Port de la Selva

Els submarí català "Ictineu 3" fitxa per l'arqueologia subaquàtica

El submarí "Ictineu 3" explora una nau ibèrica del segle I aC situada a Cala Cativa, al Port de la Selva

RedaccióActualitzat

El submarí "Ictineu 3" s'incorpora per primer cop a un equip d'arqueologia subaquàtica per investigar els jaciments de la costa catalana.

Aquesta setmana, el submarí ha treballat conjuntament amb els arqueòlegs, durant tres dies, a més de 30 metres de profunditat. Es tracta del jaciment subaquàtic de Cala Cativa, descobert fa 121 anys per l'erudit Romualdo Alfaras, veí de Port de la Selva. El jaciment mostra un vaixell d'uns nou metres d'eslora datat al segle I abans de Crist que presenta els mateixos trets d'arquitectura naval que el vaixell trobat a "Cap del Vol", propis del món ibèric.

És petit i lleuger, construït a Catalunya, però matriculat a França perquè aquí no hi havia legislació específica. És el primer submarí fet a Catalunya en 150 anys, després dels dos precursors de Narcís Monturiol que va construir el 1859 i 1864. Construït íntegrament a Catalunya per Ictineu Submarins SL, el submarí és una eina puntera des del punt de vista tecnològic que permet l'estudi i la conservació dels ecosistemes marins i del patrimoni arqueològic subaquàtic.

L'"Ictineu 3" pot baixar fins a 1.200 metres amb tres persones a bord. Revoluciona així el món de la investigació submarina perquè permet veure-hi nítidament i allargar el temps d'immersió.

De submarins científics d'aquestes característiques només n'hi ha un més a Europa i set més arreu del món.

La col·laboració amb l'"Ictineu 3" obre un món sota l'aigua en què fins ara, a Catalunya, només es podia treballar fins a 50 metres de profunditat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut