Els socorristes reivindiquen la professió i diuen que són pocs per garantir la seguretat

La llei de costes espanyola deixa la seguretat i neteja de les platges en mans dels ajuntaments, però no parla dels serveis de salvament

Les platges s'omplen, dia rere dia, de persones que intenten fer-se passar la intensa calor d'agost. Milers de metres quadrats de superfície d'aigua que els socorristes han de controlar.

La manca de professionals d'aquest sector s'arrossega des de fa diverses temporades. Empreses i ajuntaments tenen dificultats per cobrir totes les places, ja que els requisits s'han endurit i se'ls demana el ROPEC, un registre que implica un curs de més de 400 hores per obtenir el títol.

Els que arriben a treballar, però, s'enfronten a mancances i dificultats. Asseguren que, sovint, no tenen prou efectius i, a més, han de fer la feina des de torres de vigilància que consideren obsoletes.

Ramsés Martí, especialista en seguretat aquàtica, explica:

"Caldria tenir un socorrista en una torre equipada i preparada. Estic segur que reduiríem els ofegaments que es produeixen a la primera línia, als primers 5 metres, que són difícils d'observar quan només tenim un punt de vigilància o dos en una àrea molt gran."

Per la seva banda, Josep Lluís Pouy, cap de Protecció Civil Ajuntament de Blanes, remarca:

"Han de ser professionals de la mar i dels rescats. Han d'estar ben pagats i fer les hores justes, 40; no n'han de fer 48."

A Barcelona, els socorristes han aconseguit torres més modernes, que no només els protegeixen del sol, sinó també dels llamps en cas de tempestes com les d'aquest divendres.

La llei de costes espanyola estableix que la seguretat i la neteja de les platges depèn dels ajuntaments. Però no hi ha cap altra normativa que expliqui com ha de ser el servei de salvament o quants socorristes hi ha d'haver en cada platja.

Això, en paraules de Ramsés Martí, porta al "desgavell": "Falten protocols de persones desaparegudes a l'aigua, que estiguin escrits i que siguin comuns".

Aquest sector professional ja preveu que l'emergència climàtica, amb onades de calor encara més intenses i freqüents, farà necessari disposar de més socorristes a les platges.

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut