Perfil de la representant del Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona, María Pifarré, en una roda de premsa, el 31 de maig del 2018 (horitzonta…
Perfil de la representant del Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona, María Pifarré, en una roda de premsa, el 31 de maig del 2018 (horitzontal)

Els veterinaris creen un programa per controlar les colònies de gats i evitar riscos sobre la salut pública

Actualitzat

ACN Barcelona.-El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya ha presentat aquest dijous el programa GIF-vet per a la Gestió Integral de Colònies de Gats Ferals, amb la finalitat de controlar les colònies de gats per garantir solucions als problemes de tipus sanitari, de convivència i del medi ambient a tot Catalunya. Aquest programa està basat en un protocol d'actuació que comporta un model amb tres parts: la captura, l'esterilització i el retorn (CER). A més, també han afegit un control sanitari i d'identificació per saber el nombre d'animals que hi ha a les colònies. Un cop fet el procés de captura, els gats ferals se sotmetran a una revisió veterinària per descartar que no pateixin cap malaltia contagiosa, se'ls esterilitzarà, els hi faran una petita marca a l'orella per identificar-los i se'ls retornarà a l'espai on van ser capturats. María Pifarré, representant del Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona, ha explicat que el secret d'aquest programa "està en el seu control sanitari i en l'esterilització". L'objectiu del GIF-Vet és millorar la qualitat de vida dels gats ferals i de la societat que els envolta, evitar el risc sobre la salut pública i reduir al màxim l'impacte sobre la fauna salvatge.

El Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona calcula que a la capital catalana coexisteixen unes 700 colònies amb més de 9.000 felins. Un dels problemes que presenten les colònies de gats no controlades és que aquests animals es reprodueixen amb molta facilitat, per això els beneficis de tenir controlades aquestes colònies són de tipus sanitari, però també de reducció dels excessos de població felina. En condicions favorables i sense cap control veterinari, la progressió felina de creixement estableix que una sola gata pot tenir una descendència indirecta de més de 1.700 gats en només tres anys. El programa GIF-Vet s'ha creat amb la finalitat d'establir xarxes de treball en tres sectors: en ajuntaments, associacions i entitats amb interessos en la protecció de gats i en veterinaris col·laboradors del programa. Els Centres Veterinaris col·laboradors s'encarregaran de proveir un 'Pack Felí', que compta amb tres serveis. El primer està basat en facilitar l'atenció veterinària dels animals, el segon proposa l'elaboració d'un pla sanitari de la colònia, amb tractaments mèdics semestrals, i finalment dota d'una formació per a les persones cuidadores i alimentadores dels felins de les colònies. Alexia Falcó, coordinadora del programa GIF-Vet, ha explicat que volen formar a aquestes persones per "donar els coneixements que necessiten per detectar qualsevol cosa que els hi passi a aquests gats". El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya ha organitzat la primera Jornada Veterinària i Salut Pública per a la presentació del programa. Aquesta, anomenada 'Gats Ferals i Colònies Urbanes: un repte per la professió', també tractarà el tema de la zoonosi i de les colònies de gats. Tindrà lloc el dijous 7 de juny a la seu del Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona (COVB) de les 9.00 a les 14.30 hores.

Anar al contingut