Els talibans demanen a les dones que es quedin a casa "per seguretat"
Tres estudiants universitàries afganeses que han fugit a Qatar amaguen la seva identitat per por de represàlies (Alexander Cornwell / Reuters)

Els talibans confinen les dones treballadores amb l'excusa que no saben com tractar-les

Asseguren que es tracta d'una mesura que durarà poc temps, el que triguin a entrenar els seus soldats, que "no estan acostumats a tractar amb dones treballadores"

Jordi Brescó MontserratActualitzat

A mesura que passen els dies des de l'establiment de l'emirat islàmic a l'Afganistan, el règim imposat pels talibans va agafant el mateix caire radical que va caracteritzar el seu govern entre el 1996 i el 2001.

Les Nacions Unides ja han assegurat que tenen proves que els talibans estan violant els drets humans a l'Afganistan. Pràctiques com ara executar civils, reclutar nens com a soldats o coercir protestes pacífiques han estat confirmades per l'organisme internacional.

La presidenta de l'oficina de Drets Humans, Michelle Bachelet, ha destacat aquestes violacions, però ha incidit sobretot en les restriccions per part dels talibans en els drets de les dones. De fet, Bachelet ha volgut deixar clar que aquest assumpte "és una línia vermella" per a l'ONU.

Conscients de les mirades que concentrarien durant aquestes setmanes, els talibans van encarregar-se d'enviar al món el missatge de tolerància que la comunitat internacional volia sentir.

En el cas concret dels drets de les dones, van assegurar que serien respectats, inclosos el del treball i el de l'educació, d'acord amb la llei islàmica.

Els talibans demanen a les dones que es quedin a casa 'per seguretat'
Manifestants demanen protecció per a les dones afganeses des de la Índia (Adnan Abidi / Reuters)

Però són els fets, i no pas les paraules, els que han de demostrar si aquesta nova versió talibana dista gaire de l'anterior. I en aquest sentit, els fets parlen per si sols.

La setmana passada, la periodista afganesa Shabnam Dawran ja va denunciar que no l'havien deixat anar a treballar "perquè el règim havia canviat". Avui, el portaveu talibà Zabihullah Mujahid s'ha referit a l'assumpte, i les seves paraules no auguren un futur tranquil per a les dones afganeses.

"Les nostres forces de seguretat no estan acostumades a tractar amb dones treballadores, no saben com dirigir-s'hi. Fins que no poguem assegurar la seva absoluta seguretat, demanem a les dones que es quedin a casa."

Mujahid ha assegurat que aquesta mesura és "momentània", fins que s'estableixin els "protocols necessaris".


El dia 31, tothom fora

En la roda de premsa d'aquest dimarts, Mujahid s'ha referit a altres assumptes que copen l'actualitat de l'emirat. El principal: la data límit de la retirada de les forces estrangeres de l'Afganistan. Els talibans asseguren que no hi haurà cap pròrroga, i si a partir del 31 d'agost encara hi ha tropes de l'OTAN al país, hi haurà una "reacció".

En aquest sentit, Mujahid ha negat que sàpiga res d'una possible reunió secreta entre el seu líder, el mul·là Baradar, i el director de la CIA, William Burns, com publica "The Washington Post".

Els talibans demanen a les dones que es quedin a casa 'per seguretat'
El portaveu dels talibans, Zabihullah Mujahid, parla en roda de premsa (Reuters)

Mujahid també s'ha referit a la situació a la vall del Panjshir, l'única regió afganesa que no ha sucumbit als talibans. El portaveu dels insurgents ha dit que volen posar fi al problema a través del diàleg.


"Està tot oblidat"

Els talibans asseguren que els afganesos que s'acumulen a l'aeroport de Kabul en busca d'un avió que els tregui del país no han de patir, ja que no hi ha un llistat de persones a qui castigar: "Hem oblidat tot el que va succeir en el passat."

Per aquest motiu, Mujahid ha demanat als Estats Units que deixin d'encoratjar els afganesos d'abandonar el seu país i ha intentat que la població marxi de l'aeroport: "Tots ells poden tornar a casa, garantim la seva seguretat."


El G7 juga les seves cartes

En una reunió d'aquest mateix dimarts, França, Alemanya, Itàlia, el Regne Unit, el Canadà i el Japó han demanat als Estats Units que facin tot el possible per posposar la data de retirada de les tropes més enllà del 31 d'agost per, d'aquesta manera, facilitar les tasques d'evacuació. No se n'han sortit.

Davant la negativa americana, el G7 girarà ara la seva atenció cap als talibans, a qui oferiran un sucós paquet d'ajuda humanitària -proposen multiplicar-la per quatre- si permeten que els seus avions continuïn enlairant-se de l'aeroport de Kabul durant el mes de setembre.

ARXIVAT A:
TalibansAfganistanIgualtat de gènere
Anar al contingut