Manifestació d'estudiants (Rafael Marchante/Reuters)

Els universitaris busquen una avaluació alternativa compatible amb les protestes

Set universitats públiques han aprovat un manifest de rebuig a la sentència del Suprem contra els líders independentistes

RedaccióActualitzat

Els estudiants universitaris són un dels col·lectius que més s'ha mobilitzant des que va sortir la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes.

Han fet vagues, manifestacions, ocupacions de rectorats i també han bloquejat els accessos a moltes facultats per reclamar que s'ajornin exàmens i activitats avaluables i poder-se acollir a fer un examen final i no avaluació continuada.

Els sindicats d'estudiants estan plantejant als degans una fórmula per poder continuar les protestes sense perdre el curs, davant d'un moment excepcional, com el qualifica Marina Sabaté, portaveu del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans:

"Veient la situació política del moment, d'excepcionalitat, hem considerat que hem d'aturar la normalitat, hem intentat esgotar la via institucional i no ens han fet cas i llavors hem decidit dormir a la facultat i tancar-la."

 

Els universitaris han demanat la intervenció dels rectors

 

Dana Sánchez, portaveu de l'assemblea UB central, demana solucions:

"És important també que tots els estudiants que s'estan mobilitzant durant tota aquesta setmana puguin també anar a l'examen, i, ara mateix, amb les assistències obligatòries i les entregues que no han pogut fer durant una setmana, tindrien suspesa l'assignatura."

 

Es podrà demanar examen final

El claustre extraordinari que ha fet aquest divendres la Universitat de Girona (UdG) ha aprovat una proposta dels estudiants per implantar un sistema d'avaluació alternatiu, que s'haurà de concretar definitivament els pròxims dies, al Consell de Govern.

Es tracta de garantir que l'alumnat que vol anar a classe ho pugui fer sense trobar-se amb piquets que bloquegin l'accés i que els universitaris que volen sumar-se a les manifestacions arran de la sentència del Suprem no perdin el curs. Els alumnes que ho demanin podran anar a examen final.

El representant dels estudiants de la UdG, Isaac Coronas, ha defensat la proposta, aprovada per assentiment:

"Intenta ser el màxim de transversal possible, per garantir el dret a seguir l'activitat tal com estava prevista i, alhora, permetre un sistema d'avaluació complementari que permeti la gestió de les situacions excepcionals que hi pot haver els propers dies."

Hi coincideix el rector de la Universitat de Girona, Quim Salvi, que ho considera un acord molt important perquè compagina els drets de tots els estudiants:

"No es poden combatre les injustícies amb altres injustícies. S'havia d'arbitrar un mecanisme que pogués garantir que tots els estudiants de la UdG puguin tenir dret a ser avaluats en les condicions necessàries."

 

Un grup de joves durant la jornada de vaga del 18 d'octubre

 

Estudiants en contra

El claustre de la Universitat Pompeu Fabra, en canvi, no va aprovar un manifest dels estudiants per l'avaluació única, per 33 vots en contra, 23 a favor i 7 en blanc. Exigia als òrgans competents que habilitin les mesures "necessàries" per permetre que qualsevol estudiant de la UPF pugui tenir una avaluació única efectiva al final del primer trimestre del curs vigent.

El tancament de facultats no ha agradat alguns estudiants, com Pau Llavador, que fa Matemàtiques a la Universitat de Barcelona:

"Les vagues de la setmana de la sentència em sembla que van tenir una raó, la gent que vulgui fer classe hauria de ser capaç de fer-ne, perquè si no es pot bloquejar i pots arruïnar un any lectiu de qualsevol persona."

 

Alguns estudiants han bloquejat els accessos a les facultats

 

L' associació de joves constitucionalistes "S'ha acabat" està enviant aquests dies alguns dels seus membres a diferents facultats a desbloquejar accessos. Júlia Moreno n'és la presidenta:

"Entenem que qualsevol persona ha de ser lliure d'accedir a classe si així ho vol i és el que venim a fer, a defensar aquest dret"

 

Manifest en contra de la sentència de l'1-O

A banda d'això, el Claustre de la UdG ha aprovat el manifest conjunt de les universitats públiques que rebutja la sentència del Suprem contra els líders independentistes.

Abans ja ho han fet els claustres de la Universitat de Lleida (UdL), l'Autònoma de Barcelona (UAB), la Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat de Barcelona (UB), la Pompeu Fabra (UPF) i la Rovira i Virgili (URV) de Tarragona.

Només falta la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Manifestació d'estudiants a Barcelona contra la sentència del Tribunal Suprem

 

La declaració, titulada "Manifest conjunt de les universitats catalanes de rebuig de les condemnes dels presos polítics catalans i de la judicialització de la política".

El manifest defensa l'amnistia, com la via preferent per reprendre el camí del diàleg, condemna qualsevol forma de violència i demana la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats:

"Exigeix la immediata posada en llibertat de les persones injustament condemnades o en presó provisional, el sobreseïment de tots els processos penals i administratius en curs relacionats i el retorn de les persones exiliades."

ARXIVAT A:
UniversitatProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut