El Nobel de la Pau aquest any és per a tres activistes i organitzacions que lluiten pels drets humans a Rússia, Ucraïna i Bielorússia (Reuters/Rodri…
El Nobel de la Pau aquest any és per a tres activistes i organitzacions que lluiten pels drets humans a Rússia, Ucraïna i Bielorússia (Reuters/Rodrigo Freitas)
Oslo

Els tres guardonats amb el Nobel de la Pau denuncien "la guerra boja de Putin"

Un dels premiats, el director de l'ONG Memorial, clausurada pel Suprem, ha dit que les autoritats russes li van ordenar que rebutgés el premi

Després de dos anys en què la pandèmia ha obligat a fer de forma virtual l'entrega dels Premis Nobel, aquest dissabte s'han pogut recuperar les tradicionals cerimònies presencials a Oslo i a Estocolm.

A la capital noruega s'ha fet l'entrega del Nobel de la Pau, que aquest any han recollit un trio marcadament simbòlic: una ucraïnesa, un rus i una bielorussa. Són els representants del Centre per les Llibertats Civils ucraïnès, l'ONG russa Memorial i l'empresonat bielorús Alés Bialiatski.

Tots tres reconeguts amb el Nobel pel seu compromís a favor dels drets humans, la democràcia i la convivència pacífica contra les forces autoritàries.

Els tres guardonats --un activista i dues ONG-- han arribat a Oslo amb forts condicionants. L'activista bielorús directament no ha pogut viatjar perquè és a la presó i l'ha hagut de representar la seva dona. El Centre per les Llibertats Civils d'Ucraïna prové d'un país envaït i l'ONG russa Memorial, tècnicament, no existeix perquè ha estat dissolta pel Tribunal Suprem rus acusada de presentar una imatge negativa de la Unió Soviètica.

A l'hora de recollir el guardó tots tres han coincidit a denunciar el que anomenen la "guerra boja" de Putin.

El Kremlin li va ordenar rebutjar el Nobel

L'ONG Memorial s'ha dedicat durant més de 30 anys a investigar i denunciar el destí de les víctimes de la repressió política a Rússia. Ian Ratxinski, director de Memorial, ha explicat com les autoritats russes li van ordenar rebutjar el Premi Nobel. També ha dit que no sap quin futur l'espera després de rebre el guardó: "A la Rússia actual no està garantida la seguretat personal de ningú".

La justícia russa va ordenar el tancament de Memorial el novembre de 2021, pocs mesos abans de la invasió d'Ucraïna. Fins al seu tancament, no van cessar de denunciar les violacions dels drets humans a Rússia.

Un altre dels guardonats amb el Nobel de la Pau és el bielorús Alés Bialiatski. Empresonat des del 2011, ha estat la seva dona qui ha recollit el premi aquest matí a Oslo.

La resta de premis s'entreguen a Estocolm

L'escriptora francesa Annie Ernaux ha rebut aquesta tarda el Premi Nobel de Literatura en una cerimònia a Estocolm. Els membres de l'Acadèmia del Nobel l'han premiada per la seva obra d'autoficció i el seu llenguatge senzill i directe.

La Nobel de Literatura 2022, l'escriptora francesa Annie Ernaux
La Nobel de Literatura 2022, l'escriptora francesa Annie Ernaux (Reuters/Fredrik Persson)

En el discurs d'acceptació del Nobel, Annie Ernaux ha assegurat que el reconeixement de la seva obra per part de l'acadèmia dels Nobel és un signe d'esperança per a les escriptores perquè considera que per a molts homes els llibres escrits per dones simplement no existeixen i mai els citen.

Els últims que s'han entregat són el de Física i el de Química. El de Física ha estat per a Alain Aspect, John F. Clauser i Anton Zeilinger per les seves investigacions en informació quàntica i els experiments amb fotons entrellaçats.

El guardó de Química l'han rebut els nord-americans Karl Barry Sharpless i Carolyn R. Bertozzi i el danès Morten Meldal per crear les bases de l'anomenada química del clic.

El rei de Suècia entrega el Premi Nobel de Física a Anton Zeilinger
El rei de Suècia entrega el Premi Nobel de Física a Anton Zeilinger (Reuters/Christine Olsson)

 

 

ARXIVAT A:
Premi NobelUcraïnaRússiaBielorússia
Anar al contingut