Els taurons del Mediterrani, els més amenaçats del món

Els taurons del Mediterrani, els més amenaçats del món

És un informe del WWF, que ho atribueix sobretot a la sobrepesca

RedaccióActualitzat

Més de la meitat de les espècies de taurons i rajades que viuen al Mediterrani estan amenaçades. Una tercera part -sobretot l'angelot i el tauró blanc- estan al límit de l'extinció, a causa, sobretot, de la sobrepesca. Un símptoma de la mala salut del Mediterrani.

Ho diu un informe que acaba de fer públic el WWF -World Wildlife Fund o Fons Mundial per la Natura-, just abans de la celebració, el 14 de juliol, del Dia Internacional dels Taurons, que vol conscienciar sobre la importància d'aquests peixos cartilaginosos i demanar mesures per a la seva protecció. 

 

 

Giuseppe Di Carlo, director d'Iniciativa Marina Mediterrània, del WWF, ho resumeix així:

"Els taurons corren el risc de desaparèixer del Mediterrani. La seva disminució és el senyal més greu de l'estat del nostre mar i de les pràctiques de pesca irresponsables. Tots els països mediterranis en són responsables. Els taurons han format part del nostre mar i la nostra cultura durant milers d'anys. Necessiten actuar amb rapidesa per assegurar-nos que continuaran existint en el futur."

En l'estudi "Taurons en crisi: una crida a l'acció al Mediterrani", s'apunta com a principal culpable d'aquesta situació la pesca. La pesca insostenible, sovint il·legal o accidental, ha fet disminuir de manera alarmant la població de taurons i rajades a la regió. Una situació que la falta de gestió, de dades i de coneixement contribueixen a empitjorar.

 

 

Hi ha altres causes: la contaminació i els plàstics que inunden el mar. També el frau: amb les proves d'ADN s'ha demostrat que moltes vegades els consumidors mengen tauró comercialitzat il·legalment pensant-se que mengen peix espasa. Això comporta, a més, un risc afegit, perquè en algunes espècies de tauró els nivells de mercuri estan molt per sobre del límit legal segur.

L'estudi alerta que Espanya és el principal importador i exportador de taurons i rajades de tot el Mediterrani i un dels principals comercialitzadors del món, només superat per Corea. I recorda quins són els països que lideren la captura de taurons: Líbia -4.260 tones- i Tunísia -4.161 tones-, que gairebé quadrupliquen les d'Espanya.

La pressió pel desenvolupament urbanístic mal planificat i el turisme massiu també són factors que afecten unes espècies fràgils, de maduració molt lenta i períodes de gestació molt llargs.

 

 

WWF també proposa solucions: entre altres, tancar les zones on hi hagi més interacció amb les espècies més amenaçades, protegir zones essencials per al seu cicle de vida, avaluar l'estat de les seves poblacions i recollir més informació sobre la seva distribució i zones de reproducció.

Actualment, hi ha més de 1000 espècies de taurons i rajades i cada any se'n descobreixen de noves. Al Mediterrani, n'hi ha unes 80.

Després de 400 milions d'anys a la Terra, fent un paper essencial en la conservació dels ecosistemes marins, aquests grans depredadors afronten ara el pitjor període de la seva llarga història. 

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut