Pere Aragonès i Jordi Puigneró al seu escó durant el debat de política general (EFE/Andreu Dalmau)
Pere Aragonès i Jordi Puigneró al seu escó durant el debat de política general (EFE/Andreu Dalmau)

Els socis de govern, al Parlament: promeses de lleialtat, però xoc d'estratègies

Junts i ERC es conjuren amb la vista posada en els pressupostos i intenten recosir ferides; la CUP, els més crítics

RedaccióActualitzat

L'endemà del discurs de Pere Aragonès en el debat de política general, tots els ulls estaven posats en Junts per avaluar la salut de la coalició de govern després de les últimes sotragades.

Una taula de diàleg coixa sense els de Puigdemont, la detenció a Sardenya de l'expresident exiliat i l'ampliació de l'aeroport han estat alguns dels arguments a què s'ha agafat l'oposició per criticar la desunió del socis de govern.

Junts i ERC s'han promès lleialtat mútua, sí; però també s'han fet algun retret. Per la seva banda, la CUP ha deixat clar que trontolla la majoria de la investidura en una dura intervenció, sabent que tenen a la seva mà la carta dels pressupostos.

Recupera el minut a minut del debat:

Batet: "Enfortim la cultura d'unitat"

El diputat Albert Batet, en representació de Junts per Catalunya, ha assegurat que han estat "lleials" a l'acord amb Esquerra, tot i admetre que "genera incomoditats", i, davant l'escenari de "repressió", ha instat les forces independentistes per buscar unitat i aconseguir avançar. "No s'hi val que cadascú tingui la seva estratègia", ha dit.

Després de recordar que el resultat de les eleccions va ser "un empat tècnic" i que el govern ha de ser de coalició "i no de subordinació", ha afegit: "Enfortim la cultura d'unitat si volem aconseguir la independència", un advertiment amb la vista posada en la negociació dels pressupostos al Congrés dels Diputats.

Batet, però, ha arrencat el discurs afirmant que la detenció del president Puigdemont demostra que el conflicte amb Espanya "és més viu que mai" i ha carregat contra el diàleg:

"Amb una mà conspiren, maniobren i aplaudeixen la detenció il·legal del president Puigdemont i amb l'altra venen al Palau de la Generalitat, s'hi passegem 'como Pedro por su casa' i fan una aposta pel diàleg. Es pot ser més cínic?"

Tot i assegurar que s'esperaven més contundència en el discurs del president, Batet ha agraït "el gest" que Aragonès viatgés a l'Alguer.

Junts ha criticat amb duresa el govern espanyol. Ha insistit que el PSOE els va "vetar" a la taula de diàleg i ha retret a Salvador Illa que anés a fer un cafè públicament amb Pedro Sánchez després de la reunió de la taula.

Si bé ha deixat clar el seu escepticisme sobre la negociació amb l'Estat, la formació de Puigdemont no ha concretat quin és el seu pla B.

Recupera la intervenció:

 

La CUP: "Posi data a un referèndum"

El diputat de la CUP, Carles Riera, ha acusat el govern de Pere Aragonès de tenir "les mateixes prioritats que la sociovergència" i de no fer "el gir a l'esquerra que aquest país necessita".

I li ha llançat un advertiment: el govern que té "pocs dies" per negociar el pressupost de l'any que ve. "Hauran de fer un gir de 180 graus en les que fins ara han estat les prioritats estratègiques", ha afirmat. El govern, ha dit, "haurà de complir el compromís amb el programa social, feminista, verd i democràtic".

Per la CUP, és inassumible que es continuï defensant "la taula de diàleg de la vergonya, en què el senyor Sánchez es vanta de no voler parlar d'autodeterminació ni d'amnistia". Segons el diputat, la taula és "un absolut desastre" i "l'autodeterminació la guanyarem desestabilitzant l'Estat".

La CUP, que ha entrat una proposta al Parlament plantejant un altre referèndum d'independència aquesta legislatura, ha defensat que seria a "un diàleg i negociació reals i efectius". I ha afegit que cal fer-ho en paral·lel a una consulta a Escòcia.

El diputat de l'esquerra anticapitalista també ha retret al govern que prioritzi "ampliacions de l'aeroport i Jocs d'hivern abans que les inversions en sanitat, Rodalies o pagesia".

Recupera la intervenció:

ERC: missatge a Sánchez i gest cap a la CUP

Les primeres paraules del representant d'ERC en el debat, Josep Maria Jové, han estat per citar el president Puigdemont, a qui ha mostrat "tot el suport, solidaritat i reconeixement". Una manera de recosir les ferides amb el soci de govern.

Però també ha volgut fer valer la seva aposta: la taula de diàleg. Perquè no intentar-ho seria "rendir-se". El cap del grup parlamentari d'ERC, però, també ha tingut un missatge per a Pedro Sánchez: que no s'escudi en la separació de poders i agafi les regnes per resoldre el conflicte polític:

"Mirar cap a un altre cantó els fa còmplices. Si el govern de l'Estat no fa res per aturar la repressió, deixarà el monopoli de la resolució del conflicte al sistema judicial. La solució és a la seves mans i ho saben."

Jové ha afirmat que el president Aragonès ha de liderar ara aquesta etapa buscant complicitats, en referència també a la CUP, a qui ha traslladat que es mantindran fidels a l'acord a què van arribar per a la investidura, tot i que ha admès dificultats:

"Sabem que, sovint, massa, les nostres actuacions no són les que espereu, però no necessitem la vostra visió no només per aritmètica, sinó per garantir la transformació que necessita el país. No ens desviarem ni una sola paraula d'allò que ens vam comprometre a fer."

Recupera la seva intervenció:

 

ARXIVAT A:
Debat política generalParlament de CatalunyaERCJuntsCUPCarles Riera
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut