Unides pel fet que l'alt tribunal espanyol hagi refusat donar efecte a la decisió del grup de treball de detencions arbitràries, que demanava la llibertat immediata de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Oriol Junqueras.

Emmerson recalca que el Tribunal Suprem ha menyspreat el grup de treball de les Nacions Unides basant-se en informacions falses que el govern espanyol va proporcionar, i en el document ha descrit com el Suprem qualificava l'informe del grup de treball d'"extravagant, il·lògic i insidiós":

"El Tribunal es va negar a ordenar l'alliberament dels sol·licitants. En la seva decisió, el Tribunal Suprem va formular una sèrie d'informacions menyspreant el Grup de Treball de Detencions Arbitràries basant-se en informació falsa que el govern d'Espanya va proporcionar. El Tribunal va descriure la decisió del grup d'"extravagant, il·lògica i insidiosa".

 

A més, Emmerson, especialista en casos de defensa per vulneració dels drets humans, demana a les Nacions Unides que impulsi una investigació completa per investigar la conducta del govern espanyol i, si s'escau, que es pugui plantejar una moció de censura contra Espanya al Consell de Drets Humans de les Nacions Unides per les clares violacions dels principals fonaments de l'organització internacional:

"Aquesta carta demana formalment a les entitats pertinents del Consell de Drets Humans una investigació completa i independent sobre la conducta del govern espanyol en aquest assumpte, amb vista a la presentació d'un informe i (si escau) a una moció de la censura contra Espanya al Consell, per les seves clares violacions dels principis fundadors de la Carta de les Nacions Unides."

 

Emmerson diu a la carta que mai ha parlat amb cap membre del grup de treball i que el govern espanyol ha utilitzat la seva pertinença, en el passat, a un altre grup de les Nacions Unides per deslegitimar l'informe.

 

A més, l'advocat denuncia que l'executiu de Sánchez va filtrar a la premsa de manera tendenciosa que ell havia format part d'aquest grup de treball coincidint amb dos dels membres que han fet l'informe, que això suposava un conflicte d'interessos i que per això demanaven que s'apartés aquests dos membres del grup de treball.

Després de presentar la inicitiva, Emmerson ha fet un tuit on demana als nou presos independentistes que "aguantin":


ARXIVAT A:
Judici procésProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut