El recurs el va presentar la Fundación Toro de Lidia (Jose Velasco / Europa Press)

Els toros no poden quedar fora del bo cultural per a joves, segons una sentència del Suprem

El govern espanyol tindrà una nova oportunitat per justificar per què la tauromàquia és un dels productes que no es poden comprar amb aquests 400 euros

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem ha anul·lat l'exclusió dels espectacles taurins del catàleg del bo cultural jove de 400 euros per a joves que aquest any fan 18 anys.

La Sala Contenciosa Administrativa ho justifica per la falta de justificació del govern espanyol, i dona la raó així al recurs de la Fundación Toro de Lidia contra el Reial decret pel qual s'estableix la regulació del bo cultural.

D'aquesta manera, el tribunal elimina l'expressió "i taurins" de l'article 8.2. el que fixa el llistat les activitats excloses.

Aquest mateix apartat és el que especifica que el bo no es pot fer servir per a l'adquisició de productes de papereria; llibres de text curriculars, ja siguin impresos o digitals; equips, programari, maquinari i consumibles d'informàtica i electrònica; material artístic; instruments musicals; espectacles esportius; moda, gastronomia ni productes pornogràfics.


Encara no és definitiu

Fonts jurídiques informen que aquesta decisió no vol dir que els toros ja quedin automàticament inclosos en el bo cultural, perquè ara l'Executiu pot justificar-ne l'exclusió d'una manera més sòlida.

Segons la Sala, no hi ha raons que expliquin l'exclusió i tampoc no els semblen vàlides les que se citen al preàmbul de la llei, perquè "només diu que els espectacles taurins es fomenten a través d'altres instruments i que cada Administració té capacitat per decidir lliurement els sectors o activitats d'interès o utilitat pública que fomenta i com ho fa".

Per al Suprem, aquestes explicacions genèriques, però, són "insuficients" quan hi ha disposicions legals específiques que imposen als poders públics l'obligació d'actuar positivament en un àmbit determinat, tal com passa amb el de la tauromàquia.


L'executiu recorda que ja subvenciona el sector

L'Advocacia de l'Estat ha defensat que l'Administració General de l'Estat sí que compleix la seva obligació de promoure la Tauromàquia, tal com ho proven les iniciatives com el Premi Nacional de Tauromàquia anual de 30.000 euros, la subvenció de 35.000 euros a la fundació que ha presentat el recurs o el projecte Culturas del Toro.

Però la Sala respon que aquestes argumentacions no són suficients. En canvi, subratlla que el bo "es dirigeix a una nova generació, és a dir, mira al futur, [...] una perspectiva que és fonamental per a la conservació i promoció del patrimoni cultural".


Ayuso, contenta per la notícia

La Fundación del Toro de Lidia ja ha qualificat la decisió del Suprem com una "importantíssima victòria", perquè "reitera la naturalesa cultural de la tauromàquia, reconeguda tant pel legislador com per les resolucions judicials".

Així mateix, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha celebrat la notícia. "Una mica de normalitat", ha escrit la dirigent madrilenya al seu compte de twitter.

 

ARXIVAT A:
Maltractament animal
Anar al contingut