Barcelona

Els universitaris ocupen l'edifici Roger de Llúria de la UPF contra el Pla Bolonya

Nova ocupació universitària contra el Pla Bolonya després de les manifestacions d'aquest dijous. Un grup d'estudiants ha passat la nit tancat al campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, tot i les advertències del rectorat de desallotjar-los si no marxaven. Segons la Coordinadora d'Assemblees d'Estudiants, més d'un centenar d'estudiants han ocupat els edificis i tenen la intenció de passar-hi el cap de setmana per debatre sobre el Pla Bolonya. La tancada s'ha fet després que estudiants de tot Catalunya s'han manifestat aquest dijous contra el Pla Bolonya, la reforma universitària que vol homologar les titulacions a tot Europa. La marxa més multitudinària ha estat a Barcelona, en la qual han participat uns 6.000 estudiants. Els convocants de la manifestació consideren que el Pla Bolonya suposa una privatització de l'ensenyament públic i la pèrdua de qualitat educativa i reclamen una moratòria de l'aplicació, prevista per al curs que ve, per discutir-ho. La protesta també s'ha seguit en una vintena de ciutats espanyoles.

Actualitzat
Aquest dijous, universitaris, professors i personal administratiu i de serveis han tornat a fer vaga i han tornat a sortir pels carrers de les quatre capitals catalanes en contra del Pla Bolonya. A Barcelona, la manifestació ha començat a la plaça de la Universitat i ha recorregut el centre de la ciutat amb pancartes i crits contra el procés com ara "El Pla Bolonya és una vergonya". La protesta ha acabat per sorpresa al campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, moment en què un grup d'estudiants ha entrat a l'edifici principal i ha manifestat la intenció de quedar-s'hi tot el cap de setmana. Més d'un centenar, segons la Coordinadora d'Assemblees d'Estudiants, ha passat la nit i continua encara ocupant els edificis contra el Pla Bolonya. A Girona, s'hi han manifestat unes 500 persones, a Tarragona unes 300 i a Lleida un centenar.

La protesta l'han convocada el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans i la Coordinadora d'Assemblees d'Estudiants de la Universitat de Barcelona perquè consideren que el Pla Bolonya farà que les carreres universitàries siguin més cares, que perdin contingut i que les empreses privades tinguin més poder a la universitat. Unes opinions que tant el Ministeri com el Departament d'Universitats neguen rotundament.

A més de la vaga i manifestacions d'aquest dijous, continuen les tancades en diferents espais, com l'edifici històric de la UB, que van començar fa tres mesos per protestar contra aquesta iniciativa europea.

Un detingut a Madrid

Uns 2.000 estudiants han sortit als carrers de Madrid per protestar contra el Pla Bolonya amb pancartes on es podia llegir "Després direu que som cinc o sis" o "Botín no tindràs la nostra universitat".

Al final de la marxa, que ha acabat davant del Ministeri d'Educació, s'han produït els únics incidents de la protesta, que han acabat amb un menor detingut per colpejar un policia. A quarts de quatre de la tarda, al carrer San Bernardo, un grup d'agents ha demanat als manifestants que es quedessin a la vorera per no entorpir la circulació de vehicles. Ha estat llavors quan un dels joves ha donat una cop a un policia que ha fet que li caigués el seu comunicador. Quan l'agent s'ha ajupit per recollir-lo, el jove, menor d'edat, l'ha tornat a pegar a l'esquena. El noi ha estat detingut.

Anar al contingut