Barcelona

Els veïns de la Barceloneta reclamen l'edifici de la Cooperativa Segle XX per al barri

El gran edifici modernista de l'antiga seu de la Cooperativa La Fraternitat, ara biblioteca pública, és testimoni de la força, a principis del segle XX, de les cooperatives de consum al barri de la Barceloneta, a Barcelona. Ha estat la primera etapa d'una ruta per la història cooperativa de la Barceloneta.

Alonso Carnicer i Sara GrimalActualitzat
El gran edifici modernista de l'antiga seu de la Cooperativa La Fraternitat, ara biblioteca pública, és testimoni de la força, a principis del segle XX, de les cooperatives de consum al barri de la Barceloneta, a Barcelona. Ha estat la primera etapa d'una ruta per la història cooperativa de la Barceloneta, seguida per més d'un centenar de persones. Després han anat fins a un altre edifici, l'antiga seu de la Cooperativa Segle XX, al carrer de l'Atlàntida. Diversos col·lectius veïnals el reivindiquen com a part important de la memòria històrica del barri. Volen que sigui un equipament públic i rebutgen que es destini a usos privats. Durant l'acte hi han intervingut antics membres de la cooperativa Segle XX, historiadors i membres del moviment veïnal de la Barceloneta i altres barris de la ciutat.

La Cooperativa Segle XX es va crear l'any 1901, amb un centenar de socis. Als anys trenta en va arribar a tenir entre 300 i 400. Va ser després de la Guerra Civil quan es va fer l'actual edifici. Com en el cas de la Fraternitat, a la cooperativa hi havia una botiga de queviures i es feien activitats culturals, com actuacions teatrals, i s'organitzaven balls i tota mena d'actes socials.

Andrés Antebi, un dels historiadors que participen en el projecte Memòria Cooperativa de la Barceloneta, explica que les cooperatives eren espais que s'organitzaven en els barris obrers "per gestionar la misèria quotidiana, en un moment que Barcelona estava creixent a nivell industrial, però també creixent a nivell de desigualtats socials."

Però, a partir de la Guerra Civil, va començar un declivi. Als anys vuitanta hi quedaven pocs socis, i als anys noranta, la cooperativa es va dissoldre. L'edifici va canviar de mans i va caure en l'abandó, amb diverses ocupacions. El 29 de desembre hi va haver un incendi en l'última planta de l'edifici que no ha patit, però, desperfectes estructurals. Els bombers descarten que el foc hagi estat intencionat. L'edifici està qualificat com a equipament.

Els actuals propietaris, Fildomos S.L., que el van comprar el 2012, van presentar un primer projecte per fer-hi un alberg juvenil, però els van denegar la llicència. Ara han presentat a l'Ajuntament de Barcelona un nou projecte de rehabilitació. Proposen fer-hi la seu d'una entitat dedicada a organitzar activitats esportives centrades en el mar com el surf, per a famílies amb nens autistes. S'hi faria un bar restaurant esportiu a la planta baixa i hi hauria un àrea d'alberg amb capacitat per unes 60 persones. Els propietaris ofereixen que el teatre el puguin fer servir les entitats del barri. Segons un dels propietaris, Ramon Rovira, fa temps que treballen en el projecte que han presentat a l'Ajuntament i, després de dialogar amb els tècnics municipals, creuen que hi ha un consens i esperen que el projecte sigui aprovat.

Pepa Picas, membre de l'Associació de Veïns L'Òstia i de la Plataforma en Defensa de la Barceloneta diu que "hi ha un doble joc, que un espai qualificat per a usos socials pot convertir-se en un hotel, i nosaltres hi estem en contra." Denuncia que a causa del turisme s'està perdent la identitat del barri i se n'està expulsant els veïns. També lamenta que no s'aprofités l'aplicació de la Llei de Barris a la Barceloneta perquè l'administració comprés l'edifici.

Les persones que han seguit la ruta han enganxat en el mur de la Cooperativa Segle XX un cartell que reivindica la memòria cooperativa de la Barceloneta, s'ha llegit un manifest firmat per trenta entitats del barri i s'han fet diversos parlaments. Ramon Rovira, un dels propietaris, ha anat fins al lloc on estaven concentrats els veïns per intentar exposar-los el projecte. Aquests, però, denuncien irregularitats en la venda de l'edifici que es va produir després de la dissolució de la cooperativa i en qüestionen la legalitat. Rovira ha explicat que van comprar la finca per 250.000 euros; alguns dels assistents han cridat que ells no són els legítims propietaris i l'han escridassat.

Diversos col·lectius de la Barceloneta reclamen a l'Ajuntament que l'edifici es destini a un ús exclusivament públic i demanen poder-lo gestionar. Després de l'incendi, l'Ajuntament va instar els propietaris a prendre les mesures d'urgència per garantir la seguretat de l'edifici i la seva bona conservació. Els propietaris han aixecat un perímetre de tanques al voltant de la finca i hi han fet diverses actuacions per reparar els desperfectes més greus.

A hores d'ara el consistori estudia el projecte presentat per la propietat. El Districte de Ciutat Vella manifesta l'interès perquè l'edifici sigui un equipament per al barri, asseguren que faran tot el possible perquè ho sigui i que estan oberts al diàleg amb els veïns.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut