Els vacunats amb AstraZeneca podran demanar hora per a la tercera dosi a partir d'avui

Salut anuncia que no oferirà més dosis sense cita en els grans punts de vacunació

RedaccióActualitzat

Les persones que havien estat vacunades contra la covid-19 amb AstraZeneca, desenvolupada per la Universitat d'Oxford, ja poden demanar cita per rebre la tercera dosi, de reforç o de record.

"Comencem avui la dosi de record amb totes les persones que han rebut AstraZeneca", ha anunciat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, durant la roda de premsa del Departament de Salut d'aquest matí per informar sobre els canvis en els confinaments arran de la variant òmicron.

Cabezas ha fet l'anunci, que ha valorat com a "essencial", després d'explicar que és precisament l'aparició d'òmicron la que ha forçat l'adopció d'aquesta mesura, perquè l'últim informe setmanal realitzat pel sistema de salut del Regne Unit, publicat divendres, mostra com la vacuna d'AstraZeneca perd efectivitat contra aquesta variant només amb dues dosis.

"La vacuna d'Oxford/AstraZeneca té molt poca efectivitat en relació amb la variant òmicron quan en posem només dues dosis."

En aquest mateix sentit, ha insistit que és "importantíssim" i "hipernecessari" posar-se les dosis de record davant la "progressiva substitució" de la variant òmicron, que aviat serà la predominant.


Unes 200.000 persones de menys de 60 anys

Cabezas ha recordat que la majoria de les persones que havien rebut AstraZeneca són majors de 60 anys, que ja fa dies que poden demanar hora per a la tercera dosi, però ha volgut remarcar que a partir d'avui també poden fer-ho persones d'altres franges d'edat que també haguessin estat immunitzades amb la vacuna d'Oxford, que al principi també va administrar-se a treballadors de sectors considerats essencials.

Salut calcula que per sota dels 60 anys hi ha unes 200.000 persones vacunades amb AstraZeneca.

Per rebre la tercera dosi, això sí, han d'haver passat almenys tres mesos des que es va rebre la segona.


Salut deixa de vacunar sense tenir cita

La secretària de Salut Pública ha volgut remarcar, a més, que "és importantíssim que tota la vacunació sigui amb cita", perquè "la primària pugui treballar de la manera més eficient possible".

Més tard, el Departament de Salut ha anat més enllà i ha anunciat que ja no es vacunarà a les persones que no tinguin cita prèvia

Hi ha excepcions, perquè sí que manté la vacunació sense cita en llocs on la població té poca cobertura, i també atendrà les persones que tinguin alguna incidència per demanar hora a través del web Vacunació covid-19.

Amb caràcter general, però, ja no oferirà més dosis sense cita en els grans punts de vacunació

Salut, recorda que encara hi ha 200.000 cites disponibles.
 

La resta de terceres dosis, per franges d'edat de cinc anys

Salut també ha anunciat, aquest dilluns, que per a la resta de persones, que han rebut vacunes d'ARN missatger, anirà obrint la possibilitat de demanar cita per franges d'edat de cinc anys.

Ara mateix, tot i que la dosi de reforç amb Pfizer o Moderna està autoritzada, a Espanya, per a les persones de 40 anys o més, les persones més joves que a Catalunya poden demanar cita per rebre-la són les que tenen 60 anys.

Salut compta poder anar obrint el ventall a partir d'aquesta mateixa setmana, i ho farà per a franges d'edat de cinc anys.

Les pròximes persones que podran demanar cita, per tant, seran aquelles que tenen entre 55 i 59 anys.

En el cas de les persones vacunades amb Pfizer o Moderna, o que van rebre la primera dosi d'AstraZeneca i la segona de Pfizer o Moderna, la tercera dosi s'administra a partir dels sis mesos de la segona punxada.

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut