Els vacunats amb Pfizer i Moderna tenen poc risc de contagiar la Covid, segons 4 estudis
Una infermera prepara una dosi de la vacuna de Moderna a La Puente, Califòrnia (Reuters/Lucy Nicholson)

Els vacunats amb Pfizer i Moderna tenen poc risc de contagiar la Covid, segons 4 estudis

S'han fet amb les vacunes de Pfizer i Moderna i mostren una gran reducció de la probabilitat de contagi, però això no elimina, de moment, la necessitat de mascaretes i distanciament físic

Xavier DuranActualitzat

Les vacunes de Pfizer/BioNTech i de Moderna contra la Covid-19  tenen al voltant d'un 90% d'efectivitat per evitar els contagis de la malaltia, segons l'últim informe setmanal dels Centres de Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units.

L'informe fet públic dilluns assenyala que fins i tot una sola dosi de les vacunes de Pfizer/BioNTech i de Moderna, basades en l'ARNm, redueixen el risc de contagiar-se amb el virus, com assenyalaven diversos estudis.

Segons un dels autors, Jeff Burgess, de la Universitat d'Arizona: "Hem mostrat clarament en el nostre estudi que si havien passat almenys 14 dies des de la primera punxada, es tenia un 80% de protecció" d'infectar-se.

I amb aquesta dada, Marm Kilpatrick, investigador en malalties infeccioses de la Universitat de Califòrnia, que no ha participat en l'estudi, exposava a Science News aquesta conclusió:

"Si no et pots infectar, no pots infectar ningú, cosa que significa que les vacunes redueixen tant la transmissió com la malaltia."

L'estudi es va fer amb 3.950 professionals sanitaris i altres treballadors essencials en primera línia. Se'ls va fer un test de coronavirus setmanal durant 13 setmanes consecutives, del 14 de desembre al 13 de març.

Això aportava dades en condicions reals, més enllà dels assaigs clínics, i els resultats van mostrar que passats 14 dies de la segona dosi l'efectivitat de les vacunes era del 90% i només amb la primera dosi era del 80%.
 

Gran protecció entre personal sanitari

En un estudi fet a Israel, on el percentatge d'adults vacunats és molt elevat, publicat a Nature Medicine a finals de març, s'assenyala que la càrrega viral en les persones que han rebut la vacuna és molt més baixa que entre els no vacunats.

Aquests darrers tenen entre 2,58 i 4,5 vegades més virus. Això no assegura que les persones a qui s'ha administrat la vacuna no puguin contagiar, però, segons els autors, en redueix molt les probabilitats i disminueix, per tant, la circulació del SARS-CoV-2.

Altres estudis mostren que les vacunes són molt efectives entre el personal sanitari, que és el més exposat. Al Centre Mèdic de la Universitat del sud-oest de Texas es van vacunar amb una dosi, en una primera fase, més de la meitat dels seus 23.000 treballadors i amb dues dosis a un 30%.

Els resultats mostraven que 234 dels no vacunats donaven positiu entre el 15 de desembre i el 28 de gener. Això és el 2,61%, però entre els vacunats amb una sola dosi va ser l'1,82% i entre els que en van rebre dues dosis només van donar positiu el 0,05% --quatre casos de 8.121 persones.

Els resultats, exposats en una carta al New England Journal of Medicine, fan concloure que l'efecte de la vacuna en la protecció dels treballadors ha estat molt important:

"Hem observat una disminució superior al 90% en el nombre de treballadors que estaven en aïllament o en quarantena. L'experiència en condicions reals amb la vacunació contra el SARS-CoV-2 en el nostre centre mostra una marcada reducció en la incidència d'infeccions entre els professionals. Aquesta disminució ha preservat els treballadors quan més se'ls necessitava."

Això ha dut el centre a un esforç de vacunació: aproximadament un 78% del personal havia estat vacunat almenys amb una dosi el 5 de març.
 

Els professionals sanitaris, com aquest terapeuta de Sarasota, Florida, són els més exposats al contagi (Reuters/Shannon Stapleton)


No abandonar les mesures de protecció

L'experiència de la Universitat de Califòrnia a San Diego (UCSD) i a Los Angeles (UCLA), exposada a la mateixa revista, es basa en 36.659 professionals sanitaris que havien rebut la primera dosi i 28.184 als que s'havia administrat la segona. Això significa un 77% de tot el personal completament vacunat.

Després de les dues dosis, 37 treballadors van donar positiu, però d'aquests, 22 ho van fer durant la primera setmana. N'hi va haver vuit que van donar positiu la segona setmana després de la vacunació i només set van mostrar tenir el virus 15 o més dies després.

Això indica que la vacuna ja dona una protecció molt elevada des de la primera setmana després de la segona dosi i que va augmentant fins més del 99% passats quinze dies o més.

Tot i que els autors de la carta consideren les dades molt encoratjadores, també ressalten això:

"Aquestes dades subratllen la importància crucial de continuar amb les mesures de mitigació de salut pública (mascaretes, distància física, examen diari de símptomes i proves regulars), fins i tot en ambients amb una incidència elevada de vacunació, fins que sigui assolida de forma general la immunitat de grup."

Això concorda amb els consells dels Centres de Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units (CDC). Afirmen que cada vegada hi ha més proves que les persones vacunades tenen menys probabilitat de passar Covid asimptomàtica i de transmetre el virus, però matisen que se segueix investigant aquest tema.

També afegeixen que els estudis de modelització mostren que els vacunats han de mantenir mesures com dur mascareta i guardar distanciament físic, si bé poden reprendre, progressivament, algunes activitats de baix risc.

La seva conclusió és que les dues dosis de vacuna no eliminen totalment el risc d'infecció mentre hi hagi transmissió comunitària del SARS-CoV-2:

"Les persones vacunades encara poden, potencialment, agafar la Covid i escampar-la. Malgrat això, els beneficis de relaxar algunes mesures com els requeriments de quarantena i reduir l'aïllament social poden ser superiors els riscos residuals que les persones completament vacunades estiguin malaltes o transmetin el virus a altres."

ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Coronavirus
Anar al contingut