Els veïns de la Verneda salven un mosaic històric i, de rebot, tots els de Barcelona

Uns paletes, que desconeixien el seu valor, van fer malbé el mosaic, però partir d'ara estaran considerats Bé Cultural d'Interès Local els de tota la ciutat

RedaccióActualitzat

Barcelona amaga una gran quantitat de mosaics que, a partir d'ara, estaran més protegits perquè seran considerats Bé Cultural d'Interès Local. L'Ajuntament ha decidit custodiar-los després de la història del mosaic de la Verneda.

És al passatge de l'Arriassa, on s'estant fent obres. Els paletes han arrencat de la paret un dels murals de mosaic que hi va fer fa 50 anys Armand Oliver Milian, un artista clau en el món del mosaic de la Barcelona dels anys 60 als 90.

Una veïna va descobrir per casualitat la destrossa i va moure cel i terra perquè no continuessin arrencant els murals.

Ella mateixa va descobrir que les restes eren en un contenidor de runa i amb unes amigues van recuperar-ne els trossos.


Quan Armand Oliver es va assabentar de la destrossa, li va saber molt greu; tant, que s'ha ofert a fer-lo de nou "com a hobby, com a servei a la comunitat". Diu que ara "faré propostes al veïnat a veure si m'ho accepten i ja veurem què farem".

Però el que va començar com un atac involuntari al patrimoni ha acabat sent tot un revulsiu per al barri.

"Tot el veïnat ara és conscient del que té a dintre dels seus portals", explica orgullosa Arantxa Moran, del Centre d'Estudis Sant Martí de Provençals. "I ara la feina és posar-ho en valor i mantenir-ho." Per a ella, aquest episodi "ha estat genial". Diu: "Una cosa és veure unes obres de tota la vida allà i ara trobar-te amb l'autor."

I una altra conseqüència positiva: a partir d'ara, tots els mosaics de Barcelona seran considerats Bé Cultural d'Interès Local i queden protegits, com explica Montserrat Pugès, del Servei d'Arqueologia de l'Ajuntament de Barcelona: "A partir d'ara, en qualsevol intervenció s'haurà de fer referència a la pàgina web del mosaic del meu barri per saber l'interès que tenen aquestes obres."

Els veïns han recuperat trossos del mosaic destrossat, que intentaran refer  (CCMA)

Així, el que va començar com un desastre ha acabat fent encaixar diferents peces que donen una vida nova als mosaics de Barcelona. Com les peces que encaixa Armand Oliver, que té el secret d'un bon mosaic: "Saps com es fan els mosaics?", diu, "Com fan l'amor dos eriçons, amb molt de compte."

 

ARXIVAT A:
Patrimoni
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut