Kabul

Els talibans amenacen de mort totes les persones que vagin a votar a les eleccions de l'Afganistan

Els talibans difonen amenaces de mort per tots els col·legis electorals de l'Afganistan, per tal que l'abstenció en les eleccions del dia 20 sigui massiva i deslegitimi els resultats. Un portaveu talibà, Yousuf Ahmadi, ha aparegut per la televisió per recordar que el país continua "envaït" per tropes estrangeres, i que per tant ells continuaran la lluita contra "aquesta" democràcia. Ahmadi ho ha dit clar: "Si aneu a votar i teniu un accident no serà per culpa nostra, sinó vostra, perquè ja us hem avisat". Aquestes amenaces arriben després de l'espectacular atemptat de dissabte on un suïcida va matar set persones al centre de Kabul.

Actualitzat
El govern afganès ja té assumit que la insurgència posarà en marxa una campanya d'intimidació massiva. Amb tot, el ministre de Defensa diu que estan a punt per fer front a la violència i ha anunciat la mort de més d'una trentena de talibans en una operació militar al sud-est del país. De cara a la jornada electoral de dijous, el govern de Hamed Karzai decretarà un alto el foc en l'ofensiva contra els talibans, tot i les seves amenaces. De fet l'executiu de Karzai ha fet diverses peticions de diàleg per intentar pactar una pau, però els insurgents sempre s'hi han negat.

Els polítics cremen els darrers cartutxos

Mentrestant la campanya electoral ja s'acaba i els candidats es llencen els plats pel cap. En el debat televisat entre el president afganès, Hamed Karzai, i els seus rivals, Ashraf Ghani i Ramazan Bashardost, van sortir tots els draps bruts d'uns i altres i totes les misèries del país. Els candidats retreuen a Karzai la seva política d'aliances, ja que un home de la seva llista és un senyor de la guerra. Karzai s'ha defensat dient que tot el que fa ho fa pel seu país, "per posar fi a la guerra i protegir els afganesos". Bashardost va contestar que "si un dels seus 'amics' ha contribuït a l'opressió del poble durant més de 30 anys, és inacceptable". A més, acusen Karzai de fomentar l'economia del país incentivant el conreu d'opi.

Malgrat això, les darreres enquestes mostren que Hamed Karzai encapçala l'intenció de vot amb un 44%, per davant de l'exministre d'Afers Exteriors, Abdullah Abdullah (26%), i de Bashardost (10%) i Ghani (6%).
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut