Pla obert dels treballs per retirar el vessament d'hidrocarburs al pantà d'Utxesa, el 5 de juliol del 2021. (Horitzontal)
Pla obert dels treballs per retirar el vessament d'hidrocarburs al pantà d'Utxesa, el 5 de juliol del 2021. (Horitzontal)

Els treballs per retirar el material del vessament d'hidrocarbur al canal de Seròs s'allargaran entre dos i tres dies

Actualitzat

ACN Albatàrrec.-Els treballs per retirar el material acumulat pel vessament d'hidrocarbur al canal de Seròs s'allargaran entre dos i tres dies. Segons el cap de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) a Lleida, Lluís Sastre, fins aquest dilluns no s'ha pogut començar a treure el residu ja que les barreres que s'han posat al límit amb el pantà d'Utxesa han de retenir una mínima quantitat de producte per poder-lo extraure. Sastre també ha dit que quan esbrinin qui ha estat el responsable del vessament s'emprendran les vies administratives i penals al respecte, "en funció de l'afectació". Pendents dels resultats de les analítiques de Salut Pública, és previsible que en poques hores es reobri el subministrament d'aigua de boca a municipis afectats a les Garrigues.

astre ha explicat que aquest dilluns han aconseguit "acotar" el tram afectat pel vessament. En paral·lel, també estan fent indagacions a les empreses que limiten la zona, inspeccionant els punts de sortida de les mateixes per trobar "indicis de vessaments accidentals o incontrolats". Per fer-ho, s'ha demanat suport als Agents Rurals, que amb drons estan rastrejant la zona per aire, ja que és molt "emboscada" i hi ha dificultats d'accés a la llera del riu Els Canals.L'operativa es mantindrà durant dos o tres dies per tal de poder recollir tot el material i fer seguiment al canal de Seròs, per esbrinar qui és el culpable d'aquest desastre ecològic que també ha tingut conseqüències pel que fa al subministrament d'aigua de boca de més de 25 pobles del Segrià i les Garrigues. Entre aquests no s'hi troba però la capital, Lleida, ja que el proveïment d'aigua de boca ve directament del pantà de Santa Anna.Les analítiques de l'aigua que fa Salut Pública determinaran en breu i aquest dilluns a la tarda ja es pot tornar a fer ús de l'aigua de boca. En aquest sentit, el president de la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues, Francesc Esquerda, ha explicat que han recomanat als pobles que no beguin aigua ni tampoc la facin servir per cuinar. Això no obstant, ha assegurat que dins el circuït "està tot correcte" i per tant, és més una recomanació que no una obligació.Dotze hores ininterrompudes de vessamentEsquerda ha lamentat el vessament, que ha descrit com a "molt gran", ja que el carburant va estar baixant durant 12 hores de forma ininterrompuda "de cantó a cantó" del canal. Per això, ho ha qualificat de "desastre natural", tant per la Mancomunitat com pels pobles i també per al pantà d'Utxesa. Esquerda ha demanat, en aquest sentit, que es prenguin cartes en l'assumpte i el responsable del vessament.

Anar al contingut