Els impulsors de la nova etapa dels cinemes Texas aixequen simbòlicament la persiana del local
Els impulsors de la nova etapa dels cinemes Texas aixequen simbòlicament la persiana del local (ACN / Pau Cortina)
Barcelona

Els Texas fan una crida per reobrir a la tardor amb dues sales de cinema i un teatre

Isona Passola, Anna Rosa Cisquella, Flyhard Produccions i la cooperativa cultural Barc s'uneixen per fer renéixer els cinemes, que van tancar a causa de la pandèmia, i impulsen una campanya de micromecenatge

Redacció / AgènciesActualitzat

Després de tres anys tancats, els cinemes Texas volen reobrir a la tardor amb un nou projecte cultural, arrelat al barri de Gràcia, amb dues sales de cinema en català i un espai teatral.

El projecte Espai Texas treballa per reactivar l'equipament gràcies al suport dels veïns de Gràcia i la unió entre Cinema Illa Mesina -format per Isona Passola i Joan Teixidor- i Texas Teatre, amb Anna Rosa Cisquella, Natàlia Obiols, Flyhard Produccions i la cooperativa de comunicació i producció cultural Barc.

Passola ha explicat que volen potenciar l'esperit històric dels Texas com a única sala de cinema comercial de Catalunya que exhibeix exclusivament en català:

"L'Espai Texas serà un lloc cultural i de lleure al cor de Gràcia que vol recuperar l'esperit i la funció que tenien els cinemes Texas."

De cara a impulsar l'arrencada del projecte, l'equip que promou la reobertura dels Texas ha engegat una campanya de micromecenatge amb l'objectiu d'aconseguir 40.000 euros.

L'equip que lidera el nou projecte dels cinemes Texas, en una sala que es convertirà en escenari teatral (ACN / Pau Cortina)
L'equip que lidera el nou projecte dels cinemes Texas, en una sala que es convertirà en escenari teatral (ACN / Pau Cortina)

Cinema en català, quatre sessions i teatre

El projecte vol mantenir l'activitat cinematogràfica original amb dues sales, on es projectarà cinema doblat o subtitulat en català, amb pel·lícules d'estrena i reestrena, clàssics o metratges per a públic familiar.

Les sales oferiran quatre sessions diàries, matinals per a escoles i instituts, sèries i pel·lícules per al públic jove i matinals familiars els caps de setmana, segons ha explicat Joan Teixidor.

A més, el nou espai cultural incorporarà un espai escènic amb 200 localitats, que ocuparà dues de les quatre sales que tenia l'antic cinema.

La programació apostarà per la creació i la dramatúrgia contemporània, principalment en català. També servirà per donar una vida nova a obres d'èxit de sales de proximitat i promocionar la nova producció de muntatges teatrals.

"Serà un lloc on aquelles produccions que s'han fet en sales més petites puguin fer un salt abans d'enfrontar-se a grans aforaments", ha apuntat Sergio Matamala.

La presentació del projecte es farà aquest dissabte, amb jornada de portes obertes i l'actuació en directe de The Feliuettes.

Un cinema històric de Barcelona

La sala on hi ha els cinemes Texas és una de les que té més història al darrere en tota la ciutat de Barcelona. Va obrir el 1947 a Gràcia i va ser un cinema molt popular al barri, sobretot gràcies a la sessió contínua i la programació doble, que permetia passar les tardes enllaçant pel·lícules.

L'any 1995 va tancar i poc després renaixeria com a multisales: els Lauren Gràcia, que per dificultats econòmiques també van abaixar la persiana l'any 2013.

L'any 2014 van tornar a reobrir gràcies a l'impuls de Ventura Pons. S'hi recuperaven pel·lícules ja estrenades, en versió original i subtítols en català, a més de maratons temàtiques, sessions amb presentació i projecció de clàssics del cinema.

La bona oferta de títols i les entrades barates van fer del Texas un cine molt popular. Al cap d'un temps van arribar les dificultats econòmiques i, finalment, les restriccions per la pandèmia del coronavirus van abocar la sala al tancament, la tardor del 2020.

La façana dels cinemes Texas, l'any 2019
La façana dels cinemes Texas, l'any 2019 (ACN / Pere Francesch)

La reactivació dels Texas va començar a prendre forma just després del tancament entre els veïns de Gràcia, aglutinats en la plataforma Salvem el Texas.

Gràcies a la mediació d'Òmnium, el nou propietari del local va accedir a comprar-lo i llogar-lo per mantenir l'activitat cultural.

Des de fa un any i escaig, el projecte ha anat madurant impulsat per Isona Passola i el seu soci Joan Teixidor, que gestionaran la part de cinema, i la societat Texas Teatre, en què hi ha Anna Rosa Cisquella i Natàlia Obiols, Flyhard Produccions i la cooperativa de comunicació i producció cultural Barc, formada per Blanca de Carreras, Rubén García, Sem Pons i Andreu Rami.

 

ARXIVAT A:
CinemaTeatre
Anar al contingut