Arcalís

Els veïns d'Arcalís cedeixen els seus murs al seu grafiter particular

Ha canviat el concepte del grafiti i els veïns li cedeixen parets on fa jocs visuals o recupera imatges de la història popular

Actualitzat

Un grafiter nouvingut està transformant un petit poble d'Arcalís, al Pallars Sobirà, amb les seves pintures. Al principi, va causar sorpresa entre els veïns, però ara tothom li ofereix parets perquè continuï pintant.

 

 

Fa 10 anys, un jove barceloní, Xavi Pedemonte, conegut com "el petit", va venir a instal·lar-se en aquest petit poble. Havia après de manera autodidacta la tècnica del grafiti i a poc a poc l'ha anat exportant fins als Pirineus.

 

 

Ja ha pintat una desena d'escenes històriques, però aquesta que dona la benvinguda al poble i que recorda el Lliser d'Arcalís, l'últim bandoler del Pallars, no ha agradat gens als descendents del personatge. Per Xavi Pedemonte, la funció de l'art també és tocar sensibilitats. 

"Si les coses generen polèmica és per què estas tocant una mica el rovell de l'assumpte i potser aquesta és la fuinció de l'art."

 

 

Tot va començar convencent els veïns que podia convertir parets de formigó en parets de pedra seca gràcies al grafiti.

"Aquest grafiti va tenir una doble funció d'integrar l'espai, però també va trencar una mica els esquemes mentals amb tot el prejudici que hi ha amb el tema el grafiti."

 

 

La Maria Bigatà n'és un exemple. Ella i els seu marit són els únics veïns que queden originaris d'Arcalís

"Jo no hi havia vista mai però diu que s'ha posat de moda això, i ell és un gran pintor."

El Pepe ja té 92 anys i ens ensenya una foto de quan era jove i treballaven amb someres. Una imatge que el Xavi ha reproduït en el seu l'últim mural.

 

Primer, les pintures els van sorprendre, però ara la Maria ho té clar:

"Ara encara n'hi faré pintar un altre."

I no és l'única. Cada cop té més veïns disposats a cedir parets perquè es converteixin en obres d'art.

 

ARXIVAT A:
Cultura popular
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut