Els treballadors tindran "dret a la desconnexió digital" en el seu temps lliure

RedaccióActualitzat

Garantir el "dret a la desconnexió digital" per garantir el "respecte" al temps lliure dels treballadors.

Aquest és un dels propòsits de la nova llei de protecció de dades que tramita el Congrés dels Diputats, a la qual ha tingut accés l'agència Europa Press.

"Els treballadors i els treballadors públics tindran dret a la desconnexió digital per garantir, fora del temps de treball legal o convencionalment establert, el respecte del seu temps de descans, permís i vacances, i també de la seva intimitat personal o familiar."

La llei, de fet, incorporarà les qüestions derivades de les noves realitats digitals fins al punt que la referència als drets digitals quedarà incorporada en el nom.

 

Per assegurar que es garanteixin aquests drets, la llei establirà que cada empresa ha de marcar la seva política interna sobre aquest dret de desconnexió, que reculli tant els protocols a seguir com la formació necessària.

Es tracta, diu el redactat, d'aconseguir un "ús raonable de les eines tecnològiques que eviti el risc de fatiga informàtica" i el reconeixement del "dret de tots els treballadors de no ser molestats fora dels horaris de treball".

"Es preservarà el dret a la desconnexió digital en els supòsits de realització total o parcial del treball a distància i també en el domicili del treballador vinculat a l'ús amb finalitats laborals d'eines tecnològiques."

Així ho explica un dels ponents de la llei, el diputat socialista Artemi Rallo:

"Som molt conscients que hi ha una realitat social en la qual les relacions personals, familiars i la necessitat de conciliar vida laboral i familiar estan bastant afectades per l'ús del telèfon i dispositius digitals derivat de les obligacions laborals."

El dret a la desconnexió digital també quedarà incorporat a l'Estatut dels Treballadors i a l'Estatut Bàsic del Treballador Públic.

El projecte de llei ja ha estat aprovat en fase de ponència i aquesta setmana que ve passarà a la comissió de Justícia del Congrés dels Diputats.

ARXIVAT A:
Precarietat laboralDigital
Anar al contingut