Les dones els poden demanar a les farmàcies, en edificis públics i en escoles i universitats (Europa Press/Intimina)

Els tampons, les compreses i les copes menstruals ja són gratuïts a Escòcia

És el primer país del món a distribuir-los de forma genèrica i de franc a totes les dones per lluitar contra la pobresa menstrual

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Els productes d'higiene femenina per a la menstruació, com els tampons, les compreses o les copes menstruals, ja son gratuïts a Escòcia per a totes les dones que els demanin.

És el primer país del món que en facilita de forma genèrica, gràcies a l'entrada en vigor, aquest dilluns, d'una llei contra la pobresa menstrual aprovada pel Parlament escocès fa dos anys per unanimitat.

Els productes per a la higiene menstrual es poden demanar en farmàcies, en edificis públics i en escoles, instituts i universitats, on, de fet, ja fa temps que estaven disponibles per a les estudiants.

També s'ha habilitat una aplicació gratuïta, anomenada PickMyPeriod, on es poden trobar tots els punts de distribució més pròxims i els horaris d'obertura al públic.

La mesura tindrà un cost anual d'uns 28 milions d'euros. A Escòcia cada dona gasta uns 15 euros mensuals en productes per a la regla.

Es calcula que 4 de cada 10 dones no poden fer front a aquesta despesa i fan servir paper higiènic, draps o tovalloles com a alternativa. Segons una enquesta feta l'any 2019 al país, més de la meitat de les estudiants --un 52%-- van faltar a l'escola per la regla en algun moment.


Pioners arreu del món

Diversos països han seguit Escòcia en aquesta iniciativa contra la pobresa menstrual, segons el govern presidit per Nicola Sturgeon, però cap reparteix encara productes d'higiene femenina de forma genèrica, sinó, de moment, només a estudiants de secundària i universitàries.

Entre aquests països que n'han posat a disposició de les noies en instituts i universitats hi ha Nova Zelanda, Corea del Sud o França, que n'entrega des del curs passat.

La pobresa menstrual té efectes perjudicials per a la salut i la dignitat de les dones. "Proveir un accés a la protecció higiènica gratuïta és fonamental en termes d'igualtat i dignitat", ha destacat, en un comunicat, la ministra de Justícia Social, Família i Govern Local escocesa, Shona Robison.

La ministra ha destacat la importància de l'entrada en vigor d'aquesta mesura en el context de crisi econòmica actual "en què hi ha gent que ha de fer tries difícils per l'alt cost de la vida", amb una inflació al Regne Unit que s'acosta al 10%.

La campanya de les Lady Business

El moviment contra la precarietat menstrual a Escòcia el va liderar un grup d'estudiants anomenat Lady Business, que van omplir de productes higiènics els lavabos d'escoles i instituts, en una campanya que es va fer viral i va arribar fins al Parlament escocès.

 

També activistes com la investigadora Victoria Heaney, fundadora del moviment #FreePeriodScotland i que l'any 2018 va portar el debat, entre altres fòrums, al TED de Glasgow.

 



Espanya manté l'IVA del 10% als productes menstruals

A Espanya, els productes d'higiene femenina no només no són gratuïts, sinó que estan gravats amb un IVA del 10%.

El mes de maig passat, el govern espanyol va aprovar una nova llei de l'avortament que inclou la baixa per dolor menstrual, però no la reducció de l'lVA en els productes d'higiene femenina per la regla, malgrat la proposta del Ministeri d'Igualtat d'abaixar-lo al 4%.

Productes menstruals repartits per la Generalitat en diversos instituts de Catalunya (ACN)


Prova pilot als instituts catalans

D'altra banda, la Generalitat va començar, el curs passat, a repartir productes d'higiene menstrual a alumnes en alguns instituts per combatre la pobresa menstrual a Catalunya.

En concret, s'han repartit 1.200 copes menstruals, calces i compreses reutilitzables, a alumnes de 3r d'ESO d'una vintena d'instituts de Catalunya, en un pla pilot que es vol estendre a tots els centres el pròxim curs, i acompanyar-lo amb xerrades d'educació menstrual per lluitar contra el tabú que encara representa la regla.

 

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut