Els supermercats neguen risc de desabastiment arran d'una aturada de transportistes

El govern crida a la calma davant la inquietud que ha generat un àudio de Whatsapp reenviat de manera massiva on un suposat transportista anima a acaparar productes

Cristina HerranzActualitzat

No, no hi ha problemes d'abastiment als supermercats. Així ho asseguren les grans cadenes, que no preveuen tampoc cap problema en la distribució d'aliments la setmana que ve.

Tot plegat, després de la difusió massiva d'un àudio a través de Whatsapp en què un suposat transportista recomana a la gent anar al supermercat per evitar quedar-se amb la nevera i el rebost buits, mentre duri una aturada que ha convocat per dilluns una plataforma minoritària de transportistes.

Aquests missatges i el d'imatges de prestatgeries de supermercats buides com les que es van veure en algun moment de la pandèmia s'han estès ràpidament per les xarxes socials i han generat certa inquietud.

Però les patronals de la distribució i alimentació, Anged i Aecoc, consultades per TV3, asseguren que cap cadena de supermercats ha donat senyals de tenir problemes d'abastiment. "De moment, els camions estan arribant sense problemes i no tenim constància que la setmana que ve es pugui complicar la situació", asseguren.

Sí que és cert que des d'aquest dijous es poden veure prestatges buits en alguns supermercats. I és que alguns consumidors han donat credibilitat als missatges virals i han acaparat alguns productes bàsics. Però malgrat aquests problemes puntuals, els supermercats insisteixen que, deixant de banda l'oli de gira-sol, no tenen problemes d'abastiment i que el subministrament està garantit.

Imatge d'aquest matí d'un supermercat amb prestatges mig buits
Imatge d'aquest matí d'un supermercat amb prestatges mig buits
Una nevera de productes càrnics pràcticament buida, aquest matí
Una nevera de productes càrnics pràcticament buida, aquest matí

Les grans patronals es desmarquen de l'aturada i el govern crida a la calma

El vicepresident del govern, Jordi Puigneró, ha fet una "crida a la calma" i ha assegurat que "no hi ha cap vaga de transportistes convocada en aquests moments".

Es tracta, de fet, d'una aturada indefinida de transportistes a partir del 14 de març convocada per la Plataforma Nacional per la Defensa del Sector del Transport. Són representants d'autònoms i pimes que denuncien que se senten ofegats amb el recent encariment del preu dels carburants, agreujat per la guerra a Ucraïna.

La Plataforma ha confirmat que ells no han difós cap missatge d'àudio alertant de problemes d'abastiment als supermercats. Expliquen que els camioners que se sumin a la protesta aturaran l'activitat, tot i que mantindran uns serveis mínims.

Aquesta aturada no compta amb el suport de les grans patronals del transport de mercaderies per carretera. Ho han confirmat a TV3 Fenadismer i l'Associació General d'Autònoms i Pimes dels Transportistes de Catalunya, que han insistit que la convocatòria representa una minoria del sector. Consideren que aquesta no és la manera d'aconseguir mesures per fer front a la difícil situació del transport.

En la reunió d'emergència d'aquest divendres entre el ministeri de Transports i el Comitè Nacional de Transports per carretera, que representa les grans associacions del sector, els transportistes han reclamat mesures urgents, com posar un topall en els preus i una rebaixa extraordinària dels impostos. Tots dos han acordat tornar a reunir-se dijous que ve. 

També han demanat una reunió urgent amb el president del govern espanyol per analitzar la problemàtica i intentar trobar una solució als elevats preus dels combustibles. Asseguren que en un any paguen un 200% més car el preu del gas i un 50% el preu del dièsel.

Els taxistes també se sumen a les peticions de la patronal del transport.

 

ARXIVAT A:
Consum
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut