Els vols silenciats: la UE expulsa en un any més de 9.000 persones

La Unió Europea va contractar 270 vols, una vintena dels quals van sortir d'Espanya

Xavi Rossinyol/Edgar Sapiña/Begoña Grigelmo/Bernat RexachActualitzat

Si una persona estrangera viu sense papers a Espanya o si l'enxampen a la frontera entrant irregularment, rep una ordre d'expulsió o de devolució, normalment ingressa en un CIE, i comença el procés per deportar-la.

L'any passat es van dictar 31.799 ordres d'expulsió, que són les que es fan a persones sense papers que viuen aquí -per exemple, en controls policials al carrer-, i 31.968 ordres de devolució, que són les que es fan a persones a qui la policia enxampa intentant entrar irregularment a la frontera, abans que trepitgin terra espanyola.

Un cop tenen l'ordre dictada, molts entren al CIE i es comença el procés per expulsar-los.

 

L'any passat, els estats europeus van retornar 8.744 persones en situació irregular als seus llocs d'origen. I ho van fer en 270 vols coordinats per Brussel·les; 19 van sortir directament d'Espanya.

Espanya també van retornar el 2019 més de mil persones al Marroc, amb 84 vols amb destinació a Ceuta i Melilla. I d'allà, al Marroc.

Els governs tenen contractes amb companyies aèries per operar aquests vols, que normalment són silenciats. No n'expliquen res.

Però, després de més d'un any de gestions a través dels Portals de Transparència d'Espanya i la Unió Europea, "Planta baixa" ha aconseguit la llista de tots els vols de deportació, els vols silenciats.

 

 

Aziz Faye és un senegalès a qui van deportar fins a tres cops, i en totes tres ocasions va tornar.

"El procés de deportació comença des del CIE. Em van portar en cotxe d'aquí a Madrid; et porten a l'aeroport sempre amb un policia de paisà i aquesta persona t'acompanya fins al Senegal."

Fa 10 anys que viu a Barcelona, on es busca la vida fent de manter.

"Tenia la meva parella, tenia molts amics i tenia la meva vida aquí."

Ara, amb feina i permís de residència, ha explicat el seu periple al programa "Planta baixa".

Després d'un any d'investigacions, el programa de TV3 ha aconseguit saber quantes persones va deportar Europa l'any passat en vols sobre els quals plana l'opacitat i el silenci, malgrat que es paguen amb diners públics.

Andrés García Berrio és advocat i membre del centre de Defensa de Drets Humans Irídia:

"Hi ha molta opacitat perquè hi ha molta vulneració de drets que no es volen visibilitzar."

Només l'any passat, els estats europeus van retornar prop de 9.000 persones en situació irregular als seus llocs d'origen.

 

Des d'Espanya van sortir 19 vols coordinats des de Brussel·les. Les destinacions, totes, països amb els quals hi ha acords de deportació. Amb alguns hi ha convenis estructurals, amb d'altres hi ha negociacions puntuals.

La informació oficial sobre aquests tractes i sobre qui es deporta i qui no tampoc no és clara.

"També hi ha una qüestió dels interessos d'on es porta més o menys. Hem detectat des de fa anys que quan hi ha un vol, per exemple al Senegal, augmenten les batudes cap a la població senegalesa, per aconseguir gent senegalesa per omplir el vol."

Espanya també va retornar el 2019 més de mil persones al Marroc. Molts, amb la intenció de tornar aquí quan puguin, encara que sigui amb el risc de perdre-hi la vida.

El ministeri embarca els deportats en vols operats sempre per les mateixes companyies: contractes liderats per Air Europa i per Air Nostrum. Aquesta última és qui va guanyar l'últim concurs. Interior li paga 11 milions d'euros per 18 mesos de servei.

Un any i mig de vols plens de persones que retornen als seus països d'origen, en contra de la seva voluntat.

ARXIVAT A:
Migracions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut