Els veïns del xalet van veure els acusats del 17A a Alcanar un any abans dels atemptats

Testifiquen al judici veïns de la urbanització Montecarlo, un dels quals vivia al costat de la casa que va explosionar

RedaccióActualitzat

Jornada d'interrogants al judici dels atemptats de Barcelona i Cambrils. La declaració de diversos veïns de la urbanització Montecarlo, a Alcanar, on es trobava el xalet, ha generat molts dubtes.

Quantes persones van freqüentar el xalet d'Alcanar abans dels atemptats? Quantes persones hi eren poc abans de l'explosió?

Un testimoni protegit ha situat un dels acusats, Driss Oukabir, al xalet d'Alcanar entre finals de juliol i principis d'agost. "El vaig veure dormir a la terrassa quan anava a la platja i passava per davant de la casa", ha assegurat.

Amb la mateixa seguretat, el testimoni d'alguns veïns ha generat interrogants que, ara mateix, no tenen resposta.

Una dona que va ser convidada, la nit de l'explosió, en una casa propera al xalet, ha explicat que aquell vespre, quan ja era fosc -sense precisar l'hora-, va veure un vehicle en unes circumstàncies sospitoses. "Visitava un domicili de la urbanització. Quan vaig començar a sopar, el gos va bordar, em vaig girar i vaig veure passar un cotxe sense llums, sense motor, que baixava", ha declarat.

Es desconeix qui conduïa el vehicle. Una incògnita que s'afegeix al que ha declarat un altre veí de la urbanització Montecarlo, que va veure una furgoneta blanca que fugia segons després de l'explosió: "Vaig veure un vehicle blanc que se n'anava just després de l'explosió. Sí, una furgoneta blanca."

Imatge dels acusats a la sessió del judici d'aquest dimecres (CCMA)

El veí que vivia al costat de la casa que va explosionar i que en aquell moment estava sopant amb la seva dona i dos matrimonis amics ha explicat que l'explosió va causar danys materials al seu habitatge pels quals ha estat indemnitzat. Però ha dit que no ha estat compensat per les seqüeles psicològiques que pateix, igual que la seva dona.

Aquest testimoni ha reconegut fotogràficament alguns membres de la cèl·lula terrorista com els joves que va veure a la casa que va explotar, des de feia un any abans dels atemptats.

Ha dit que els recordava perquè ell estava interessat a comprar aquesta casa, però el 2016 va veure que ja estava ocupada. Ha relatat que a la casa solien anar-hi uns quatre o cinc joves que "eren molt discrets".

La seva esposa ha comentat en recordar els fets: "Se'm posa la pell de gallina, vaig sentir una explosió, ens vam quedar una mica sords, em trobava malament i tenia molta por".

I sobre els joves que ocupaven l'habitatge ha comentat que pensaven que es tractava de "gent normal".

Una altra estiuejant d'Alcanar ha reconegut l'acusat Driss Oukabir com la persona que va veure entre juliol i principis d'agost del 2017 anar a la casa d'Alcanar que va explosionar amb un Audi A3 negre, que va ser el suposadament utilitzat en l'atemptat de Cambrils, amb el qual es va creuar algunes vegades i es van saludar.

Sobre la resta de joves que ocupaven la casa, ha comentat que els veia quan passaven, però no parlaven amb ningú i, a més, col·locaven la furgoneta de tal manera que no es veiés el que descarregaven a la casa.

L'Audiència Nacional ha continuat aquest dimecres el judici a dos presumptes integrants de la cèl·lula jihadista, Mohammad Houli i Driss Oukabir, i un suposat col·laborador, Said Ben Iazza, acusats de participar en la preparació dels atemptats de Barcelona i Cambrils, mitjançant un atropellament múltiple amb una furgoneta, i Cambrils, al Baix Camp, que van deixar un total de 16 morts i 140 ferits.

L'imam de Ripoll, Abdelbaki es-Satty, al voltant del qual es va formar suposadament la cèl·lula, i un altre presumpte membre van morir la nit del 16 d'agost de 2017 a l'explosió de la casa d'Alcanar, cosa que va precipitar que improvisessin els seus atacs de la Rambla de Barcelona l'endemà, dia 17, i ja la matinada del dia 18 al passeig marítim de Cambrils.

L'atemptat de la Rambla va ser suposadament comès la tarda del dia 17 per Younes Abouyaaqoub, que va ser abatut quatre dies més tard pels Mossos d'Esquadra a Subirats, mentre que el de Cambrils va ser dut a terme a la matinada del dia 18 per cinc terroristes, que igualment van morir per trets dels agents.

ARXIVAT A:
Atemptats Barcelona Cambrils
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut