Els tinents del 20S en 10 frases: de les acusacions a Sànchez a l'"us mataran"

Els dos responsables de l'escorcoll del 20S -el de policia judicial i el de seguretat- afirmen al Suprem que la intendent dels Mossos "acatava" les ordres de l'expresident de l'ANC
Els tinents del 20S en 10 frases: de les acusacions a Sànchez a l'"us mataran"
Madrid

Els tinents del 20S en 10 frases: de les acusacions a Sànchez a l'"us mataran"

Els dos responsables de l'escorcoll del 20S -el de policia judicial i el de seguretat- afirmen al Suprem que la intendent dels Mossos "acatava" les ordres de l'expresident de l'ANC
Irene Vaqué Actualitzat
TEMA:
Judici procés

Els dos tinents de la Guàrdia Civil responsables de l'escorcoll del 20S a la Conselleria d'Economia han qüestionat al Suprem el paper de Jordi Sànchez aquell dia. Són el tinent responsable com a policia judicial de l'escorcoll del 20S a Economia, que té el TIP C57393S, i el tinent responsable de la seguretat de la comitiva judicial, identificat amb el TIP B35974S

El responsable del dispositiu de la policia judicial, que ha declarat al matí, ha afirmat que l'expresident de l'ANC no actuava amb l'actitud col·laborativa que deia tenir. I ha coincidit amb el responsable de seguretat de l'operatiu, que ha declarat a la tarda que la intendent dels Mossos Teresa Laplana "assentia" al que deia Sànchez. 

Tots dos testimonis s'han referit a les armes llargues que hi havia dins dels vehicles que els agents van deixar al carrer i han parlat de fusells i no pas de material antiavalots, com va fer l'excap de la Guàrdia Civil a Catalunya Ángel Gozalo al mateix judici. 

El punt en què han discrepat ha estat en el plantejament de mobilitzar un helicòpter per evacuar la secretària judicial. El primer testimoni ha dit que, davant la petició de la lletrada, va riure per "treure ferro" a la situació, mentre que el segon ha manifestat que va demanar que l'aparell estigués preparat per si de cas. 
 

El jutge Marchena, amb quatre dels membres del tribunal durant la sessió d'aquest dilluns

 

El paper de Jordi Sànchez 

TIP C57393S "Ell, tot i que deia que tenia una actitud col·laborativa, mai va accedir a cap de les propostes. Ni tan sols a plantejar-ho, ni tan sols va arribar a plantejar-ho a la gent, ni intentar-ho. [a deixar passar personal uniformat i els detinguts dins els vehicles]."

 

TIP C57393S "Esperpèntic em sembla haver de gestionar la seguretat amb un president d'una associació. Si l'interlocutor... Ell es pot presentar com sigui, però la seguretat caldrà gestionar-la entre els cossos de seguretat." 

 

 

TIP B35974S "A la tarda nit li vaig dir a Sànchez que, si havia estat capaç de convocar les manifestacions de l'11 de Setembre, fes el favor de desconvocar la concentració. Sànchez em va dir que no hi podia fer res, que la gent no li permetria desconvocar la concentració."

 

 

Laplana "acatava" Sànchez

TIP C57393S "La senyora Laplana, que, al meu entendre, era la que havia de gestionar les sol·licituds de suport per poder mantenir l'ordre públic, se'n mantenia al marge acatant les decisions del senyor Sànchez."

 

TIP B35974S "Assentia al que deia ell, deia que li semblava bé, i poc més." 

 

 

 


Una mossa diu "Si sortiu amb les caixes, us maten" 

TIP C57393S "Nosaltres havíem de sortir confosos amb funcionaris, però amb les caixes d'evidències. I, llavors, les agents dels Mossos d'Esquadra, literalment, diuen: "Esteu bojos; si sortiu amb les caixes, us maten". Amb això, vull fer veure que l'element objectiu de risc no només el teníem els guàrdies civils, sinó també aquestes companyes."

 

TIP B35974S "Ens deien fills de 'put', assassí, feixista, vosaltres feixistes, sou els terroristes. Amb el dit feien com que tallaven el coll, aquesta nit no sortireu d'aquí, els cotxes no us els emportareu...

 

TIP B35974S "Jo no ho veig clar. Jo no m'arriscaria que sortís la lletrada per aquí. Si hi ha un cordó policial, doncs sí; si hi ha un cordó de la BRIMO, ens ho podem plantejar. Però, amb un cordó de voluntaris de l'Assemblea, de l'ANC, això no ho veig segur."


Armes llargues, fusells, al maleter

TIP B35974S "Cada cotxe les guarda on pot i on menys molesta, normalment al maleter. (...) Com que dúiem tant material, és fàcil que estiguessin tapades. Dur-les a l'escorcoll hagués estat absurd i a més crearia alarma social; no fan falta armes llargues o antiavalots en suport a la comitiva judicial. No té sentit." 

 

 


Robatoris als cotxes

TIP B35974S "Porto 31 anys de servei, he estat en serveis d'ordre públic, de control de masses, en serveis de terrorisme, de tota mena, i el que s'ha vist aquí no s'ha vist, perquè on hi ha 40, 50, 60.000 persones, els cotxes estan aparcats, la gent està de custòdia perquè no poden passar els cotxes, ningú ha tocat un vehicle, ningú ha posat adhesius, i no ha passat res; ple de material, i res, mai m'han robat res."

 

 

 

ARXIVAT A:
Judici procés

VÍDEOS RELACIONATS

ÀUDIOS RELACIONATS