Barcelona

Els veïns denuncien que la Torre Garcini torna a estar en perill després d'una permuta fallida amb Núñez y Navarro

La Torre Garcini, al Guinardó, és una de les poques masies que queden en un barri que ara és ple de pisos

RedaccióActualitzat

Salvar zones verdes és un objectiu compartit per molts ciutadans. El que sovint no és tan fàcil és trobar la fórmula que ho faci possible, pels drets d'edificabilitat, i per tant econòmics, que tenen els propietaris. Un cas que fa anys que dura és el de la Torre Garcini, al Guinardó, una de les poques masies que queden en un barri que abans era de torres i cases baixes i que ara és ple de pisos. La reivindicació dels veïns per salvar la torre va ser atesa finalment per l'Ajuntament, que va buscar la solució a través d'una permuta. Però l'operació està resultant més difícil del que es preveia, perquè es basava en una complexa jugada a tres bandes.

L'Ajuntament de Barcelona ha de resoldre en les pròximes setmanes el conflicte que té obert amb els veïns del Guinardó i també amb l'empresa Núñez y Navarro per les masia de Torre Garcini i l'antiga clínica de Can Ripoll. El govern municipal havia aconseguit les dues edificacions de Núñez y Navarro per fer-hi equipaments públics i zones verdes a canvi de donar a la constructora uns terrenys edificables a tocar del Parc de l'Oreneta. El rebuig frontal de veïns de Sarrià a veure edificats aquests terrenys han tornat a posar les fitxes a la casella de sortida, a l'espera de trobar la manera de compensar el propietari.

La Torre Garcini, edificada al segle XVII, és una de les últimes masies que queden al barri del Guinardó de Barcelona, amb un ampli jardí i rodejada de carrers tranquils com el passatge Garcini. Antigament l'envoltaven camps de conreu fins a l'actual passeig Maragall, però després la van anar encerclant els pisos. Fa uns anys els antics propietaris, la família Alós, van marxar i la van vendre a la constructora Núñez y Navarro i al barri van saltar les alarmes. No volien que es repetís l'experiència de l'enderroc per sorpresa, ara fa deu anys, d'una altra masia propera, Can Girapells, també del segle XVII. De trenta masies que hi havia al Guinardó, només queden la Torre Garcini i el Mas Guinardó.

La plataforma Salvem Torre Garcini va aconseguir que l'Ajuntament de Barcelona trobés una solució, amb una permuta a tres bandes. La Torre Garcini i el seu jardí passarien a titularitat pública, i també l'antiga clínica de Can Ripoll, a Sant Gervasi, que els veïns de la zona reclamen com a equipament. A canvi, l'Ajuntament cedia a Núñez y Navarro una finca municipal edificable d'uns 6.000 m2 al carrer de Montevideo, a prop del monestir de Pedralbes, per fer-hi 30 pisos.

La permuta, desestimada

Finalment la permuta s'ha frustrat perquè la Plataforma Defensem el Parc de l'Oreneta, que aplega veïns de Sarrià i Pedralbes, va defensar que la finca és part integral del Parc de l'Oreneta, i va demanar que es requalifiqui com a zona verda.

El 20 de novembre la comissió municipal d'Hàbitat Urbà i Medi Ambient de l'Ajuntament de Barcelona va acordar per unanimitat una proposició presentada por ICV-EUiA, que descartava construir pisos en el solar del carrer de Montevideo, a Pedralbes. La proposició aprovada instava l'equip de govern municipal a presentar en el termini de dos mesos una solució perquè el solar de Pedralbes, edificable, passi a tenir la qualificació de parc. L'Ajuntament ha desestimat la permuta i les coses, doncs, han tornat al punt inicial.

Mobilització veïnal

Avui els veïns del Guinardó han tornat a sortir al carrer, alarmats pels indicis que la constructora Núñez y Navarro pretén enderrocar la Torre Garcini, que no està protegida. Han fet una cassolada des del mercat del Guinardó fins a la masia.

Carme Martín, de la Plataforma Salvem Torre Garcini, afirma que "el permís que tenen per enderrocar se'ls acaba el dia 31 de desembre. I han fet moviments que han posat nerviosos tots els veïns perquè semblava que ja volien començar l'enderrocament. I ens hem mogut evidentment perquè això no passi, perquè és l'últim pulmó que ens queda al Guinardó, que és un barri que necessita de tot." 

Francina Vila, regidora del districte d'Horta-Guinardó, ha volgut tranquil·litzar els veïns: "En aquest moment ens movem en un espai que és d'acord entre les dues parts, l'Ajuntament i Núñez y Navarro. És veritat que és vigent una llicència d'enderroc que hi ha sobre l'edifici però com que estem asseguts en una taula negociant per part de les dues parts, no hi ha voluntat de la propietat de tirar endavant aquest enderroc."

L'Ajuntament de Barcelona insisteix que la Torre Garcini serà pública i que negocien una nova permuta per compensar la constructora. Els veïns del Guinardó demanen a l'Ajuntament, si no es pot resoldre el problema de la permuta, que comprin la masia perquè sigui un equipament, i volen garanties que no s'edificarà en el jardí. Han anunciat que seguiran amb les mobilitzacions.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut