Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Barcelona

Els universitaris tenen el doble d'opcions de treballar però el 44% no ho fa en el seu àmbit

Les persones amb títol universitari tenen el doble de possibilitats de trobar feina tot i que la meitat acaben incorporant-se al treball laboral en un camp diferent al de la seva carrera. Així es desprèn de la quarta enquesta d'inserció laboral dels titulats superiors que ha presentat l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya. El document també revela altres dades com ara que, si bé s'ha reduït el nombre de contractes indefinits, la meitat dels universitaris empleats a temps complet cobra més de 2.000 euros al mes i que la taxa d'atur entre els universitaris és del 7,6%, molt lluny del 40% d'atur que hi ha entre els joves catalans.

Actualitzat
L'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya ha volgut trencar un tòpic: que els universitaris no troben feina i després d'obtenir un títol passen a engreixar les llistes de l'atur. Per desmentir aquesta creença han aportat xifres, les obtingudes a la quarta enquesta d'inserció laboral dels titulats superiors, que s'ha elaborat amb dades de 16.000 dels 26.000 universitaris que van acabar la carrera el curs 2006-2007.

Les dades revelen que ser llicenciat multiplica per dos les opcions de trobar feina: 8 de cada 10 treballen tres mesos després d'acabar els estudis i 9 de cada 10 ho fan passats tres anys. Ara bé, l'enquesta també posa de manifest que el 45% ja tenia feina abans d'acabar la carrera, que la compaginava amb els estudis, i que, un cop amb el títol universitari al sarró, el percentatge de persones que treballa del que ha estudiat és del 56%.

El document dibuixa altres tendències: la taxa d'atur dels titulats puja -ha augmentat el 3% del 2008 al 8% actual-, el nombre de contractes fixos baixa i els universitaris amb feina estan cada cop més descontents de la seva situació laboral per la retribució o la utilitat dels seus coneixements així com les poques perspectives de millora.

Malgrat això, segons l'enquesta, el 60% dels llicenciats que treballen tenen un contracte fix i el 50% dels que ho fan a temps complet cobren més de 2.000 euros al mes.

L'horitzó laboral, però, no és el mateix per a tots aquells que tenen títol superior. La crisi ha fet forat en algunes professions, mentre que d'altres han sabut evitar-la millor. Per titulacions, on més ha augmentat la taxa d'atur és entre els arquitectes, amb un 17% més de desocupació que fa tres anys, seguits dels enginyers agrícoles i de les filologies. En canvi, els estudis menys tocats per la crisi són Magisteri, Medicina i Odontologia i Química, amb un augment de la taxa d'atur per sota del 2%.

Pel que fa a aquells universitaris que treballen en tasques que no requereixen coneixements superiors, això afecta sobretot els d'Humanitats en un 30%, mentre que entre els que han cursat titulacions de Ciències de la Salut només el 4% fa feines per sota del seu nivell acadèmic.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut