Els ultraortodoxos no poden tocar interruptors o els botons de l'ascensor en sàbat (Pexels)

Els ultraortodoxos d'Israel ja no hauran de patir amb l'electricitat els dissabtes

El govern israelià destina 30 milions a un pla polèmic per tenir electricitat kosher el sàbat

Sílvia MateuActualitzat

El govern d'extrema dreta d'Israel ha aprovat un programa pilot d'electricitat kosher pensant en els jueus ultraortodoxos més estrictes sobre l'ús de l'electricitat en el dia de descans del sàbat, entre el capvespre de divendres i el de dissabte.

El problema no és només que no puguin encendre llums o objectes elèctrics durant aquestes hores, sinó que un jueu no pot treballar per a un altre el sàbat, segons les normes religioses més radicals.

El pla del govern es basa a construir plantes d'emmagatzematge d'energia, com volen aquests ultraortodoxos, que llavors sabrien del cert que cap jueu ha produït electricitat en dissabte per a ells i que, per tant, no han violat les lleis religioses.

El govern hi destina un pressupost de 30 milions d'euros, enmig de les crítiques de l'oposició.

El projecte forma part dels acords de coalició del Likud amb el partit ultraortodox Judaisme Unit de la Torà (JUT), que havia arribat a reclamar el tancament total de les plantes elèctriques en sàbat.

El pla preveu emmagatzemar electricitat (Pexels/Miguel A. Padriñán)

Ascensors que funcionen ininterrompudament

Els jueus més devots no fan funcionar aparells elèctrics el dissabte, però, en general, consumeixen electricitat de manera passiva.

Per fer-se'n una idea, hi ha qui deixa els llums encesos tot el dia i així no ha de tocar els interruptors, i també es fan servir temporitzadors perquè funcioni l'aire condicionat, per exemple, sense haver d'intervenir-hi.

Hi ha comunitats de veïns que tenen un ascensor que funciona automàticament durant tot el dia, parant a totes les plantes. 

En els barris més extremistes, s'utilitzen generadors, però alguns ho consideren un perill per a la seguretat, a més que surt més car que l'electricitat que ve de la xarxa.


Un pla polèmic

El ministre d'Energia, Israel Katz, del partit Likud del primer ministre, ha argumentat que l'electricitat emmagatzemada serà més sostenible i beneficiarà tota la població israeliana perquè permetrà abaratir preus, ja que es podrà reservar la de les hores de menys demanda.

Des de l'oposició, el president de Yisrael Beytenu, Avigdor Liberman, s'ha queixat que ho acabarà finançant la classe mitjana. A més, ha criticat el que considera "un altre pas boig" cap a la coacció religiosa dels ultraortodoxos més extremistes.

Segons el govern, el projecte garanteix que l'Autoritat de l'Electricitat, entitat governamental que regula el mercat elèctric, no pot augmentar els preus per als clients en general per finançar aquest pla d'emmagatzematge.

 

ARXIVAT A:
ReligióIsrael
Anar al contingut