Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Embarassos críptics: "Vaig saber que estava embarassada als 6 mesos i ja no podia avortar"

Un de cada 450 embarassos no es detecta fins al tercer trimestre de gestació

Clàudia Ramos CoActualitzat

La Míriam Oró tenia 19 anys quan va anar al metge perquè notava la panxa una mica inflada. Té antecedents familiars de càncer de pàncrees, que provoca una distensió de l'estómac, i va pensar que potser estava desenvolupant la malaltia. La seva sorpresa va ser quan li van dir que estava embarassada de sis mesos i, per tant, ja no tenia l'opció d'avortar.

Fins al moment, ella no havia tingut cap dels símptomes que es relacionen amb un embaràs. Es prenia pastilles anticonceptives i continuava sagnant, no tenia vòmits ni marejos, i es notava cansada, però ho associava a una feina que tot just acabava de començar.

"No m'ho creia. Pensava: 'Com pot ser que estigui de sis mesos i no n'hagi estat conscient?'", explica. Però el cas de la Míriam és més comú del que ens podem imaginar. Els experts calculen que un de cada 450 embarassos és críptic, és a dir, no es descobreix fins a l'últim trimestre de la gestació.

Segons l'especialista en embarassos d'alt risc de l'Hospital Universitari MútuaTerrassa Xavier Urquizu, "és una cosa que passa amb certa freqüència". Una de les explicacions és que "alguns símptomes de l'embaràs poden ser percebuts com altres problemes mèdics".

Com que no són conscients que estan embarassades, no passen cap dels controls mèdics habituals i solen tenir comportaments de risc, com beure alcohol, fumar o prendre medicaments.


Adonar-se'n el mateix dia del part

En els casos més extrems, l'embarassada no n'és conscient fins al mateix moment del part. Un estudi calcula que això passa en un de cada 2.500 embarassos. El doctor Urquizu ho ha viscut en tres o quatre ocasions. "La pacient arriba a l'hospital amb contraccions, però ni ella ni cap metge tenia constància que estigués embarassada", afirma. 

Segons Urquizu, aquests casos acostumen a seguir un mateix patró: solen ser dones amb un grau elevat d'obesitat i moltes vegades obvien símptomes evidents. A vegades, són dones que pel seu entorn o la seva religió, es veuen cohibides a explicar l'embaràs per tal d'evitar confrontacions amb el seu entorn, i ho porten d'amagat fins al límit.

La Míriam Oró no va saber que estava embarassada fins als sis mesos(CCMA)

Manca de referents

Ja fa cinc anys que la Míriam va tenir l'Àlex, però no ha estat fins fa pocs mesos que s'ha sentit preparada per explicar la seva història. "M'ho he treballat molt i estic més conscienciada, però en aquell moment no vaig trobar cap referent". Va penjar un vídeo a TikTok, que arriba al milió de visites, on relata tot el procés.

Ella assegura que ho va voler explicar per si pot ajudar a alguna dona que estigui passant pel mateix. De fet, des que va penjar el vídeo, ha rebut desenes de comentaris d'altres dones que han viscut la mateixa situació i que, fins ara, s'han sentit molt soles.

"Moltes s'han trobat amb el que em vaig trobar jo, amb molta gent que no et creu"

De fet, moltes de les dones que han contactat amb ella expliquen que els va passar amb el seu segon fill. El doctor Urquizu ho reforça:

"Qualsevol és candidata a poder tenir un embaràs críptic, però s'ha vist que la major part passen en dones que ja han tingut fills abans, que ja saben què és un embaràs".

 

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut