Barcelona

Els universitaris tornen a sortir al carrer contra el "pla Bolonya"

Estudiants de les diverses universitats catalanes participen en una nova manifestació contra l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior, conegut com el "pla Bolonya". La protesta ha aplegat milers de joves en una concentració que ha començat a la plaça Universitat de Barcelona, davant de la Facultat de Lletres de la UB, i ha fet un recorregut fins a una altra universitat, la Pompeu Fabra. La Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública critica que l'homologació europea de carreres du a una "mercantilització" de l'educació superior.

Actualitzat

Els estudiants que participen en la manifestació consideren que el "pla Bolonya" enfoca les universitats cap al món empresarial. Creuen que els estudis superiors tendiran a formar els estudiants perquè siguin més productius des del punt de vista econòmic, i que, per tant, la universitat podria perdre el seu espai de crítica, reflexió personal i creixement personal.

Els estudiants han rebutjat per boca d'un portaveu la línia de crèdit que des de l'administració es preveu oferir als universitaris perquè "hipoteca encara més els joves". Com a alternativa, es demana que les 40 hores lectives que els universitaris podrien arribar a fer amb el nou pla, estiguin retribuïdes. Així es compensaria que els universitaris deixessin d'ingressar diners amb una feina que els nous horaris fan incomptaibles amb els estudis. 

A part de a Barcelona, les protestes d'avui es donen també a la resta de capitals catalanes, excepte a Tarragona. A Girona, hi han participat 300 estudiants, i a Lleida, 50. Cal recordar que la manifestació d'avui arriba tot just l'endemà que 40 joves es van tancar una nit a la Facultat de Geografia de la UB, al barri del Raval.

Huguet explica la seva visió

Per la seva banda, el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha dit en una entrevista a "Els matins" de TV3 que "entén" les reivindicacions dels estudiants. Creu que l'administració ha d'oferir "més beques" i també coincideix amb els manifestants que "a les assignatures troncals cal que la llengua del país hi sigui". Huguet, però, no aprova els "salaris a fons perdut", en referència a les retribucions econòmiques que es demanen des dels col·lectius d'estudiants.

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut