Els dirigents del PP, a l'esquerra, i Vox, a la dreta, han segellat l'acord (EFE)
Els dirigents del PP, a l'esquerra, i Vox, a la dreta, han segellat l'acord (EFE)

El suport de la ultradreta de Vox permetrà al PP i Cs governar Andalusia

L'acord entre les tres formacions posarà fi a 36 anys de governs del PSOE

Actualitzat

El Partit Popular i Ciutadans governaran a Andalusia amb el suport de la formació d'ultradreta Vox. Després de més de 36 anys de governs socialistes, Vox i el PP han arribat a un acord per investir Juanma Moreno com a nou president andalús.

Minuts abans de tancar el pacte, PP i Cs han formalitzat el seu acord de cara al nou govern, que tindrà Moreno com a president i el cap de llista de Cs, Juan Marín, com a número dos.

Aquests són els 37 punts de l'acord entre el PP i Vox:

Acord entre PP i Vox per la... by on Scribd

 

Vox, molt satisfeta per l'acord amb el PP

En una roda de premsa, el número 2 de Vox, Javier Ortega Smith, ha declarat que a la formació estan "molt satisfets" amb l'acord i han remarcat que les dues parts han fet cessions per arribar-hi.

"Avui perden les lleis lliberticides, la immigració il·legal, la corrupció, els xiringuitos, l'administració paral·lela. I guanyen els andalusos, l'ocupació, la defensa de la família, del pluralisme polític, del respecte a les institucions."

Ortega Smith ha afegit que el canvi posa fi al "cortijo" de l'esquerra, ha dit, al capdavant de la Junta d'Andalusia:

"Per fi, després de 36 anys i gràcies a l'actuació de Vox a la campanya i a la valentia de gairebé 400.000 andalusos, avui podem dir que per fi s'acaba el 'cortijo' de l'esquerra a Andalusia. S'obren les finestres i calaixos, es revisa la corrupció i s'acaba amb el monopoli d'unes forces polítiques que han volgut convertir Andalusia en el seu 'cortijo' particular."

 

El secretari general del PP, Teodoro García Egea, el líder del PP andalús, Juanma Moreno, el de Vox a Andalusia, Francisco Serrano, i el número 2 de Vox, Javier Ortega Smith, han segellat l'acord (EFE)


Què aconsegueix i a què renuncia Vox

El partit d'ultradreta, que compta amb 12 diputats al Parlament andalús, ha admès que no ha aconseguit el seu objectiu de derogar la llei contra la violència masclista. "Ja ens hauria agradat", ha dit Ortega Smith, però ha promès que continuarà defensant el seu programa:

"Seguirem defensant que la violència no té gènere, que s'ha de protegir totes les víctimes, siguin homes o dones, homosexuals o heterosexuals. I evitar que organitzacions pseudofeministes facin negoci amb la tragèdia de la violència intrafamiliar."

Tampoc apareix a l'acord la derogació de la llei d'igualtat i pels drets de les persones LGTBI.

Respecte de la immigració, populars i Vox han pactat mesures per evitar "l'efecte crida" de la immigració i donar suport a les forces i cossos de seguretat a les fronteres per "garantir una immigració ordenada, legal, respectuosa amb la nostra cultura occidental".

La formació que encapçala Santiago Abascal va exigir dimarts l'expulsió de 52.000 immigrants, la derogació de la llei contra la violència de gènere o el retorn a l'Estat de les competències d'educació, sanitat, justícia i ordre públic. Aquesta última exigència no es recull en el pacte, però sí l'eliminació de les ambaixades comercials andaluses, per integrar-les en la xarxa de l'Estat.

També es preveu la creació d'una Conselleria de Família, canviar la llei de memòria històrica per una de "concòrdia" o reduir la despesa i garantir la "neutralitat ideològica i informativa" de la tele i la ràdio andaluses.

Retret de Vox a Cs

El número 2 de Vox ha aprofitat la roda de premsa per carregar contra Ciutadans per no haver volgut negociar amb ells, i han parlat directament de "menyspreu":

"Se'ls omple la boca parlant de consens, canvis i transparència i són els primers que han menyspreat 400.000 andalusos.

Han quedat retratats, tenen un tarannà poc respectuós i democràtic respecte als que no pensen com ells."


El futur president andalús, Juanma Moreno: "Una fita històrica"

El popular Juanma Moreno, que rellevarà Susana Díaz al capdavant de la Junta, ha agraït la "generositat" dels partits i ha destacat "l'enorme capacitat de diàleg" del PP que, segons ell, ha portat a "una fita històrica":

"Després d'aquest monopoli al poder, de tanta impunitat per part de governs socialistes, de quedar-se sords davant les demandes dels andalusos, s'obre una nova pàgina de la història a Andalusia. Estem satisfets d'haver aconseguit aquesta gran fita històrica."

 


Respecte de la creació d'una Conselleria de Família, Moreno ha afirmat que els sembla "raonable, sensat i realista" que n'hi hagi una perquè encaixa amb el seu programa, però ha afegit que estan pendents de negociar amb Ciutadans l'estructura del nou govern.

El dirigent del PP andalús ha explicat que un dels compromisos de l'acord amb Vox és modificar la llei de la memòria històrica:

"L'acord és modificar la llei de memòria història per una llei de concòrdia entre tots els espanyols, que neixi de l'esperit del 78 que va suposar una gran abraçada entre tots els espanyols i un avenç en termes de convivència i llibertat."

Segons ha avançat Vox, la investidura del nou president de la Junta es podria votar el 16 de gener.

ARXIVAT A:
Extrema dretaAndalusiaPPVoxCs
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut