Els vocals conservadors han fet públic un comunicat on carreguen contra Pedro Sánchez (EPTV / Alberto Ortega)

Els vocals del CGPJ designats pel PP titllen Sánchez d'irresponsable en un gest inèdit

Critiquen el president del govern espanyol per haver dit que la dreta política i judicial vol atropellar la democràcia en el seu intent de frenar la reforma del Codi Penal

RedaccióActualitzat

Vuit vocals del Consell General del Poder Judicial han firmat un manifest en què acusen Pedro Sánchez de fer "declaracions irresponsables" i "sense fonament".

En un gest inèdit, aquests vuit vocals, nomenats pel Partit Popular, acusen el president del govern espanyol d'haver passat de la confrontació partidista a deslegitimar directament les institucions de l'Estat.

Critiquen que Pedro Sánchez digués dijous a la nit, des de Brussel·les, que la dreta política i judicial volia atropellar la democràcia en intentar frenar la reforma de Codi Penal per mantenir la situació de bloqueig al Tribunal Constitucional.

El president del govern espanyol va acusar la dreta i la ultradreta, en referència al PP i Vox, d'orquestrar un "complot" per intentar "emmordassar" el Parlament.

Els vocals del CGPJ firmants del comunicat asseguren que tant Sánchez com els portaveus parlamentaris, que van fer declaracions públiques el mateix dijous al ple del Congrés en què es va aprovar la reforma del Codi Penal i la del TC, van fer "grolleres desqualificacions" contra el Tribunal Constitucional.

Defensen que el poder judicial ha contribuït decisivament a la consolidació de la democràcia i recorden que tothom està sotmès "a l'imperi de la Constitució".

Afegeixen que el paper dels jutges és garantir "el compliment de l'ordre constitucional i els drets dels ciutadans" i asseguren que ho fan "amb independència de les seves idees i opinions particulars".

També alerten que la Comissió Europea exigeix que, per respectar l'estat de dret, els membres dels governs i els parlaments dels estats han d'abstenir-se de fer actuacions i declaracions públiques que puguin minar la legitimitat del poder judicial.

Finalment, fan una crida a la concòrdia, la llibertat i la seguretat jurídica.

El text l'han firmat els vocals Carmen Llombart Pérez, José Antonio Ballestero Pascual, Francisco Gerardo Martínez Tristán, Juan Manuel Fernández Martínez, Juan Martínez Moya, José María Macías Castaño, Nuria Díaz Abad i María Ángeles Carmona Vergara.


Crida del sector progressista a rebaixar el to

Des del sector progressista, Jutgesses i Jutges per a la Democràcia exigeix als partits polítics rebaixar el to de les declaracions i alhora insta els vocals del poder judicial a actuar amb responsabilitat per desbloquejar la renovació dels càrrecs caducats al Constitucional.

Asseguren que no es pot considerar "un cop d'Estat" voler reformar una llei per superar el bloqueig al qual està sotmès el Tribunal Constitucional, que ja fa quatre anys que té el mandat caducat, en funcions i sense perspectiva de solució.

Les rèpliques velades de Sánchez i Feijóo

El president del govern espanyol Pedro Sánchez i el líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, no han fet cap referència explícita al pronunciament dels jutges en els actes de partit que han celebrat aquest dissabte a València i La Rioja, respectivament, però sí que han mantingut el pols entorn el bloqueig en la renovació de càrrecs al poder judicial.

Pedro Sánchez en un acte de partit, aquest dissabte, a València (EFE / Juan Carlos Cárdenas)

Pedro Sánchez ha retret al Partit Popular que demani eleccions anticipades dia sí i dia també, mentre bloqueja la renovació del Poder Judicial i del Constitucional per conservar la majoria a qualsevol preu:

"Fixeu-vos que curiós, quan són ells els que guanyen, ja no n'hi ha ni eleccions anticipades ni endarrerides perquè llavors el que toca és mantenir al seu lloc les persones que ells nomenen, encara que sigui de per vida. I això és el que estan fent. I si  per això necessiten bloquejar el parlament, no es tallen un pèl, van i ho fan. Així entenen la dreta i l'extrema dreta la democràcia."

El president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha dit, en un míting des de Laredo, a La Rioja, que titllar els jutges "de fatxes amb toga" és "incompatible amb la democràcia".

El president del PP en un acte electoral a Lardero, a La Rioja (EFE / Raquel Manzanares)

La reforma del Codi Penal, pendent d'una decisió del TC

El comunicat del sector conservador arriba l'endemà de saber-se que el PP ha ampliat el seu recurs al Constitucional i demana al tribunal que prengui mesures cautelars per frenar la reforma del Codi Penal.

Els populars demanen que el Constitucional freni la tramitació de la llei al Senat.

Intenten així suspendre a la cambra alta la tramitació de la reforma del Codi Penal i la del Tribunal Constitucional, després de no haver-les aconseguit frenar al Congrés.

El Constitucional es reunirà dilluns i, per tant, encara podria aturar la votació al Senat.

Els conservadors mantenen així el pols al govern espanyol i, de fet, asseguren que les votacions d'aquesta setmana són pitjors que la declaració d'independència de Catalunya del 2017.

La Moncloa, en canvi, acusa el PP d'haver perdut el sentit d'Estat.

ARXIVAT A:
JudicialCGPJTribunal Constitucional
Anar al contingut