Els túnels excavats pels teixons han provocat la inestabilitat del terreny (iStock/Anne Coatesy)

Els túnels dels teixons obliguen a aturar dues línies de tren als Països Baixos

Els caus d'aquests mamífers "es podrien ensorrar de cop sota la pressió d'un tren que passa", segons la companyia ferroviària

Els túnels que excaven els teixons sota terra per fer els seus caus estan provocant estralls al sistema ferroviari dels Països Baixos, i han obligat a cancel·lar el servei en almenys dues línies durant dies, tant al nord com al sud del país.

És el que ha passat aquest dimarts a la línia entre Den Bosch i Boxtel, al sud del país, després que els animals hagin excavat sota les vies. El servei estarà interromput almenys una setmana, fins dimarts vinent.

La línia Den Bosch-Boxtel-Eindhoven és una connexió important que va de nord a sud. Una inspecció ha detectat molta activitat dels teixons a la zona que afecta la seguretat del servei tant de passatgers com de mercaderies.


Un animal protegit a qui no es pot moure del seu hàbitat

John Vopper, director general de ProRail, l'empresa que manté la xarxa ferroviària holandesa, ha reconegut que és el segon cop en una setmana que el servei s'ha d'interrompre per l'activitat dels teixons. Els teixons són animals protegits i cal demanar permís per moure'ls del seu hàbitat.

L'altra línia que s'ha hagut de tancar ha estat la que enllaça Workum i Stavoren, a Frisia, prop de Molkwerum, a la costa nordoest del país, on el passat 13 de març es va haver de cancel·lar el servei perquè els teixons havien creuat sota les vies en diversos punts.

"Els túnels excavats pels teixons són tan grans que està en joc l'estabilitat del ferrocarril. Els túnels estan formats per desenes de coves o caus que es podrien ensorrar de cop sota la pressió d'un tren que passa", van alertar, des de la companyia, en una piulada a Twitter, on van explicar que el servei es faria, de moment, en autobús:

"ProRail tanca immediatament el trànsit de trens a Molkwerum per raons de seguretat, perquè els teixons hi han cavat un cau sota el ferrocarril. Això vol dir que no hi ha trànsit de trens possible entre Workum i Stavoren des de les 16:00 d'aquesta tarda."


En aquesta zona està previst construir-hi un turó sorrenc, lluny de les vies, on els teixons puguin cavar-hi els caus sense perill, però necessiten l'autorització del Ministeri d'Infraestructures i Gestió de l'Aigua per fer-lo i traslladar-hi els animals, i calculen que el servei podria arribar a estar interromput tot un mes.

John Vopper reconeix, en un comunicat al web de la companyia, que la convivència amb els teixons és difícil i suposa "tot un trencaclosques" per a ProRail.

Els teixons són animals socials que viuen en clans i defensen el seu hàbitat (iStock/Maciej Jaroszewski)

Teixons hibernant sota una carretera a Essex, al Regne Unit

També al Regne Unit han hagut de tancar l'accés a alguna carretera malmesa per l'acció dels teixons. A Sounthen-on-Sea, a la costa d'Essex, l'ajuntament ha hagut de prohibir el pas per l'avinguda Cliff Parade perquè els teixons, que estarien hibernant, van malmetre la carretera i la vorera en fer els caus.

L'ajuntament avisa, en un comunicat, que no poden actuar a la zona fins que se'ls autoritzi (Ajuntament de Sounthen-on-Sea)

El consistori reconeix, en un comunicat al seu web, que una inspecció va detectar "inestabilitat" al terreny que haurien excavat els teixons, a qui no es pot moure en període d'hibernació i tampoc se'ls pot traslladar sense autorització oficial. Per tant, no han pogut ni revisar a fons la zona malmesa ni fer-hi cap reparació. Els teixons també són una espècie protegida al Regne Unit des del 1992.

"La seguretat pública és la nostra prioritat número u, i fins que no puguem garantir l'estabilitat de la carretera i la vorera, el tancament s'haurà de mantenir."

El consistori reconeix que fa dos anys que negocia amb Natural England per traslladar-hi els animals, encara sense èxit.

L'avinguda Cliff Parade de Sounthen-on-Sea on s'ha hagut de tallar el trànsit (Google Maps)

El trasllat, molt difícil segons els animalistes

Darren Parker, d'un grup de protecció dels teixons a Essex, explica en el mateix comunicat que els teixons són animals pacífics i sociables, però que no són fàcils de traslladar perquè viuen en comunitat i es reparteixen territoris concrets, de manera que no acostumen a deixar el seu hàbitat:

"Els teixons són animals socials, que viuen en grups molt units que es coneixen com a 'clans'. Cada clan té el seu propi territori, que normalment conté una sèrie de caus, en zones urbanes a vegades només un o dos. Tot i que generalment són animals pacífics i tímids, els teixons poden ser molt protectors del seu territori davant d'un altre clan, i per tant, no és fàcil traslladar-los i que s'acostumin a un altre hàbitat."

 

 

ARXIVAT A:
Medi ambientMobilitatPaïsos Baixos
Anar al contingut