Cada hora es denuncien 4 violacions de nenes al Brasil, segons xifres oficials (iStock)

Embarassada per segon cop als 11 anys per violació: la xacra de l'abús a menors al Brasil

Quatre infants de 0 a 13 anys són violats cada hora al país, la majoria nenes i en l'entorn familiar, en una xifra que no para de créixer

Virgínia Arqué Nueno

Amb 11 anys ja té un fill fruit d'una violació i torna a estar embarassada de 3 mesos, després d'una altra agressió sexual, en tots dos casos, per un familiar.

La nena, que viu a Teresina, en una de les zones rurals més empobrides del nord del Brasil, ha estat per fi separada de la família, que aquest cop tampoc la deixava avortar, i ingressada en un centre d'acollida.

El seu cas, fet públic pel diari Folha de S. Paulo, ha tingut un fort ressò mediàtic al país i és un més dels drames que es compten a milers al Brasil. Més de 66.000 persones van denunciar haver patit abusos o agressions sexuals al Brasil l'any passat.

El 88% de les víctimes són dones o nenes, i una quarta part de les agressions i abusos denunciats al país són violacions. A més, 6 de cada 10 violacions va ser a nenes menors de 13 anys.


Víctimes molt petites

La franja d'edat en què més agressions de tota mena es pateixen és justament entre els 10 i els 13 anys (més del 30%), seguides d'entre els 5 i els 9 anys (el 19%) i entre els 14 i els 17 anys (l'11%).

Les agressions a criatures d'entre els 0 i els 4 anys (un 10,5% del total) estan fins i tot per sobre que les que pateixen les noies de franges entre els 20 a 24 anys (el 5,7% de les agressions denunciades), els 25 a 29 anys (el 3,6%) o entre els 18 i 19 anys (el 3,1%).

A partir dels 24 anys, les agressions estan per sota del 3% i disminueixen progressivament.

Això, segons les xifres oficials recollides per l'Anuari de Seguretat Pública brasiler que compta les denúncies presentades i que només són la punta de l'iceberg, perquè s'estima que la majoria d'agressions no es denuncien mai.

Sense escola ni suport psicològic

La menor de Teresina, ara sota tutela dels serveis socials, va quedar embarassada per primer cop el gener del 2021, amb 10 anys, després que la violés un cosí, que va ser assassinat poc després.

La família es va negar que avortés, malgrat que els metges van advertir que estava en risc la seva vida. Un cop nascuda la criatura, la nena va haver de deixar l'escola i no ha rebut mai suport psicològic

Fa uns mesos va ser violada per un tiet i ingressada en un centre d'acollida de la regió. És allà on, "en veure-la neguitosa i estranya" i adonar-se que no li venia la regla, li van fer una revisió mèdica i van descobrir que estava embarassada de tres mesos.

"Va ser un xoc", expliquen des del centre. Aquest cop, el pare ha acceptat que la nena avorti, però la mare no, perquè ho considera "un crim":

"La nena encara té un trauma de la primera agressió, no està en condicions de cuidar una criatura. No dorm i està perdent la infantesa, però la mare es nega a l'avortament."

El nadó ha quedat a càrrec d'un avi i les autoritats investiguen la violació a la menor. L'advocada i activista Debora Diniz és una de les que s'ha fet ressò del cas i ha alertat de les greus conseqüències de criminalitzar l'avortament:

 

Obstacles a les menors per avortar

Al Brasil, l'avortament és legal en cas de violació, risc per a la vida de la mare o malformació del fetus. Un dret, però, que sovint no és respectat.

Ja sigui per desconeixement, per oposició familiar o per falta de mitjans, moltes dones, noies i nenes que queden embarassades per una agressió no poden interrompre l'embaràs lliurement. S'estima que al país es fan cada any 2.000 avortaments legals i més d'un milió d'il·legals.

L'advocada Luciana Temer, autora de l'estudi "Violència sexual infantil, les dades són aquí per qui les vulgui veure", va alertar al juny, arran del cas d'una altra nena violada al Brasil a qui una jutge impedia avortar, que negar el dret a interrompre l'embaràs a les víctimes de violació és violència institucional.


Quatre nenes violades cada hora al Brasil

Segons els registres policials recollits en l'Anuari de Seguretat Pública 2022, en l'última dècada més de mig milió de persones (583.156, la majoria dones i nenes, però també nens) han estat víctimes de violació o abús sexual al Brasil.

Només en l'últim any, el 2021, se n'han denunciat 66.020, un 4,2% més que el 2020. La majoria de víctimes, 35.735, són nenes menors de 13 anys, el que representa 4 denúncies cada hora.

L'Anuari alerta que des del 2019, en què per primer cop van poder separar les dades d'agressions i abusos a menors, el nombre de denúncies de violacions a nenes no ha parat de créixer.

El 2019, en el 53,8% dels abusos i agressions sexuals denunciats les víctimes eren menors de 13 anys; el 2020 la xifra va créixer fins al 57,9% i al  2021 fins al 58,5%.

La majoria d'aquestes agressions són violacions, i en aquests casos el nombre de víctimes menors de 13 anys s'enfila fins al 61,3% del total de denúncies. En 8 de cada 10 casos l'agressor és un familiar o un conegut.

 

ARXIVAT A:
Avortament Agressió sexualBrasilInfància
Anar al contingut