Steve Jobs en una imatge d'arxiu presentant un dels seus dissenys que van revolucionar el món digital.
La notícia del segell amb la imatge del fundador d'Apple sembla un contrasentit en una figura cabdal de la revolució digital.
ANÀLISI

Els videojocs a la universitat

Als màsters i postgraus de les principals universitats s'hi suma un títol de grau que començarà el curs vinent

Actualitzat
Tot i que els primers experiments per arribar als videojocs van ser obres d'estudiants universitaris i investigadors científics ("Nought and crosses", "Tennis for Two", "Spacewar!"), a principis dels anys 70, amb l'arribada del famós Pong, es van convertir en productes i, per aconseguir rendibilitat, van passar dels laboratoris a indrets amb abundància de públic distès i disposat a gastar diners: les cafeteries.

Spacewar!
"Spacewar!" va ser un dels primers experiments, creat el 1961 per Steve Russell
i altres estudiants del MIT, sobre una computadora anomenada PDP-1.

Durant els 30 anys següents, el sector ha estat clarament percebut a nivell social més pel vessant de producte d'oci que no pas pel de recerca. És un dels sectors que ha passat per més models de negoci i que ha creat moneda per partida, compra de cartutx, lloguer, micropreu digital, o el recent "freemium", que marca tendència en l'entorn "online".

Tot i que mai s'ha deixat d'investigar al més alt nivell, i per això avui es pot parlar de les espectaculars característiques de la Playstation 4 o l'XBox One, enguany fa 10 anys que per primera vegada al nostre país alguna universitat els va incloure en un pla d'estudis.

Cal esmentar que aquest punt d'inflexió arriba després que alguns professors d'assignatures, principalment d'enginyeria, per vocació i per amenitzar continguts, anys enrere ja haguessin donat caire de videojocs a algunes pràctiques i després que alguns estudiants haguessin investigat i aprofitat projectes per crear jocs digitals.

Tot i que no era l'únic que feia temps que ho intentava, en Daniel Sánchez-Crespo va ser pioner en la posada en marxa d'un Màster en Creació de Videojocs, a la UPF, el curs 2003-2004. Cal valorar aquest mèrit tant a la institució com als impulsors des de molts punts de vista. Per exemple, el rol que ha de jugar la universitat en els continguts enfocats a l'oci, o el fet que es pugui justificar la inversió en matrícula i temps pel futur qualitatiu i quantitatiu dels estudiants.
 

En Daniel Sánchez-Crespo, creador de l'exitosa saga "Invizimals" de PlayStation Portàtil,
és el director del Màster en Creació de Videojocs de la UPF.

A partir d'aquest primer fonament, el curs següent va arribar el Màster en Disseny i Creació de Videojocs de la UPC, dirigit per Jesús Alonso, on col·labora una de les empreses catalanes més importants del món pel que fa a jocs socials: Social Point. I si em permeten esmentar el meu paper en la història, el mateix curs també vaig iniciar una assignatura al CITM de la UPC, que es va plantejar inicialment com a optativa, i s'hi va apuntar pràcticament tota la promoció.
 

Videojocs creats al Màster en Disseny i Creació de Videojocs de la UPC l'any 2011.

La primera dècada d'aquest segle, en paral·lel a l'inici d'aquests estudis de màster, és la del canvi de percepció del concepte de videojoc. Dispositius com la Nintendo Wii, i títols com "Brain Training" obren les possibilitats i, per tant, el ventall de públic, i recorden que jugar és una activitat de plaer intrínsec que també pot aportar beneficis socials, educacionals o conscienciadors.

S'hi afegeix el fet que els primers videojugadors ja són pares, l'arribada dels jocs de mòbil a cada butxaca, els jocs seriosos o els socials. I el resultat, com saben, és que els passos, pel que fa a percepció de la temàtica, són de gegant.

Actualment diria que no hi ha universitat al país que no tingui assignatura, màster o postgrau de videojocs. I no només això, sinó que, a més, comencem a tenir prestigi en els resultats: empreses capdavanteres com Ubisoft, King.com o Social Point lloen la qualitat dels estudiants. La propera gran notícia és que el curs vinent comença a Barcelona el primer grau en Videojocs, és a dir, una carrera universitària completament enfocada a aquest sector, impartida a l'Escola de Noves Tecnologies Interactives, adscrita a la UB.

L'Òscar García Pañella, coordinador del grau, quan fa més de 10 anys era professor de gràfics per computador, ja proposava com a pràctica als estudiants d'Enginyeria la creació d'un joc clàssic dels 8 bits, "Knight Lore". És, per tant, un dels apassionats que abans esmentava qui avui combina l'experiència amb l'oportunitat.

Cal que sapiguem, doncs, que comencem a tenir promocions capacitades per crear títols de la indústria de l'oci que més factura i més creix, i és capaç d'aplicar-se a múltiples camps: publicitat, formació, recursos humans, sostenibilitat, desenvolupament personal, etc.

Cal que sapiguem, també, que un creador de videojocs és un perfil amb coneixements tècnics, artístics i creatius d'alt nivell, que participa en una cursa capdavantera i internacional. És oportú recordar que el desenvolupador d'un dels primers èxits com "Breakout" (1976) es deia Steve Jobs, que més endavant dirigiria la seva carrera cap a projectes encara més coneguts, com Pixar o Apple, on crearia l'iPhone i l'AppStore, i potenciaria la generació de jocs mòbils.

Steve Jobs
Steve Jobs va dissenyar el prototip de Breakout per l'empresa Atari l'any 1976,
i posteriorment va potenciar els jocs de mòbil amb la creació de l'iPhone i l'App Store.

El que hauran de saber els futurs graduats és que arriben a un entorn extremadament exigent que ja estarà plantejat i que l'hauran de seguir creant.
Anar al contingut