Madrid

Els taxistes veuen insuficient la proposta de Foment i mantenen la vaga

Acaba sense acord la reunió entre el govern espanyol i el sector del taxi, que opta per mantenir la vaga

RedaccióActualitzat

Ha acabat sense acord la reunió entre el Ministeri de Foment i les associacions del sector del taxi per desconvocar la vaga que dura des de fa sis dies.

Les dues parts han acostat posicions, però els taxistes consideren insuficients les propostes del govern espanyol i opten per continuar amb l'aturada per reclamar que es limitin les llicències VTC, que fan servir empreses com Uber o Cabify. L'assemblea convocada aquest dilluns al vespre ha decidit no desconvocar la vaga.

 

Alberto Álvarez, portaveu d'Élite Taxi, l'associació majoritària del sector a Barcelona, ha explicat que esperen més concreció per part de Foment. De moment, els han ofert aprovar un decret llei al Consell de Ministres del 14 de setembre per establir la proporció d'1 cotxe VTC per cada 30 taxis.

"Portarem el que ens han dit a les diferents assemblees que hi ha a tots el país, i veurem què decideixen els taxistes. A mi, personalment, les paraules m'han semblat bé, però és el de sempre, només són paraules.

El 14 de setembre s'aprovaria un decret llei, consensuat amb el sector, en què s'aplicarien un seguit de mesures perquè aconseguim, per fi, tenir l'1-30 al carrer, juntament amb la llicència urbana i tot el que comporta."

 

Les associacions volen un compromís explícit de totes les comunitats autònomes que respectaran aquesta proporció 1/30 i canvis legislatius perquè els ajuntaments puguin donar llicències específiques per als VTC que operen només en aquella població.


Julio Sanz García, president de l'Associació Nacional del Taxi d'Espanya, ha afirmat que els taxistes han de decidir, però ha considerat que no es pot donar el problema per solucionat perquè els sembla "escàs" el que planteja l'executiu socialista:

"Hi ha uns terminis i unes dates, però poc més. Són bones intencions, però no és suficient perquè marxem satisfets pensant que ja s'ha solucionat el problema. Ens sembla escàs, no desconvocarem la vaga i ho comentarem amb els companys que són el carrer i que són els que tenen el dret de decidir les passes següents."

Foment es reunirà aquest dimarts amb les empreses de Vehicles de Transport amb Conductor, i dimecres es trobaran les tres parts -govern, taxistes i VTC- a la Conferència Nacional del Transport. La trobada estava prevista per a l'11 de setembre, però s'ha avançat per intentar solucionar el conflicte.

Estenen les protestes


La reunió entre el secretari d'Estat de Transport, Pedro Saura, i els representants de les associacions del sector del taxi s'ha fet amb la pressió del sector, que en les darreres hores ha estès les protestes. Els taxistes amenacen d'endurir les mobilitzacions amb accions com bloquejar el port de Barcelona o la frontera de la Jonquera.

A l'exterior del Ministeri de Foment, els taxistes de Madrid i d'altres localitats han bloquejat la Castellana.

 

 

Un conflicte que s'ha anat agreujant

La reunió és un primer intent de resoldre el conflicte, que des de divendres s'ha anat agreujant i s'ha anat estenent . Els taxistes exigeixen que es limitin les llicències dels vehicles de transport amb conductor (VTC), és a dir, les que fan servir, per exemple, Uber i Cabify.

 

 

 

Si Foment no respon a les seves peticions amenacen de bloquejar el port i la frontera de la Jonquera i mantenir la vaga indefinida. Com ha dit el portaveu d'Élite Taxi, Alberto Álvarez, "hi haurà alarma social".

"Anem amb dues reivindicacions molt clares, amb aquestes dues coses s'acaba el conflicte; si no, s'estan organitzant els taxis del nord de Catalunya per tallar la frontera i s'està parlant de baixar al port i tallar-lo també."

"Informarem el sector i segurament hi haurà alarma social. A Barcelona i a Madrid hi haurà alarma social. Perquè sortiran tots els companys amb el taxi o caminant cap a on sigui fins que no s'arregli el problema."

 

Després de sis dies de protestes i de passar la tercera nit bloquejant la Gran Via de Barcelona des del carrer Bailèn fins al carrer d'Entença, aquest matí també han anat arribant a Barcelona més taxistes que s'adhereixen a l'aturada i que ja han anat omplint el passeig de Gràcia

 

 


Dimarts, reunió de Foment amb les VTC

Davant la reunió prevista aquest dimarts a Foment, el president de l'associació d'empreses de llicències VTC, Eduardo Martín, considera que el ministeri no pot acceptar el que diu que és "un xantatge dels taxistes".

"Demanem al govern que no cedeixi al xantatge del sector del taxi. El sector del taxi no està buscant noves condicions laborals. El que busca és que no hi hagi competència. Està recorrent a un xantatge en contra d'una decisió judicial que ha establert una mesura cautelar perquè el reglament que pretenia a l'àrea metropolitana de Barcelona sembla que és il·legal, i el que pretén aquest reglament és acabar amb la competència que li suposa el sector de les VTC."

"Ara el que demanen no és que no es donin més llicències VTC, que ja ho tenen, sinó que es retirin les que ja existeixen perquè el ciutadà no tingui cap alternativa més de transport i mobilitat que agafar el taxi."

 

 

Els representants de les VTC asseguren que operen amb llicències legals i denuncien que l'Ajuntament de Barcelona només defensi els treballadors d'una banda d'aquest conflicte laboral.

Colau, optimista

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha negat que estigui posicionada al costat dels taxistes, però ha insistit que cal regular l'activitat de les plataformes de vehicles de transport amb conductor i evitar el frau.

Colau espera que Foment faci una petita modificació en la llei estatal del transport que reconegui la normativa municipal, ara suspesa, entre altres raons, perquè els socialistes van donar suport a la normativa a l'Ajuntament de Barcelona

"Foment ho té a les seves mans, a més hi han d'estar d'acord perquè aquesta regulació metropolitana que nosaltres vam aprovar precisament per impedir intrusisme de milers de llicències de VTC que podien inundar la nostra àrea metropolitana, doncs això ho vam aprovar amb el partit socialista."

Colau també ha dit que, en un escenari de falta d'acord, s'haurà de convocar una taula de mediació, amb el sector i la Generalitat, perquè el dret a la protesta no interfereixi el dret a la mobilitat.

 

 

ARXIVAT A:
Mobilitat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut