Cartell indicant la direcció cap a Sant Salvador de Guardiola. (Foto: ACN)
Només en el segle passat, el municipi va passar per tres noms. (Foto: ACN)
Sant Salvador de Guardiola

Els veïns de Sant Salvador de Guardiola decideixen en referèndum no canviar el nom del poble

Sant Salvador de Guardiola, al Bages, decideix en un referèndum amb baixa participació continuar amb el mateix nom

RedaccióActualitzat

Els veïns de Sant Salvador de Guardiola, al Bages, ho tenen clar: el nom no es toca. El poble ha celebrat aquest cap de setmana una consulta popular en què els veïns han pogut decidir si canvien o no el nom del poble.

La participació ha estat baixa, al voltant del 30% dels 2.541 habitants censats. Han anat a votar 657 persones. I d'aquestes, el 80% s'han decantat per no canviar el nom del poble. Només un 18,41% dels votants preferia fer el canvi, la majoria pel nom de Guardiola o Guardiola i Salelles.

Els votants tenien quatre opcions per canviar el nom: Guardiola i Guardiola de Bages, alguns dels noms que va tenir el municipi al llarg del segle passat, Guardiola de Sant Salvador o Guardiola i Salelles, un nom que inclou una referència al nucli antic de Salelles, que avui pertany a la població.

Totes les opcions que s'oferien a la consulta d'aquest cap de setmana han estat fruit d'una recerca prèvia que s'ha fet al Departament de Geografia de la Universitat de Barcelona, l'Institut Nacional d'Estadística, l'Enciclopèdia Catalana i l'Arxiu Municipal.

A la consulta hi podien participar tots els majors de 16 anys empadronats al municipi abans que acabés el 2013.

20.000 euros a manteniment

En el referèndum, els veïns també han pogut decidir a quines obres es destinarà una partida municipal de 20.000 euros. Ha sortit guanyador el manteniment d'instal·lacions públiques.

Entre les opcions hi havia l'arranjament de la plaça de la Vila, la millora de la sonorització del pavelló o la millora de la pista poliesportiva. Aquesta opció ha guanyat de forma clara pel 58,29% dels vots, front el 15,98% de partidaris de construir un Skate Park, i el 14,31% de fer horts socials.

Consulta engrescadora

Tot i la baixa participació, l'alcalde de Sant Salvador de Guardiola, Albert Miralda, ha assegurat que la consulta "ha estat molt engrescadora perquè la gent ha participat i ha demostrat que el poble està viu i té ganes de poder participar i ser consultat".

El consistori no descarta convocar més consultes per prendre decisions sobre el futur del municipi. Per millorar la participació, però, "s'haurien d'aproximar les taules de votació als ciutadans o posar-ne més", ha dit l'alcalde.
 

Anar al contingut